Read the text. Choose T (true), F (false), or DS (doesn’t say).
LUNAR NEW YEAR
Between late January and early February, people in Vietnam celebrate Lunar New Year or Tết. Tết lasts for three days, but people prepare for it for weeks before. They clean or sometimes repaint their houses. People also make their homes beautiful with colorful flowers, peach blossoms, and kumquat trees. The colors that they usually use are red and yellow as these mean luck and money. During Tết, people go to their relatives’ houses and give best wishes to each other. Parents and older relatives give children lucky money in red envelopes. On these days, the streets are often quiet. In many public places, people perform lion dances with drums, bells, and firecrackers.
Read the text. Choose T (true), F (false), or DS (doesn’t say).
LUNAR NEW YEAR
Between late January and early February, people in Vietnam celebrate Lunar New Year or Tết. Tết lasts for three days, but people prepare for it for weeks before. They clean or sometimes repaint their houses. People also make their homes beautiful with colorful flowers, peach blossoms, and kumquat trees. The colors that they usually use are red and yellow as these mean luck and money. During Tết, people go to their relatives’ houses and give best wishes to each other. Parents and older relatives give children lucky money in red envelopes. On these days, the streets are often quiet. In many public places, people perform lion dances with drums, bells, and firecrackers.
People in Vietnam celebrate Tết for a month.
A. True
B. False
C. Doesn’t say
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: Người dân Việt Nam ăn Tết trong một tháng.
Thông tin: Tết lasts for three days, ... (Tết kéo dài trong ba ngày, ...)
→ False
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
They plant trees before Tết.
A. True
B. False
C. Doesn’t say

Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Mọi người trồng cây trước dịp Tết.
Thông tin: They clean or sometimes repaint their houses. People also make their homes beautiful with colorful flowers, peach blossoms, and kumquat trees. (Mọi người dọn dẹp hoặc đôi khi sơn lại nhà cửa. Họ cũng trang trí nhà cửa bằng những loại hoa sặc sỡ như hoa đào và cây quất.)
→ Không có thông tin mọi người trồng cây trước Tết trong bài.
Câu 3:
Red and yellow are the colors they use to make their houses beautiful.
A. True
B. False
C. Doesn’t say

Đáp án đúng: A
Dịch nghĩa: Màu đỏ và vàng là những màu mọi người dùng để trang trí nhà cửa cho đẹp.
Thông tin: People also make their homes beautiful with colorful flowers, peach blossoms, and kumquat trees. The colors that they usually use are red and yellow as these mean luck and money. (Họ cũng trang trí nhà cửa bằng những loại hoa sặc sỡ như hoa đào và cây quất. Màu sắc thường được sử dụng là đỏ và vàng, vì những màu này tượng trưng cho may mắn và tiền tài.)
→ True
Câu 4:
During Tết, people go to their friends’ houses.
A. True
B. False
C. Doesn’t say

Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: Trong những ngày Tết, mọi người đến thăm nhà bạn bè.
Thông tin: During Tết, people go to their relatives’ houses and give best wishes to each other. (Trong những ngày Tết, mọi người đến thăm nhà người thân và chúc Tết nhau.)
→ False
Câu 5:
The streets during Tết are often noisy.
A. True
B. False
C. Doesn’t say

Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: Đường phố trong dịp Tết thường ồn ào.
Thông tin: On these days, the streets are often quiet. (Vào dịp này, các con đường thường yên ắng.)
→ False
Dịch bài đọc:
Vào khoảng cuối tháng 1 đến đầu tháng 2, người dân Việt Nam đón Tết Nguyên Đán, hay còn gọi là Tết. Tết kéo dài trong ba ngày, nhưng người ta đã chuẩn bị cho dịp này từ nhiều tuần trước đó. Mọi người dọn dẹp hoặc đôi khi sơn lại nhà cửa. Họ cũng trang trí nhà cửa bằng những loại hoa sặc sỡ như hoa đào và cây quất. Màu sắc thường được sử dụng là đỏ và vàng, vì những màu này tượng trưng cho may mắn và tiền tài. Trong những ngày Tết, mọi người đến thăm nhà người thân và chúc Tết nhau. Cha mẹ và người lớn tuổi sẽ lì xì cho trẻ con bằng những phong bao đỏ chứa tiền may mắn. Vào dịp này, các con đường thường yên ắng. Tại nhiều nơi công cộng, mọi người tổ chức múa lân với trống, chuông và pháo.
Hot: Học hè online Toán, Văn, Anh...lớp 1-12 tại Vietjack với hơn 1 triệu bài tập có đáp án. Học ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. traditional
B. modern
C. music
D. summer
Lời giải
Đáp án đúng: A
traditional (adj): truyền thống
modern (adj): hiện đại
music (n): âm nhạc
summer (n): mùa hè
Chỗ trống cần một tính từ để bổ nghĩa cho danh từ “festival” (lễ hội) và ngang hàng với tính từ “national” phía trước. Dựa vào ngữ nghĩa, chọn “traditional”.
→ Tet is a national and traditional festival in Vietnam.
Dịch nghĩa: Tết là một lễ hội truyền thống và mang tính quốc gia ở Việt Nam.
Câu 2
A. good actions
B. rude actions
C. bad actions
Lời giải
Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Người Nhật tin rằng 108 lần chuông rung có thể loại bỏ những _______ của họ từ năm trước.
A. hành động tốt
B. hành động thô lỗ
C. hành động xấu
Thông tin: They believe that the ringing bells can remove their bad actions from the previous year. (Họ tin rằng tiếng chuông vang lên có thể loại bỏ những hành động xấu của họ từ năm trước.)
Câu 3
A. Does your sister or brother sometimes go out with you on the weekend?
B. Does your sister and brother sometimes go out with you at the weekend?
C. Do your sister and brother go out sometimes with you at the weekend?
D. Do your sister or brother sometimes go out with you at weekends?
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. Andy have two math classes on Monday.
B. Andy has two math classes on Monday.
C. Andy having two math classes on Monday.
D. Andy has two math class on Monday.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. The food stand not sells pizzas on Wednesday.
B. The food stand doesn’t sells pizzas on Wednesday.
C. The food stand isn’t sell pizzas on Wednesday.
D. The food stand doesn’t sell pizzas on Wednesday.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. Her dance class finish at 10:35 every day.
B. Her dance class finishing at 10:35 every day.
C. Her dance class finish at 10:35 in every day.
D. Her dance class finishes at 10:35 every day.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.