Câu hỏi:

21/10/2025 35 Lưu

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. (1.0 pt)

Growing up in the early 2000s, a period when technology began to enter our lives, I remembered my childhood in two distinct parts. In elementary school, my friends and I spent our free time after school playing outside. We would go to different street vendors to eat junk food and buy cheap toys. Sometimes, we would watch cartoons together. But there were few channels back then; we didn’t spend too much time in front of the TV. Everything gradually changed when I started secondary school. The Internet had become more popular, so I began spending more time at Internet cafes. I used to play games online and chat with my friends. Cable channel was also on the rise at that time. There were channels airing cartoons all day, every day. Watching TV became a routine for many kids my age. At the time, I didn’t give much thought about the changes. Now, I realize that I miss those old days hanging out with my friends, eating junk food, and sharing toys.

When did the writer grow up? 

A. In the 1990s        
B. In the 1980s        
C. In the 1970s        
D. In the 2000s

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Thông tin: Growing up in the early 2000s, a period when technology began to enter our lives, I remembered my childhood in two distinct parts.

Hướng dẫn dịch: Lớn lên vào đầu những năm 2000, thời kỳ công nghệ bắt đầu len lỏi vào cuộc sống, tôi nhớ về tuổi thơ của mình theo hai phần riêng biệt.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

How did the writer and friends spend their free time in elementary school?

A. They went to different street vendors to watch cartoons together. 
B. They went to different street vendors to eat junk food and buy cheap toys and watched cartoons together.
C. They went to different street vendors to eat junk food and buy cheap toys and read comics together.
D. They went to different street vendors to drink juice and buy comics and watched cartoons together.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: In elementary school, my friends and I spent our free time after school playing outside. We would go to different street vendors to eat junk food and buy cheap toys. Sometimes, we would watch cartoons together.

Hướng dẫn dịch: Hồi tiểu học, tôi và bạn bè thường dành thời gian rảnh rỗi sau giờ học để chơi ngoài trời. Chúng tôi thường đến những quán ăn vặt ven đường để ăn đồ ăn vặt và mua đồ chơi giá rẻ. Thỉnh thoảng, chúng tôi cùng nhau xem phim hoạt hình.

Câu 3:

What did the writer do at Internet Café when coming to secondary school?

A. Drinking coffee and chatting with his/hẻ friends.
B. Playing games online and chatting with his/ her friends.
C. Drinking coffee and reading books.
D. Playing games online and drinking coffee.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: B

Thông tin: Everything gradually changed when I started secondary school. The Internet had become more popular, so I began spending more time at Internet cafes. I used to play games online and chat with my friends.

Hướng dẫn dịch: Mọi thứ dần thay đổi khi tôi bắt đầu học trung học. Internet đã trở nên phổ biến hơn, vì vậy tôi bắt đầu dành nhiều thời gian hơn ở các quán cà phê Internet. Tôi thường chơi game trực tuyến và trò chuyện với bạn bè.

Câu 4:

What was also on the rise at the time when the writer was at secondary school?

A. Cable cars         
B. Digital channel              
C. Digital cars           
D. Cable channel

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Thông tin: Cable channel was also on the rise at that time.

Hướng dẫn dịch: Kênh truyền hình cáp cũng đang phát triển vào thời điểm đó.

Câu 5:

What does the writer miss now?

A. The old days hanging out with his/ her friends and watching TV.
B. The old days chatting with his/ her friends.
C. The old days hanging out with his/ her friends, eating junk food, and sharing toys.
D. The old days hanging out with his/ her friends and reading comics.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: C

Thông tin: Now, I realize that I miss those old days hanging out with my friends, eating junk food, and sharing toys.

Hướng dẫn dịch: Giờ đây, tôi nhận ra rằng tôi nhớ những ngày xưa tụ tập với bạn bè, ăn đồ ăn vặt và chia sẻ đồ chơi.

Dịch bài đọc:

Lớn lên vào đầu những năm 2000, thời kỳ công nghệ bắt đầu len lỏi vào cuộc sống, tôi nhớ về tuổi thơ của mình theo hai phần riêng biệt. Hồi tiểu học, tôi và bạn bè thường dành thời gian rảnh rỗi sau giờ học để chơi ngoài trời. Chúng tôi thường đến những quán ăn vặt ven đường để ăn đồ ăn vặt và mua đồ chơi giá rẻ. Thỉnh thoảng, chúng tôi cùng nhau xem phim hoạt hình. Nhưng hồi đó có rất ít kênh truyền hình; chúng tôi không dành quá nhiều thời gian trước TV. Mọi thứ dần thay đổi khi tôi bắt đầu học trung học. Internet đã trở nên phổ biến hơn, vì vậy tôi bắt đầu dành nhiều thời gian hơn ở các quán cà phê Internet. Tôi thường chơi game trực tuyến và trò chuyện với bạn bè. Kênh truyền hình cáp cũng đang phát triển vào thời điểm đó. Có những kênh phát sóng phim hoạt hình suốt ngày, mỗi ngày. Xem TV đã trở thành thói quen của nhiều đứa trẻ ở độ tuổi của tôi. Vào thời điểm đó, tôi không nghĩ nhiều về những thay đổi. Giờ đây, tôi nhận ra rằng tôi nhớ những ngày xưa tụ tập với bạn bè, ăn đồ ăn vặt và chia sẻ đồ chơi.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Lời giải

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Control (n)  kiểm soát

Purpose (n) mục đích

Advantage (n) lợi thế

Use (n) sử dụng

Hướng dẫn dịch: Bắt nạt trên mạng là việc sử dụng công nghệ để làm phiền, đe dọa, làm xấu hổ hoặc nhắm vào người khác.

Câu 2

A. Classical music is more interesting as folk music. 
B. Classical music is so interesting than folk music.
C. Classical music is more interesting than folk music.
D. Classical music is as interesting as folk music.

Lời giải

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Cấu trúc so sánh bằng: S1 + V + as + adj/adv + as + S2 + V

Hướng dẫn dịch: Nhạc cổ điển thú vị như nhạc dân gian.

Câu 3

A. We lost, so we stopped and ask a policeman for direction.
B. We are lost, so we stopped asking a policeman about direction.
C. We were lost, so we stopped to asking a policeman for direction.
D. We were lost, so we stopped to ask a policeman for direction.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. How cool!                                        
B. Certainly. Here you are.  
C. Some coffee, please.                          
D. No, I don’t like it.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. built                  
B. Temple of Literature     
C. the 11th century           
D. is saying

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. recommended    
B. should                
C. allowed              
D. bothered

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP