Câu hỏi:

13/09/2023 738 Lưu

Although noise, commonly defined as unwanted sound, is a widely recognized form of pollution, it is very difficult to measure because the discomfort experienced by different individuals is highly subjective and, therefore, variable. Exposure to lower levels of noise may be slightly irritating, whereas exposure to higher levels may actually cause hearing loss. Particularly in congested urban areas, the noise produced as a by-product of our advancing technology causes physical and psychological harm, and detracts from the quality of life for those who are exposed to it.

Unlike the eyes, which can be covered by the eyelids against strong light, the ear has no lid, and is, therefore, always open and vulnerable; noise penetrates without protection. Noise causes effects that the hearer cannot control and to which the body never becomes accustomed. Loud noises instinctively signal danger to any organism with a hearing mechanism, including human beings. In response, heartbeat and respiration accelerate, blood vessels constrict, the skin pales, and muscles tense. In fact, there is a general increase in functioning brought about by the flow of adrenaline released in response to fear, and some of these responses persist even longer than the noise, occasionally as long as thirty minutes after the sound has ceased. Because noise is unavoidable in a complex, industrial society, we are constantly responding in the same way that we would respond to danger. Recently, researchers have concluded that noise and our response may be much more than an annoyance. It may be a serious threat to physical and psychological health and well-being, causing damage not only to the ear and brain but also to the heart and stomach. We have long known that hearing loss is America's number one nonfatal health problem, but now we are learning that some of us with heart disease and ulcers may be victims of noise as well. Fetuses exposed to noise tend to be overactive, they cry easily, and they are more sensitive

to gastrointestinal problems after birth. In addition, the psychic effect of noise is very important. Nervousness, irritability, tension, and anxiety increase affecting the quality of rest during sleep, and the efficiency of activities during waking hours, as well as the way that we interact with each other.

Which of the following is the author’s main point?

A. Hearing loss is America's number one nonfatal health problem.
B. Loud noises signal danger.
C. Noise may pose a serious threat to our physical and psychological health.
D. The ear is not like the eye.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án D

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích:

Theo như đoạn văn, tiếng ồn là gì?

A. Sản phẩm phụ của công nghệ        B. Tác hại tâm lý và thể chất.

C. Sự đông đúc                         D. Âm thanh không mong muốn

Dẫn chứng: Although noise, commonly defined as unwanted sound, is a widely recognized form of pollution.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

According to the passage, what is noise?

A.  byproduct of technology
B. Physical and psychological harm
C. Congestion
D. Unwanted sound.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án A

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích:

Tại sao âm thanh khó đo lường ?

A. Mọi người phản ứng với nó theo các cách khác nhau.

B. Nó gây ra bệnh mất thính giác.

C. Nó không được mong muốn.

D. Mọi người đã quen với nó.

Dẫn chứng: it is very difficult to measure because the discomfort experienced by different individuals is highly subjective and, therefore, variable.

Câu 3:

Why is noise difficult to measure?

A. All people do not respond to it in the same way
B. It causes hearing loss.
C. It is unwanted.
D. People become accustomed to it.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

Từ “congested” ở đoạn 1 gần nghĩa với?

A. khó khăn                     B. đông đúc                     C. ô nhiễm             D. vội vàng.

congested = crowded (a): đông đúc

Câu 4:

The word congested in paragraph 1 could best be replaced by

A. hazardous  
B. crowded 
C. polluted
D. rushed

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Kiến thức: Từ vựng

Giải thích:

Từ “congested” ở đoạn 1 gần nghĩa với?

A. khó khăn                     B. đông đúc                     C. ô nhiễm             D. vội vàng.

congested = crowded (a): đông đúc

Câu 5:

The word it in the first paragraph refers to ___.

A.  the quality of life     
B. advancing technology
C. the noise    
D. physical and psychological harm

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án C

Kiến thức: Từ vựng, đọc hiểu

Giải thích:

Từ “ it” ở đoạn 1 chỉ____?

A. chất lượng cuộc sống                      B. công nghệ tiên tiến

C. âm thanh                                         D. tác hại tâm lý và thể chất.

Dẫn chứng: Particularly in congested urban areas, the noise produced as a by-product of our advancing technology causes physical and psychological harm, and detracts from the quality of life for those who are exposed to it.

Câu 6:

According to the passage, people respond to loud noises in the same way that they respond to ___.

A. annoyance    
B. danger
C. damage
D. disease

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích:

Theo đoạn văn, con người phản ứng với tiếng ồn lớn giống phản ứng với ______

A. sự khó chịu       B. nguy hiểm                   C. tổn thất              D. căn bệnh

Dẫn chứng: Because noise is unavoidable in a complex, industrial society, we are constantly responding in the same way that we would respond to danger.

Câu 7:

Look at the verb accelerate in paragraph 3. Which of the following is the closest in meaning to _____.

A. decrease 
B. alter
C. increase 
D. release

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án D

Kiến thức: Từ vựng, đọc hiểu

Giải thích:

Từ “ accelerate” ở đoạn 3 gần nghĩa với?

A. sự kết thúc        B. mọc, nhô lên     C. chỗ sưng lên      D. tăng

Câu 8:

The phrase as well in paragraph 4 is closest in meaning to ___.

A. after all
B. instead
C. also
D. regardless

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án C

Kiến thức: Từ vựng, đọc hiểu

Giải thích:

Từ “as well as” ở đoạn 4 gần nghĩa với?

A. sau tất cả                     B. thay vì               C. cũng, và            D. bất chấp

as well as = also = and

Câu 9:

It can be inferred from the passage that the eye ___

 

A.  responds to fear 
B. enjoys greater protection than the ear
C. increases functions
D. is damaged by noise

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Kiến thức: Đọc hiểu

Giải thích:

Có thể suy ra từ đoạn văn rằng mắt thì _________

A. phản ứng với nỗi sợ                           B. bảo vệ tốt hơn tai

C. tăng chức năng                                   D. bị tổn thương do tiếng ồn

Dẫn chứng: Unlike the eyes, which can be covered by the eyelids against strong light, the ear has no lid, and is, therefore, always open and vulnerable; noise penetrates without protection.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. too ready for college
B. not as mature
C. not so academic     
D. responsible for their work

Lời giải

Đáp án B

Theo nhà văn, sinh viên ngày nay khác với những người mà cô đã từng biết theo cách mà chúng ____________.

A. quá sẵn sàng cho đại học

B. không chín chắn

C. không quá có học thức

D. chịu trách nhiệm cho việc làm của chúng

Thông tin ở câu: "But students now are less mature and often not ready for the responsibility of being in college." (Nhưng bây giờ sinh viên ít chín chắn hơn và thường không sẵn sàng để có trách nhiệm cho việc học đại học.)

Câu 2

A. a lot of money  
B. a high level of intelligence
C. good grades  
D. a strong educational background

Lời giải

Đáp án A

Đoạn văn ngụ ý rằng để đi đến một trường tư, một học sinh cần_______

A. rất nhiều tiền                         B. mức độ trí tuệ cao

C. điểm cao                               D. một nền tảng giáo dục vững chắc

Thông tin ở câu: “Private schools existed, but only for the very rich” ( Các trường tư có tồn tại, nhưng chỉ dành cho người giàu.)

Câu 3

A. writing has become too important in today's society
B. speech is more basic to language than writing.
C. everyone who learns to speak must learn to writing.
D. all languages should have a written form.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. Vietnamese couples were free to make a decision on the marriage        
B. Vietnamese marriage was decided by parents and family
C. getting married at an early age was not allowed
D. parents had no right to interfere their children's marriage

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. doctors   
B. ideas 
C. professionals    
D. companies

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. Stars on American coins.
B. The teaching of astronomy in state universities.
C. The star as national symbol of the United States.
D. Colonial stamps and coins.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP