Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind. In this way the North American Indians produced pemmican (dried meat ground into powder and made into cakes), the Scandinavians made stockfish and the Arabs dried dates and apricots.
All foods contain water - cabbage and other leaf vegetables contain as much as 93% water, potatoes and other root vegetables 80%, lean meat 75% and fish anything from 80% to 60% depending on how fatty it is. If this water is removed, the activity of the bacteria which cause food to go bad is checked.
Fruit is sun-dried in Asia Minor, Greece, Spain and other Mediterranean countries, and also in California, South Africa and Australia. The methods used vary, but in general the fruit is spread out on trays in drying yards in the hot sun. In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying. Plums for making prunes, and certain varieties of grapes for making raisins and currants, are dipped in an alkaline solution in order to crack the skins of the fruit slightly and remove their wax coating, so increasing the rate of drying.
Nowadays most foods are dried mechanically; the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 110oC at entry to about 45oC at exit. This is the usual method for drying such things as vegetables, minced meat, and fish.
Liquids such as milk, coffee, tea, soups and eggs may be dried by pouring them over a heated horizontal steel cylinder or by spraying them into a chamber through which a current of hot air passes. In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes. In the second process it falls to the bottom of the chamber as a fine powder. Where recognizable pieces of meat and vegetables are required, as in soup, the ingredients are dried separately and then mixed.
Dried foods take up less room and weigh less than the same food packed in cans or frozen, and they do not need to be stored in special conditions. For these reasons they are invaluable to climbers, explorers and soldiers in battle, who have little storage space. They are also popular with housewives because it takes so little time to cook them.
What is the main idea of the passage?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind. In this way the North American Indians produced pemmican (dried meat ground into powder and made into cakes), the Scandinavians made stockfish and the Arabs dried dates and apricots.
All foods contain water - cabbage and other leaf vegetables contain as much as 93% water, potatoes and other root vegetables 80%, lean meat 75% and fish anything from 80% to 60% depending on how fatty it is. If this water is removed, the activity of the bacteria which cause food to go bad is checked.
Fruit is sun-dried in Asia Minor, Greece, Spain and other Mediterranean countries, and also in California, South Africa and Australia. The methods used vary, but in general the fruit is spread out on trays in drying yards in the hot sun. In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying. Plums for making prunes, and certain varieties of grapes for making raisins and currants, are dipped in an alkaline solution in order to crack the skins of the fruit slightly and remove their wax coating, so increasing the rate of drying.
Nowadays most foods are dried mechanically; the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 110oC at entry to about 45oC at exit. This is the usual method for drying such things as vegetables, minced meat, and fish.
Liquids such as milk, coffee, tea, soups and eggs may be dried by pouring them over a heated horizontal steel cylinder or by spraying them into a chamber through which a current of hot air passes. In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes. In the second process it falls to the bottom of the chamber as a fine powder. Where recognizable pieces of meat and vegetables are required, as in soup, the ingredients are dried separately and then mixed.
Dried foods take up less room and weigh less than the same food packed in cans or frozen, and they do not need to be stored in special conditions. For these reasons they are invaluable to climbers, explorers and soldiers in battle, who have little storage space. They are also popular with housewives because it takes so little time to cook them.
What is the main idea of the passage?
A. Advantages of dried foods.
B. Water: the main component of food.
Quảng cáo
Trả lời:
C. Chọn đáp án D
Giải thích: Câu hỏi này thường ở đầu của bài đọc, nhưng ta nên để làm cuối cùng, vì sau khi làm các câu khác, ta sẽ biết ngay bài nói về vấn đề gì (các cách khác nhau để sấy thực phẩm)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The phrase “do this” in the first paragraph mostly means ______.
The phrase “do this” in the first paragraph mostly means ______.
A. expose foods to sun and wind
B. remove moisture from foods
Chọn đáp án B
Giải thích: Đọc vế trước: “Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind.”
Câu 3:
The word “checked” in the second paragraph is closest in meaning to ______.
The word “checked” in the second paragraph is closest in meaning to ______.
A. reduced considerably
B. put a tick
C. examined carefully
Chọn đáp án A
Giải thich: reduced considerably (giảm một cách đáng kể). “Checked”: đã vượt qua khâu kiểm tra, tức là hàm ý đến hành động trước đó đã thực hiện.
Câu 4:
In the process of drying certain kinds of fruits, sulphur fumes help ______.
In the process of drying certain kinds of fruits, sulphur fumes help ______.
A. remove their wax coating
B. kill off bacteria
Chọn đáp án C
Giải thích: "In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying."
Câu 5:
Nowadays the common method for drying vegetables and minced meat is ______.
Nowadays the common method for drying vegetables and minced meat is ______.
A. spreading them out on trays in drying yards
B. dipping them in an alkaline solution
C. putting them in chambers and blowing hot air through
Chọn đáp án C
Giải thích: Dẫn chứng " the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 110oC at entry to about 45oC at exit. "
Câu 6:
What does the word “which” in the fourth paragraph refer to?
Chọn đáp án D
Giải thích: bỏ food vào chambers, thông qua cái chambers này, không khí nóng dc thổi
Câu 7:
The final product of the process of drying liquids that uses the first method will be ______.
Chọn đáp án A
Giải thích: Dẫn chứng "In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes. "
Câu 8:
Which of the following is NOT mentioned in the passage?
Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Liquids are not dried in the same way as fruits and vegetables.
B. Dried foods have several advantages over canned or frozen foods.
C. Fruit is usually dried by being laid out on trays in the sun.
Chọn đáp án D
Giải thích: Câu hỏi này ta dùng đáp án loại (A, B, C đều được đề cập đến trong bài).
Câu 9:
What is Martin Luthur King well- known for?
Chọn đáp án D
Giải thích: Thông tin nằm ở đoạn 1: “Martin Luther King, Jf., is well- known for his work in civil rights.”
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. the person who gave him a life-long love of books
B. a medical doctor
C. a licensed pharmacist
Lời giải
Chọn đáp án B
Theo đoạn văn, Cha của Porter là.
A. người đã cho anh ta một tình yêu suốt đời với sách
B. một bác sĩ y khoa
C. một dược sĩ có giấy phép
D. có trách nhiệm việc ông ấy chuyển đến La Salle County ở Texas
Thông tin: However, within a year, on the recommendation of a medical colleague of his Father’s, Porter moved to La Salle County in Texas for two years herding sheep.
Câu 2
A. They may work with others in the company.
B. It is considered a “content” job.
C. They manage hardware and software.
Lời giải
Chọn đáp án B
Tạm dịch: Điều nào sau đây là đúng về công việc của các nhà văn tự do?
A. Họ có thể làm việc với những người khác trong công ty.
B. Nó được coi là một công việc "nội dung".
C. Họ quản lý phần cứng và phần mềm.
D. Họ yêu cầu kiến thức chuyên sâu về các ứng dụng.
Thông tin: Content jobs require excellent writing skills and a good sense of the web as a “new media”.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. to outline the career of a famous American
B. because of his fame as America’s favorite short story writer
C. because it is a tragic story of a gifted writer
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. The life and career of William Sydney Porter.
B. The way to adopt a nickname.
C. O.Henry’s influence on American literature.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.