Câu hỏi:

05/07/2023 1,120 Lưu

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

  In the 1960s, the first human explorations of space began. Today scientists often debate the future of manned space flight. Should we aim for the moon again, or for Mars? It always comes down to concerns about the length and expense of such journeys. Mars is a much more difficult challenge than the moon. Mars is so far away that is world take about two years for a human crew to complete the round trip, including time spent to the planet’s surface. On the other hand, we know the moon can be visited in a fraction of that time, as was proven by the Apollo 11 mission in 1969. Distance poses other dilemmas. A popular movie, Apollo 13, tells the exciting story of how NASA managed to rescue the astronauts of the ill-fated Apollo 13 mission to the moon. With the tremendous distance between Earth and Mars, emergency retrievals like this would be impossible. The moon seems more feasible from this point of view.   As with most projects, the crux of the matter is economics. In fact, NASA has estimated that a manned flight to Mars would cost five hundred billion dollars! Critics argue that Mars is too far and the moon is too useless to us to justify any manned space flights at all. Nevertheless, should we choose to go ahead with space travel, it seems that returning to the moon is a much more likely proposition than Mars.     

The term “debate” in paragraph 1 is closest in meaning to __________.  

 

A. imagine 
B. propose 
C. argue
D. question 

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C 

Giải thích: debate = argue (v): tranh cãi, tranh luận. 

Dịch: Ngày nay các nhà khoa học thường tranh luận về tương lai của chuyến bay vào vũ trụ có người lái. 

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

What does the word “this” in paragraph 2 refer to?  

A. The time is would take to get to Mars.
B. The rescue of Apollo 13. 
C. A popular movie.
D. NASA. 

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B 

Giải thích: Dẫn chứng “A popular movie, Apollo 13, tells the exciting story of how NASA managed to rescue the astronauts of the ill-fated Apollo 13 mission to the moon. With the tremendous distance between Earth and Mars, emergency retrievals like this would be impossible.” 

Dịch: Một bộ phim nổi tiếng, Apollo 13, kể về câu chuyện thú vị về cách NASA giải cứu các phi hành gia của sứ mệnh Apollo 13 xấu số lên mặt trăng. Với khoảng cách cực lớn giữa Trái đất và sao Hỏa, việc khẩn cấp như thế này là không thể.

Câu 3:

The passage states that in a two-year period astronauts could ________.  

A. fly to Mars to begin exploring 
B. travel to Mars and set up a base there 
C. only get halfway to Mars 
D. go to Mars and return

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D 

Giải thích: Dẫn chứng “Mars is so far away that is world take about two years for a human crew to complete the round trip, including time spent to the planet’s surface.” 

Dịch: Sao Hỏa ở rất xa đến mức phải mất hai năm để một phi hành đoàn con người hoàn thành chuyến đi cả đi cả về, bao gồm cả thời gian ở trên bề mặt của hành tinh. 

Câu 4:

Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in the passage?  

A. The critical point in all enterprises is expensive spacecraft. 
B. As in most plans, expense in the most important project. 
C. Estimating costs is the essential dilemma for all NASA plans. 
D. The most important issue, as is most ventures, is cost. 

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D 

Giải thích: Dẫn chứng “As with most projects, the crux of the matter is economics.” 

Dịch: Vấn đề quan trọng nhất, trong hầu hết các cuộc thám hiểm, là chi phí.

Câu 5:

According to the passage, how much would a manned space flight to Mars cost?  

A. Just over five billion dollars. 
B. About a billion dollars. 
C. Several hundred billion dollars. 
D. Around one hundred billion dollars

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C 

Giải thích: Dẫn chứng “In fact, NASA has estimated that a managed flight to Mars would cost five hundred billion dollars.” 

Dịch: Trên thực tế, NASA đã ước tính rằng một chuyến bay có quản lý tới sao Hỏa sẽ tốn năm trăm tỷ đô la. 

Câu 6:

The world “estimated” in paragraph 3 is closest in meaning to______.  

A. predicted
B. multiplied 
C. bought 
D. studied 

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A 

Giải thích: estimate = predict (v): ước tính. 

Dịch: Trên thực tế, NASA đã ước tính rằng một chuyến bay có quản lý tới sao Hỏa sẽ tốn năm trăm tỷ đô la. 

Câu 7:

What is the author’s purpose for writing this passage?  

A. To tell a story about an emergency retrieval in space. 
B. To warn people about the dangers of explorations to Mars. 
C. To compare travel to Mars and the moon.
D. To convince governments to spend money on space exploration.  

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C 

Giải thích: Dẫn chứng “Should we aim for the moon again, or for Mars?” 

Dịch: So sánh việc đi tới sao Hỏa và mặt trăng. 

Câu 8:

Based on the information in paragraph 3, what can be inferred about space exploration? 

A. NASA has not estimated the cost of a manned flight to the moon. 
B. Mars exploration would be more useful than moon exploration.
C. NASA has outlined a budget to send a manned mission to Mars. 
D. Moon exploration would be more expensive than Mars exploration. 

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B 

Giải thích: Dẫn chứng “Critics argue that Mars is too far and the moon is too useless for us to justify any manned space flights at all.” 

Dịch: NASA chưa ước tính được chi phí một chuyến bay có người lái tới mặt trăng. 

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. none of which 
B. neither of them
C. neither of which 
D. none of them 

Lời giải

Đáp án đúng: A 

Giải thích: Thay thế cho vật “jackets” ta dùng “which” => loại B và D. 

Vì có dấu phẩy liên kết giữa 2 câu nên dùng “none”. 

Dịch: Martin đã thử 3 chiếc áo khoác mới, không cái nào vừa với anh ấy cả. 

Câu 2

A. Electrical devices.

B. Necessary things. 
C. Clothing. 
D. Health.

Lời giải

Đáp án đúng: B 

Giải thích: equiment (n): trang bị. 

Dịch: Khi trượt băng, điều quan trọng là phải có trang bị tốt và sử dụng nó đúng cách. 

Câu 3

A. needn’t 
B. mustn’t 
C. don’t have to 
D. couldn’t 

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. had finished 
B. will finish 
C. finished 
D. have finished 

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 7

A. the deserted beach 
B. deserted beach 
C. a deserted beach 
D. the beach deserted 

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP