Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 29 to 35.
Do you think education is better now than it was in your grandparents’ time? Many older people in the UK believe the opposite. “Schools were better in our day,” they complain. “There isn’t enough discipline these days. Kids don’t work as hard as we did, either. The syllabus isn’t as challenging, so clever students aren’t being stretched enough. They need to study things in greater depth. Exams are much, much easier now as well.”
Were schools better years ago? Some British teenagers travelled back in time to a 1950s boarding school. They got a big surprise! The first shock came when the teenagers met their new teachers. Dressed in traditional black gowns, they look so frosty and uncaring! They were really authoritarian, too, so anyone caught breaking the rules – talking in classes, mucking about in the playground or playing truant – was in big trouble! Punishments included writing ‘lines, or staying after class to do detention. The naughtiest kids were expelled.
Things were just as bad after class. At meal times the students had to endure a diet of plain, no-nonsense, healthy food. Homework was obligatory and it took ages! Copying essays off the Internet wasn’t an option, as personal computers didn’t exist in the 1950s!
At the end of ‘term’ everyone sat 1950s-style exams. The old exams were much longer than their twenty- first century equivalents and involved learning huge amounts of facts by heart. History papers were all dates and battles. Math’s papers were trickier, too; calculators weren’t around in the 1950s, so the students had to memorize multiplication tables and master long division. Our candidates found this really difficult.
The exam results surprised a lot of people. Students predicted to do well in their real-life, twenty-first century exams often got low grades in the 1950s exams. Does this prove modern exams are too easy? Do twenty-first century kids rely too much on modem technology, like calculators and computers? The TV series' That'll teach ‘me! focused on a 1960s vocational school. UK school-kids study a range of academic subjects these days. But in the 1960s, children judged to be less ‘able’ went to vocational schools. These helped them learn job skills. Boys studied subjects like metalwork, woodwork or gardening. In some classes, they even learned how to milk goats! The girls’ timetables included secretarial skills. They also learned to cook, clean and sew – probably not much fun for most girls.
What criticism is sometimes made about modern education in the first paragraph?
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 29 to 35.
Do you think education is better now than it was in your grandparents’ time? Many older people in the UK believe the opposite. “Schools were better in our day,” they complain. “There isn’t enough discipline these days. Kids don’t work as hard as we did, either. The syllabus isn’t as challenging, so clever students aren’t being stretched enough. They need to study things in greater depth. Exams are much, much easier now as well.”
Were schools better years ago? Some British teenagers travelled back in time to a 1950s boarding school. They got a big surprise! The first shock came when the teenagers met their new teachers. Dressed in traditional black gowns, they look so frosty and uncaring! They were really authoritarian, too, so anyone caught breaking the rules – talking in classes, mucking about in the playground or playing truant – was in big trouble! Punishments included writing ‘lines, or staying after class to do detention. The naughtiest kids were expelled.
Things were just as bad after class. At meal times the students had to endure a diet of plain, no-nonsense, healthy food. Homework was obligatory and it took ages! Copying essays off the Internet wasn’t an option, as personal computers didn’t exist in the 1950s!
At the end of ‘term’ everyone sat 1950s-style exams. The old exams were much longer than their twenty- first century equivalents and involved learning huge amounts of facts by heart. History papers were all dates and battles. Math’s papers were trickier, too; calculators weren’t around in the 1950s, so the students had to memorize multiplication tables and master long division. Our candidates found this really difficult.
The exam results surprised a lot of people. Students predicted to do well in their real-life, twenty-first century exams often got low grades in the 1950s exams. Does this prove modern exams are too easy? Do twenty-first century kids rely too much on modem technology, like calculators and computers? The TV series' That'll teach ‘me! focused on a 1960s vocational school. UK school-kids study a range of academic subjects these days. But in the 1960s, children judged to be less ‘able’ went to vocational schools. These helped them learn job skills. Boys studied subjects like metalwork, woodwork or gardening. In some classes, they even learned how to milk goats! The girls’ timetables included secretarial skills. They also learned to cook, clean and sew – probably not much fun for most girls.
What criticism is sometimes made about modern education in the first paragraph?
B. The teaching methods are not good enough.
C. Teachers aren’t strict enough.
D. The syllabus is out of date.
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng là: C
Giải thích: Dựa vào câu: “Schools were better in our day,” they complain. “There isn’t enough discipline these days. Kids don’t work as hard as we did, either. The syllabus isn’t as challenging, so clever students aren’t being stretched enough. They need to study things in greater depth. Exams are much, much easier now as well.”
Dịch: Họ phàn nàn: “Trường học tốt hơn vào thời của chúng ta. “Không có đủ kỷ luật những ngày này. Trẻ em cũng không làm việc chăm chỉ như chúng tôi. Chương trình học không quá khó, vì vậy những sinh viên thông minh sẽ không đủ căng thẳng. Họ cần nghiên cứu mọi thứ sâu hơn. Kỳ thi bây giờ cũng dễ dàng hơn rất nhiều ”.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word “authoritarian” in the second paragraph is closest in meaning to ____.
The word “authoritarian” in the second paragraph is closest in meaning to ____.
A. strict
B. impolite
C. inexperienced
D. unreasonable

Đáp án đúng là: A
Giải thích: authoritarian (adj) = strict (adj) = nghiêm ngặt, độc đoán
Câu 3:
Which of the following statements is TRUE about the food the students ate at school?
Which of the following statements is TRUE about the food the students ate at school?
A. It wasn’t cooked properly.
B. There wasn’t much of it.
C. It wasn’t delicious.
D. It wasn’t nutritious.

Đáp án đúng là: C
Giải thích: Dựa vào câu: Things were just as bad after class. At meal times the students had to endure a diet of plain, no-nonsense, healthy food.
Dịch: Mọi thứ vẫn tệ như vậy sau buổi học. Vào bữa ăn, các học sinh phải chịu đựng một chế độ ăn uống đơn giản, không vô nghĩa và tốt cho sức khỏe.
Câu 4:
According to the passage, how did exams in the 1950s differ from those in the twenty-first century?
According to the passage, how did exams in the 1950s differ from those in the twenty-first century?
A. They covered more subjects.
B. It took students less time to do them.
C. They were less difficult.
D. There was more to remember.

Đáp án đúng là: D
Giải thích: Dựa vào câu: The syllabus isn’t as challenging, so clever students aren’t being stretched enough. They need to study things in greater depth. Exams are much, much easier now as well.”
Dịch: Chương trình học không quá khó, vì vậy những sinh viên thông minh sẽ không đủ căng thẳng. Họ cần nghiên cứu mọi thứ sâu hơn. Kỳ thi bây giờ cũng dễ dàng hơn rất nhiều ”.
Câu 5:
What was surprising about the students’ results after taking the 1950s-style exams?
What was surprising about the students’ results after taking the 1950s-style exams?
A. Students did better than twenty-first century exams.
B. Students didn’t do as well as expected.
C. Students who were predicted to fail did rather well.
D. All the students found the exams difficult.

Đáp án đúng là: B
Giải thích: Dựa vào câu: The exam results surprised a lot of people. Students predicted to do well in their real-life, twenty-first century exams often got low grades in the 1950s exams. Does this prove modern exams are too easy?
Dịch: Kết quả kỳ thi khiến rất nhiều người bất ngờ. Những học sinh được dự đoán sẽ làm tốt trong các kỳ thi thực tế của họ, ở thế kỷ XXI thường bị điểm thấp trong các kỳ thi của những năm 1950. Điều này chứng tỏ các kỳ thi hiện đại quá dễ dàng?
Câu 6:
The word “these” in the last paragraph refers to
A. School-kids
B. vocational school
C. series
D. subjects

Đáp án đúng là: B
Giải thích: Dựa vào câu: UK school-kids study a range of academic subjects these days. But in the 1960s, children judged to be less ‘able’ went to vocational schools. These helped them learn job skills.
Dịch: Ngày nay, học sinh ở Vương quốc Anh học một loạt các môn học. Nhưng vào những năm 1960, trẻ em được đánh giá là ít có khả năng đến trường dạy nghề hơn. Những điều này đã giúp họ học các kỹ năng làm việc.
Câu 7:
Which of the following statements is TRUE according to the passage?
Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. Vocational schools were a complete waste of time.
B. Vocational schools took children who were good at studying.
C. Vocational schools provided poorer children with equipment.
D. Vocational schools prepared students for employment.

Đáp án đúng là: D
Giải thích: Dựa vào câu: But in the 1960s, children judged to be less ‘able’ went to vocational schools. These helped them learn job skills. Boys studied subjects like metalwork, woodwork or gardening. In some classes, they even learned how to milk goats! The girls’ timetables included secretarial skills. They also learned to cook, clean and sew – probably not much fun for most girls.
Dịch: Nhưng vào những năm 1960, trẻ em được đánh giá là ít có khả năng đến trường dạy nghề hơn. Những điều này đã giúp họ học các kỹ năng làm việc. Nam sinh học các môn như đồ kim loại, đồ gỗ hoặc làm vườn. Trong một số lớp học, họ thậm chí còn học cách vắt sữa dê! Thời gian biểu của các cô gái bao gồm các kỹ năng thư ký. Họ cũng học nấu ăn, dọn dẹp và may vá - có lẽ không mấy vui vẻ đối với hầu hết các cô gái.
Hot: Học hè online Toán, Văn, Anh...lớp 1-12 tại Vietjack với hơn 1 triệu bài tập có đáp án. Học ngay
- Sách - Sổ tay kiến thức trọng tâm Vật lí 11 VietJack - Sách 2025 theo chương trình mới cho 2k8 ( 45.000₫ )
- Trọng tâm Hóa học 11 dùng cho cả 3 bộ sách Kết nối, Cánh diều, Chân trời sáng tạo VietJack - Sách 2025 ( 58.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. have never been understanding
B. want
C. abroad
D. such
Lời giải
Đáp án đúng là: A
Giải thích: Thì hiện tại hoàn thành: have never been understanding => have never understood
Dịch: Tôi chưa bao giờ hiểu tại sao nhiều người lại muốn đi du học như vậy.
Câu 2
A. has written/hasn’t finished
B. has been writing/hasn’t finished
C. has written/hasn’t been finished
D. has been writing/didn’t finished
Lời giải
Đáp án đúng là: B
Giải thích: Cấu trúc thì hiện tại hoàn thành tiếp diễn và hiện tại hoàn thành thể hiện một việc gì đó đang làm dở và vẫn chưa hoàn thành.
Dịch: Tracy tội nghiệp! Cô ấy đã viết bài luận đó hàng giờ liền và cô ấy vẫn chưa hoàn thành.
Câu 3
A. meaningful
B. insignificant
C. important
D. steady
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
About one third of high school____who proceed directly to higher education enter community colleges.
About one third of high school____who proceed directly to higher education enter community colleges.
A. quitters
B. experts
C. graduates
D. teachers
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. carelessly
B. irresponsibly
C. recklessly
D. moderately
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. Having finished all her homework, Mary played badminton with her sister.
B. Finished all her homework, Mary had played badminton with her sister.
C. Mary had played badminton with her sister before she finished all her homework.
D. Mary finished all her homework after she played badminton with her sister.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.