Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
In Science, a theory is a reasonable explanation of observed events that are related.Atheory often involves an imaginary modelthat helps scientists picture the way an observed event could be produced. A good example of this is found in the kinetic molecular theory, in which gases are pictured as being made up of many small particles that are in constant motion.
After a theory has been publicized, scientists design experiments to test the theory. If observations confirm the scientists’ predictions, the theory is supported. If observations do not confirm the predictions, the scientists must search further. There may be a fault in the experiment, or the theory may have to be revised or rejected.
Science involves imagination and creative thinking as well as collecting information and performing experiments. Facts by themselves arc not science. As the mathematician Jules Henri Poincare said: "Science is built with facts just as a house is built with bricks, but a collection of facts cannot be called science any more than a pile of bricks can be called a house."
Most scientists start an investigation by finding out what other scientists have learned about a particular problem. After known facts have been gathered, the
scientist comes to the part of the investigation that requires considerable imagination. Possible solutions to the problem are formulated. These possible solutions are called hypotheses. In a way, any hypothesis is a leap into the unknown. It extends the scientist's thinking beyond the known facts. The scientist plans experiments, performs calculations, and makes observations to test hypotheses. For without hypotheses, further investigation lacks purpose and direction. When hypotheses are confirmed, they are incorporated into theories.
Which of the following is the main subject of the passage?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
In Science, a theory is a reasonable explanation of observed events that are related.Atheory often involves an imaginary modelthat helps scientists picture the way an observed event could be produced. A good example of this is found in the kinetic molecular theory, in which gases are pictured as being made up of many small particles that are in constant motion.
After a theory has been publicized, scientists design experiments to test the theory. If observations confirm the scientists’ predictions, the theory is supported. If observations do not confirm the predictions, the scientists must search further. There may be a fault in the experiment, or the theory may have to be revised or rejected.
Science involves imagination and creative thinking as well as collecting information and performing experiments. Facts by themselves arc not science. As the mathematician Jules Henri Poincare said: "Science is built with facts just as a house is built with bricks, but a collection of facts cannot be called science any more than a pile of bricks can be called a house."
Most scientists start an investigation by finding out what other scientists have learned about a particular problem. After known facts have been gathered, the
scientist comes to the part of the investigation that requires considerable imagination. Possible solutions to the problem are formulated. These possible solutions are called hypotheses. In a way, any hypothesis is a leap into the unknown. It extends the scientist's thinking beyond the known facts. The scientist plans experiments, performs calculations, and makes observations to test hypotheses. For without hypotheses, further investigation lacks purpose and direction. When hypotheses are confirmed, they are incorporated into theories.
Which of the following is the main subject of the passage?
A. The importance of models in scientific theories.
B. The sorts of facts that scientists find most interesting.
C. The ways that scientists perform different types of experiments.
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn đáp án D
The place of theory and hypothesis in scientific investigation: Vị trí của lý thuyết và giả thuyết trong nghiên cứu khoa học.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word "related" in paragraph 1 is closest in meaning to _______.
Chọn đáp án C
Giải thích: related to (được liên quan đến) = connected (được liên kết đến)
Câu 3:
According to the second paragraph, a useful theory is one that helps scientists to _______.
According to the second paragraph, a useful theory is one that helps scientists to _______.
A. observe events
B. publicize new findings
Chọn đáp án A
Giải thích: Thông tin trong bài: “If observations do not confirm the predictions, the scientists must search further.”0
Câu 4:
The word "supported" in paragraph 2 is closest in meaning to _______.
Chọn đáp án A
Giải thích: supported (được ủng hộ) = upheld (được bảo tồn)
Câu 5:
“Bricks” are mentioned in paragraph 3 to indicate how _______.
“Bricks” are mentioned in paragraph 3 to indicate how _______.
A. science is more than a collection of facts
B. scientific experiments have led to improved technology
C. mathematicians approach science
Chọn đáp án A
Giải thích: “Science is built with facts just as a house is built with bricks, but a collection of facts cannot be called science any more than a pile of bricks can be called a house.”
Câu 6:
In the fourth paragraph, the author implies that imagination is most important to scientists when they _______.
In the fourth paragraph, the author implies that imagination is most important to scientists when they _______.
A. formulate possible solutions to a problem
B. evaluate previous work on a problem
C. close an investigation
Chọn đáp án A
Giải thích: formulate possible solutions to a problem = hypothesis
Câu 7:
In the last paragraph, what does the author imply is a major function of hypotheses?
In the last paragraph, what does the author imply is a major function of hypotheses?
A. Linking together different theories.
B. Communicating a scientist's thoughts to others.
C. Providing direction for scientific research.
Chọn đáp án C
Giải thích: providing direction for scientific research (việc chỉ đạo nghiên cứu khoa học đưa ra định hướng cho các nghiên cứu khoa học).
Câu 8:
Which of the following statements is supported by the passage?
Which of the following statements is supported by the passage?
A. Theories are simply imaginary models of past events.
B. A scientist's most difficult task is testing hypotheses.
C. A good scientist needs to be creative.
Chọn đáp án C
Giải thích: Một nhà khoa học giỏi cần phải sáng tạo.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Chọn đáp án D
Tiêu đề phù hợp nhất cho bài đọc là gì?
A. cử chỉ điệu bộ
B. ký hiệu và tín hiệu
C. lời nói
D. sự giao tiếp
Câu 2
A. build up excitement among the fans
B. supervise the game
Lời giải
Chọn đáp án B
Các trọng tài làm gì trong thời gian trận bóng diễn ra?
A. làm tăng sự phấn khích giữa các fan B. giám sát trận đấu
C. giữ vé D. người xem trận đấu
Dẫn chứng: Also, there are officials carrying whistles and flags to make certain that the rules of the game are followed during the game.
Câu 3
A. The eradication of smallpox
B. The World Health Organization
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. observe events
B. publicize new findings
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.