Câu hỏi:

09/08/2024 417 Lưu

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 44 to 50. 

Environmentalists often fear that tourists will trample all over sensitive natural resource areas, but tourism may bring the needed and only economic incentives to help drive conservation, said Bynum Boley. Ecotourism and natural resource conservation already have a mutually beneficial relationship that is ideal for creating a sustainable partnership. 

"Ecotourism destinations benefit in the form of enhanced tourism competitiveness from the protection of quality natural resources," he said. "Meanwhile, the conservation of these natural resources is increasingly valued since these pristine natural resources are the foundation of the ecotourism industry and the driver of all economic benefits associated with ecotourism." 

Tourism is a $7.6 trillion global industry, provides 277 million jobs and is a primary income source for 20 of the world's 48 least-developed countries. It also subsidizes environmental protection and helps protect, conserve and value cultural resources that might otherwise be undervalued by the host community, Boley said. In the newspaper, Boley and co-author Gary Green said that despite past tension between the tourism industry and environmentalists, the two should team up as allies to fight off increasing conversion of land away from its natural state. Ecotourists not only provide a boost to the economy in such places, they can also motivate landowners into keeping the environment in its natural state instead of converting it into something unsustainable. They could also influence the public perception of conservation, Boley explained, which does not often favor environmental protection. 

“The public has become increasingly less prone to respond to environmental messages,” he said. “Economic messages are needed in order to attract the public's interest.” Too often, Boley and Green said, unique natural resource areas are converted into urban, suburban and agricultural developments without considering their ecotourism potential. In addition to the lost ecotourism revenue, there are a host of negative environmental consequences such as biodiversity loss, water and food shortages and the land being unable to mitigate the effects of climate change. These areas are not valued for their unique attributes or the valuable natural resources they provide, Green said, “so we lose them.” Tourists have historically been seen as having a negative impact on the environment. Critics complain that they violate fragile and threatened natural environments while contributing to greenhouse gases from the increased number of flights to these exotic and often remote locales. While these criticisms are justified, Boley and Green said responsible programs promote education of ecological conservation and environmental sustainability, fostering a greater understanding and appreciation of these exotic areas.

What is the best title for the passage?

A. The consequences of ecotourism

B. Ecotourism - benefits and drawbacks

C. How to save the environmental resources
D. The development of ecotourism

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Tiêu đề nào phù hợp nhất với đoạn văn? 

A. Hậu quả của du lịch sinh thái

B. Du lịch sinh thái - lợi ích và hạn chế

C. Làm thế nào để tiết kiệm tài nguyên môi trường

D. Phát triển du lịch sinh thái

Thông tin: Cả đoạn văn nói về những lợi ích, những hạn chế của du lịch sinh thái và vai trò của du lịch sinh thái trong việc bảo vệ môi trường tự nhiên. 

→ Chọn đáp án B

 

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word “pristine” is closest in meaning to _______.

A. unspoiled
B. destroyed
C. touched
D. spoiled

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Từ “pristine” đồng nghĩa với từ _____.

A. hoang sơ

B. bị phá hủy

C. xúc động

D. hư hỏng

◊ pristine (adj): nguyên sơ = unspoiled

→ Chọn đáp án A

Câu 3:

Which of the following statements is NOT TRUE about tourism?

A. only develops in industrialized nations.

B. subsidizes environmental protection.

C. provides 277 million jobs.

D. is a primary income source for 20 of the world's 48 least-developed countries.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Điều nào sau đây là KHÔNG ĐÚNG về Du lịch? 

A. chỉ phát triển ở các nước công nghiệp hóa. 

B. hỗ trợ bảo vệ môi trường. 

C. cung cấp 277 triệu việc làm. 

D. là nguồn thu nhập chính của 20 trong số 48 quốc gia kém phát triển nhất thế giới. 

Thông tin: 

+ Tourism is a $7.6 trillion global industry, provides 277 million jobs and is a primary income source for 20 of the world's 48 least-developed countries. 

(Du lịch là ngành công nghiệp toàn cầu trị giá 7,6 nghìn tỷ USD, cung cấp 277 triệu việc làm và là nguồn thu nhập chính cho 20 trong số 48 quốc gia kém phát triển nhất thế giới.) 

=> B và C đúng

+ It also subsidizes environmental protection and helps protect, conserve and value cultural resources that might otherwise be undervalued by the host community, Boley said. 

(Boley cho biết, du lịch cũng hỗ trợ cho việc bảo vệ môi trường và giúp bảo vệ, bảo tồn và đánh giá cao các tài nguyên văn hóa mà đất nước đó có thể đánh giá thấp.) 

=> D đúng

→ Chọn đáp án A

Câu 4:

The word “perception” can be replaced by _______.

A. awareness
B. insight
C. concept
D. overview

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Từ “perception” có thể được thay thế bởi _______.

A. nhận thức

B. cái nhìn sâu sắc

C. khái niệm

D. tổng quan

=> perception (n): sự nhận thức = awareness

→ Chọn đáp án A

Câu 5:

It can be inferred from the phrase “Economic messages are needed in order to attract the public's interest.” is _______.

A. People get more interested in issues related to economy.

B. People get less interested in issues related to environment.

C. People get more interested in issues related to environment.

D. People get less interested in issues related to economy.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Ta có thể suy luận từ câu nói “Cần có thông điệp về kinh tế để thu hút sự quan tâm của công chúng” là _______.

A. Mọi người quan tâm nhiều hơn đến các vấn đề liên quan đến kinh tế. 

B. Mọi người ít quan tâm đến các vấn đề liên quan đến môi trường. 

C. Mọi người quan tâm nhiều hơn đến các vấn đề liên quan đến môi trường. 

D. Mọi người ít quan tâm đến các vấn đề liên quan đến kinh tế. 

Thông tin: 

+ “The public has become increasingly less prone to respond to environmental messages,” he said. “Economic messages are needed in order to attract the public's interest.” 

(Ông nói: “Công chúng ngày càng ít phản ứng với các thông điệp về môi trường. Cần có thông điệp về mặt kinh tế để thu hút sự quan tâm của công chúng.”) 

→ Chọn đáp án A

Câu 6:

According to the passage, negative environmental outcomes _______.

A. reduce the effects of climate change.

B. have a bad influence on the biodiversity.

C. provide more water and food.
D. boost local economy.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Theo đoạn văn, kết quả tiêu cực về môi trường _______.

A. giảm tác động của biến đổi khí hậu. 

B. có ảnh hưởng xấu đến đa dạng sinh học. 

C. cung cấp thêm nước và thức ăn. 

D. thúc đẩy nền kinh tế địa phương. 

Thông tin: 

+ In addition to the lost ecotourism revenue, there are a host of negative environmental consequences such as biodiversity loss, water and food shortages and the land being unable to mitigate the effects of climate change. 

(Ngoài doanh thu du lịch sinh thái bị mất, còn có một loạt hậu quả tiêu cực về môi trường như mất đa dạng sinh học, thiếu nước, lương thực và đất đai không thể giảm thiểu tác động của biến đổi khí hậu.) 

→ Chọn đáp án B

Câu 7:

The word “they” in the last paragraph refers to _______.

A. tourists
B. these areas
C. critics
D. flights

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Giải thích: 

Từ “they” trong đoạn cuối đề cập đến _____.

A. khách du lịch

B. những khu vực này

C. nhà phê bình

D. chuyến bay

Thông tin: 

+ Tourists have historically been seen as having a negative impact on the environment. Critics complain that they violate fragile and threatened natural environments while contributing to greenhouse gases from the increased number of flights to these exotic and often remote locales. 

(Khách du lịch từ lâu đã được coi là có tác nhân tiêu cực đến môi trường. Các nhà phê bình phàn nàn rằng họ gây hại cho môi trường tự nhiên dễ bị tàn phá và bị đe dọa, đồng thời tạo ra khí nhà kính do số lượng chuyến bay ngày càng tăng đến những địa điểm xa lạ và xa xôi này.) 

→ Chọn đáp án A

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. Why is cultural diversity a “good thing”?

B. How do people use own culture?

C. What is the function of culture?

D. How can we learn from one another?

Lời giải

Giải thích: 

Tiêu đề nào phù hợp nhất với đoạn văn? 

A. Tại sao đa dạng văn hóa là một “điều tốt”? 

B. Mọi người sử dụng văn hóa của mình như thế nào? 

C. Chức năng của văn hóa là gì? 

D. Làm thế nào chúng ta có thể học hỏi lẫn nhau? 

Thông tin: Cả đoạn văn nói về tầm quan trọng của một môi trường đa văn hóa, những đóng góp của đa dạng văn hóa về việc học tập, loại bỏ những định kiến tiêu cực. 

→ Chọn đáp án A

Lời giải

Giải thích: 

A. watched /wɒtʃt/ (v): xem

B. developed /dɪˈveləpt/ (v): phát triển

C. jogged /dʒɒɡd/ (v): chạy bộ

D. booked /bʊkt/ (v): đặt trước

Đáp án C có âm “ed” phát âm là /d/, các đáp án còn lại phát âm là /t/.

→ Chọn đáp án C

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. more easily

B. easy
C. easier
D. easily

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. Tom asked Jane what she had done to his laptop.

B. Tom asked Jane what has she done to his laptop.

C. Tom asked Jane what had she done to his laptop.

D. Tom asked Jane what she has done to his laptop.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. is developing
B. developed
C. develops
D. developing

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP