Read the passage and choose the correct answers.
Large cities often have problems that small towns and rural areas do not have. Two of the biggest problems are heavy traffic and the pollution that cars create. Of course, traffic problems and pollution are not only found in big cities. However, the higher populations and larger number of cars on the roads in cities can make the problems happen more often and with more noticeable effects.
One of the most common traffic problems that large cities have is congestion. As the population of a city increases, so does the number of cars on the road. Cities cannot always improve the number and size of their roads and highways to keep up with the number of cars. The result is traffic congestion, or traffic jams.
When traffic jams happen, cars that are stuck in the congestion continue to run their engines. This creates pollution and is a big problem. Pollution causes health problems for the people in cities and also hurts the environment.
Read the passage and choose the correct answers.
Large cities often have problems that small towns and rural areas do not have. Two of the biggest problems are heavy traffic and the pollution that cars create. Of course, traffic problems and pollution are not only found in big cities. However, the higher populations and larger number of cars on the roads in cities can make the problems happen more often and with more noticeable effects.
One of the most common traffic problems that large cities have is congestion. As the population of a city increases, so does the number of cars on the road. Cities cannot always improve the number and size of their roads and highways to keep up with the number of cars. The result is traffic congestion, or traffic jams.
When traffic jams happen, cars that are stuck in the congestion continue to run their engines. This creates pollution and is a big problem. Pollution causes health problems for the people in cities and also hurts the environment.
Where do traffic problems and pollution frequently happen?
small towns
rural areas
big cities
remote villages
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Những vấn đề giao thông và ô nhiễm thường hay xảy ra ở đâu?
A. các thị trấn nhỏ
B. vùng nông thôn
C. các thành phố lớn
D. các làng mạc xa xôi
Thông tin: “Large cities often have problems that small towns and rural areas do not have. Two of the biggest problems are heavy traffic and the pollution that cars create.” (Các thành phố lớn thường gặp phải những vấn đề mà các thị trấn nhỏ và khu vực nông thôn không gặp phải. Hai trong số những vấn đề lớn nhất là mật độ giao thông cao và ô nhiễm do xe cộ gây ra.)
Chọn C.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
According to the passage, what causes traffic congestion in big cities?
a lot of city dwellers
too many cars on the roads
careless drivers
less traffic signs on the streets

Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: Theo bài đọc, điều gì gây ra ùn tắc giao thông ở các thành phố lớn?
A. nhiều cư dân thành phố
B. quá nhiều xe cộ trên đường
C. tài xế lái xe bất cẩn
D. ít biển báo giao thông trên đường phố
Thông tin: “As the population of a city increases, so does the number of cars on the road. Cities cannot always improve the number and size of their roads and highways to keep up with the number of cars. The result is traffic congestion, or traffic jams.” (Khi dân số thành phố tăng lên, số lượng xe cộ lưu thông cũng tăng theo. Các thành phố không phải lúc nào cũng có thể mở rộng hoặc xây thêm đường và cao tốc để đáp ứng số lượng xe ngày càng nhiều. Kết quả là dẫn đến tình trạng ùn tắc giao thông, hay còn gọi là kẹt xe.)
Chọn B.
Câu 3:
The high number of cars is caused by ______.
urban planning
traffic congestion
environmental pollution
the population

Đáp án đúng: D
Dịch nghĩa: Số lượng xe lớn gây ra bởi ______.
A. quy hoạch đô thị
B. tắc nghẽn giao thông
C. ô nhiễm môi trường
D. dân số
Thông tin: “As the population of a city increases, so does the number of cars on the road.” (Khi dân số thành phố tăng lên, số lượng xe cộ lưu thông cũng tăng theo.)
Chọn D.
Câu 4:
The highway and road network is ______ of meeting the requirement of increasing number of vehicles.
full
aware
incapable
uncertain

Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Mạng lưới đường và cao tốc ______ đáp ứng nhu cầu của lượng phương tiện ngày càng tăng.
A. đầy đủ
B. nhận thức
C. không có khả năng
D. không chắc chắn
Thông tin: “Cities cannot always improve the number and size of their roads and highways to keep up with the number of cars.” (Các thành phố không phải lúc nào cũng có thể mở rộng hoặc xây thêm đường và cao tốc để đáp ứng số lượng xe ngày càng nhiều.)
Chọn C.
Câu 5:
Which of the following is NOT true?
Only big cities have the problem of pollution.
Traffic jams cause pollution.
Pollution is a major problem in big cities.
Pollution causes health and environmental problems.

Đáp án đúng: A
Dịch nghĩa: Câu nào sau đây KHÔNG đúng?
A. Chỉ có các thành phố lớn mới có vấn đề ô nhiễm.
B. Tắc đường gây ra ô nhiễm.
C. Ô nhiễm là một vấn đề lớn ở các thành phố lớn.
D. Ô nhiễm gây ra các vấn đề về sức khỏe và môi trường.
Thông tin:
- “Of course, traffic problems and pollution are not only found in big cities.” (Tất nhiên, vấn đề giao thông và ô nhiễm không chỉ xảy ra ở các thành phố lớn.) → A sai.
- “When traffic jams happen, cars that are stuck in the congestion continue to run their engines. This creates pollution and is a big problem.” (Khi ùn tắc giao thông xảy ra, những chiếc xe bị mắc kẹt vẫn tiếp tục nổ máy. Điều này gây ra ô nhiễm và trở thành một vấn đề lớn.) → B đúng.
- “Large cities often have problems that small towns and rural areas do not have. Two of the biggest problems are heavy traffic and the pollution that cars create.” (Các thành phố lớn thường gặp phải những vấn đề mà các thị trấn nhỏ và khu vực nông thôn không gặp phải. Hai trong số những vấn đề lớn nhất là mật độ giao thông cao và ô nhiễm do xe cộ gây ra.) → C đúng.
- “Pollution causes health problems for the people in cities and also hurts the environment.” (Ô nhiễm gây ra các vấn đề về sức khỏe cho người dân thành phố và đồng thời gây hại cho môi trường.) → D đúng.
Chọn A.
Dịch bài đọc:
Các thành phố lớn thường gặp phải những vấn đề mà các thị trấn nhỏ và khu vực nông thôn không gặp phải. Hai trong số những vấn đề lớn nhất là mật độ giao thông cao và ô nhiễm do xe cộ gây ra. Tất nhiên, vấn đề giao thông và ô nhiễm không chỉ xảy ra ở các thành phố lớn. Tuy nhiên, dân số đông hơn và lượng xe cộ lưu thông trên đường lớn hơn ở các thành phố có thể khiến các vấn đề này xảy ra thường xuyên hơn và gây ra những hậu quả dễ nhận thấy hơn.
Một trong những vấn đề giao thông phổ biến nhất mà các thành phố lớn gặp phải là tình trạng ùn tắc. Khi dân số thành phố tăng lên, số lượng xe cộ lưu thông cũng tăng theo. Các thành phố không phải lúc nào cũng có thể mở rộng hoặc xây thêm đường và cao tốc để đáp ứng số lượng xe ngày càng nhiều. Kết quả là dẫn đến tình trạng ùn tắc giao thông, hay còn gọi là kẹt xe.
Khi ùn tắc giao thông xảy ra, những chiếc xe bị mắc kẹt vẫn tiếp tục nổ máy. Điều này gây ra ô nhiễm và trở thành một vấn đề lớn. Ô nhiễm gây ra các vấn đề về sức khỏe cho người dân thành phố và đồng thời gây hại cho môi trường.
Hot: Học hè online Toán, Văn, Anh...lớp 1-12 tại Vietjack với hơn 1 triệu bài tập có đáp án. Học ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
It is very important that you teach children how to be safe while walking on or (1) ______ a street.
going
crossing
playing
running
Lời giải
Đáp án đúng: B
Cụm từ cố định: “cross a/the street” – băng qua đường.
Chọn đáp án B.
→ It is very important that you teach children how to be safe while walking on or crossing a street.
Dịch nghĩa: Điều rất quan trọng là bạn phải dạy trẻ em cách giữ an toàn khi đi bộ trên đường hoặc khi băng qua đường.
Câu 2
I think is traveling by bus more relaxing than traveling by car.
Traveling by car is think I more relaxing than traveling by bus.
I think traveling by car is more relaxing than traveling by bus.
More relaxing than traveling by bus think is I traveling by car.
Lời giải
Đáp án đúng: C
Đây là một câu bày tỏ quan điểm, vậy nên cần có cụm “I think”.
Hai ý người viết muốn so sánh: “traveling by car” và “traveling by bus”, so sánh bằng cụm “is more relaxing than”.
→ Câu đúng: I think traveling by car is more relaxing than traveling by bus.
Chọn đáp án C.
Dịch nghĩa: Mình nghĩ di chuyển bằng ô tô thoải mái hơn di chuyển bằng xe buýt.
Câu 3
Choose the sentence that has the same meaning as the original one.
My school is not as far as yours.
My school is closer than yours.
My school is farther than yours.
Your school is near mine.
My school is the farthest.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
My mother’s handbag this is not brown because hers is.
This my mother’s is not hers handbag because is brown.
Is hers brown not because this is my mother’s handbag.
This is not my mother’s handbag because hers is brown.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
The train is slower than the plane.
The train slower than the plane is.
The slower plane is than the train.
The plane is slower than the train.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Rearrange the words to make a complete sentence.
hers / is / . / This / not / It’s / helmet / . / my
This is not hers helmet. It’s my.
This helmet is not hers. It’s my.
It’s not my. This is hers helmet.
This is not my helmet. It’s hers.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.