Read the passage and choose the best answer
Africa's wild giraffe population has plunged dramatically and the world's tallest animals are in the process of a "silent extinction", a conservation group has reported. Giraffe populations have fallen by up to 40% over the last 30 years, the International Union for Conservation of Nature says in the latest edition of its "Red List" of endangered species. The gentle giants' numbers have dipped from as many as 163,000 in 1985 to just over 97,000 in 2015, according to the report. The steep decline was one of the headline statistics from the report, and is driven by some familiar factors including habitat loss, civil unrest and unforgettably, illegal hunting. Elsewhere, of the 742 newly recognized bird species in the list, 11% are considered threatened - and 13 already listed as "extinct". Many species are slipping away before we can even describe them. This IUCN Red List update shows that the scale of the global extinction crisis may be even greater than we thought. Among bird species under threat is the African grey parrot, a popular pet, which is now classed as "Endangered" on the list because of "unsustainable trapping and habitat loss." Across animals, birds, insects, aquatic life and plants, the IUCN Red List now includes 85,604 species, of which 24,307 are threatened with extinction. The plunge in the number of wild giraffe prompted the group to move the animals from the "least concern" rating to "vulnerable", in the report. "While giraffes are commonly seen on safari, in the media and in zoos, people – including conservationists - are unaware that these majestic animals are undergoing a silent extinction," IUCN co-Chairman Julian Fennessy, was quoted as saying. "With a decline of almost 40% in the last three decades alone, the world's tallest across East, Central and West Africa. As one of the world's most iconic animals, it is timely that we take risks for the giraffe before it is too late." Of nine subspecies of giraffe, five are declining in numbers, while three have increasing populations and one is stable.
According to the passage, 13 newly recognized bird species are listed as ___
A. extinct
B. least concern
C. vulnerable
D. endangered
Câu hỏi trong đề: Đề thi giữa học kì 2 môn Tiếng Anh lớp 12 có đáp án !!
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng: A
Giải thích: Dựa vào thông tin: “Elsewhere, of the 742 newly recognized bird species in the list, 11% are considered threatened - and 13 already listed as "extinct".
Dịch: … 13 loài đã được liệt vào danh sách tuyệt chủng
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
Which of the following kinds of bird is mentioned in the text as an example of endangered bird species?
Which of the following kinds of bird is mentioned in the text as an example of endangered bird species?
A. The blue and gold Macaw parrot
B. The African grey parrot
C. The American blue parrot
D. The California condor

Đáp án đúng: B
Giải thích: Dựa vào thông tin: “Among bird species under threat is the African grey parrot, a popular pet, which is now classed as "Endangered" on the list because of "unsustainable trapping and habitat loss."”
Dịch: Trong số các loài đang bị đe dọa thì Vẹt Xám Châu Phi hiện được xếp vào loại nguy cấp
Câu 3:
How many species in the Red List are threatened with extinction?
How many species in the Red List are threatened with extinction?
A. 163,000
B. 97000
C. 85,604
D. 24,307

Đáp án đúng: D
Giải thích: Dựa vào thông tin: “the IUCN Red List now includes 85,604 species, of which 24,307 are threatened with extinction”
Dịch: Sách Đỏ của IUCN hiện bao gồm 85.604 loài, trong đó 24.307 loài đang bị đe dọa tuyệt chủng
Câu 4:
The word "plunge" in the passage is closest in meaning to
A. rise
B. increase
C. drop
D. stability

Đáp án đúng: C
Giải thích: plunge = drop = giảm, lao xuống
Câu 5:
Which of the following is OPPOSITE in meaning to the word "timely" in the passage?
A. punctual
B. late
C. appropriate

Đáp án đúng: B
Giải thích: timely: đúng giờ, đúng thời điểm >< late: muộn
Câu 6:
According to the passage, how many subspecies of giraffe are there?
According to the passage, how many subspecies of giraffe are there?
A. seven
B. five
D. three

Đáp án đúng: C
Giải thích: Dựa vào thông tin: “Of nine subspecies of giraffe, five are declining in numbers, while three have increasing populations and one is stable”
Dịch: Trong số 9 phân loài hươu cao cổ, 5 loài đang giảm về số lượng, trong khi 3 loài có số lượng ngày càng tăng và 1 loài ổn định.
Câu 7:
Which of the following is TRUE according to the passage?
Which of the following is TRUE according to the passage?
A. There is a decline of almost 40% in the number of giraffes in the last 30 years.
B. The causes leading to the significant decline of giraffes are different from those happening to other species
C. We can forget about the threat of poaching to giraffes because it no longer exists.
D. Over a third of newly-listed birds are in danger of dying out.

Đáp án đúng: A
Giải thích: Dựa vào thông tin: “Giraffe populations have fallen by up to 40% over the last 30 years”
Dịch: Các quần thể hươu cao cổ đã giảm tới 40% trong 30 năm qua
Câu 8:
Which of the following word is NOT used to describe the giraffe in the passage?
Which of the following word is NOT used to describe the giraffe in the passage?
A. gentle
B. majestic
C. vulnerable
D. elegant

Đáp án đúng: D
Giải thích: Dựa vào thông tin: “The gentle giants'”/ “these majestic animals”/ “The plunge in the number of wild giraffe … from the "least concern" rating to "vulnerable”
Dịch: Loài động vật hiền lành to lớn/ những con vật hùng vĩ này/ bị chuyển sang nhóm động vật dễ bị tổn thương nhất
Hot: Danh sách các trường đã công bố điểm chuẩn Đại học 2025 (mới nhất) (2025). Xem ngay
- Sổ tay Vật lí 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- 250+ Công thức giải nhanh môn Toán 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- Sổ tay lớp 12 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa, KTPL (chương trình mới) ( 36.000₫ )
- Bộ đề thi tốt nghiệp 2025 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Anh, Sinh, Sử, Địa, KTPL (có đáp án chi tiết) ( 36.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Đáp án đúng: A
Giải thích: involve in sth: tham gia vào việc gì đó
Dịch: Phụ nữ ngày càng tham gia nhiều hơn vào đời sống công
Câu 2
A. here
B. this
C. there
D. that
Lời giải
Đáp án đúng: C
Giải thích: Dựa vào nghĩa của câu
Dịch: Có hàng ngàn người chết và sự phá hủy diễn ra ở mọi nơi
Câu 3
A. came back
B. concerned
C. cared
D. arrived
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. intellectual
B. intelligence
C. intelligent
D. memorial
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. may be
B. may have been
C. can be
D. had to be
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. I will save money to buy a house by the time I get a well-paid job.
B. I will get a well-paid job until I save money to buy a house.
C. As soon as I will get a well-paid job, I will save money to buy a house.
D. After I get a well-paid job, I will save money to buy a house.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.