Read the text and choose the best answer (A, B, C or D) to each of the questions
Family Life in the United States
Family life in the United States is changing. Thirty or forty years ago, the wife was called a "housewife". She cleaned, cooked, and cared for the children. The husband earned the money for the family. He was usually out working all day. He came home tired in the evening, so he did not do much housework. And he did not see the children very much, except on weekends.
These days, however, more and more women work outside the home. They cannot stay with the
children all day. They, too, come home tired in the evening. They do not want to spend the evening cooking dinner and cleaning up. They do not have time to clean the house and do the laundry. So, who is going to do the housework now? Who is going to take care of the children?
Many families solve the problem of housework by sharing it. In these families, the husband and wife agree to do different jobs around the house, or they take turns doing each job. For example, the husband always cooks dinner, and the wife always does the laundry. Or the wife cooks dinner on some nights and the husband cooks dinner on other nights.
Then there is a question of the children. In the past, many families got help with childcare from grandparents. Noe families usually do not live near their relatives. The grandparents often are too far away to help in a regular way. More often, parents have to pay for childcare help. The help may be a babysitter or a day-care centre. The problem with this kind of help is the high cost. It is possible only for couples with jobs that pay well.
Parents may get another kind of help from the companies they work for. Many companies now let people with children work part-time. That way, parents can spend more time with their children. Some husbands may even stop working for a while to stay with the children. For these men there is a new word: They are called "househusband". In the United States more and more men are becoming househusband every year.
These changes in the home mean changes in the family. Fathers can learn to understand their children better, and the children can get to know their fathers better. Husbands and wives may also find changes in their marriage. They, too, may have a better understanding of each other.
This article is about ____________________
Read the text and choose the best answer (A, B, C or D) to each of the questions
Family Life in the United States
Family life in the United States is changing. Thirty or forty years ago, the wife was called a "housewife". She cleaned, cooked, and cared for the children. The husband earned the money for the family. He was usually out working all day. He came home tired in the evening, so he did not do much housework. And he did not see the children very much, except on weekends.
These days, however, more and more women work outside the home. They cannot stay with the
children all day. They, too, come home tired in the evening. They do not want to spend the evening cooking dinner and cleaning up. They do not have time to clean the house and do the laundry. So, who is going to do the housework now? Who is going to take care of the children?
Many families solve the problem of housework by sharing it. In these families, the husband and wife agree to do different jobs around the house, or they take turns doing each job. For example, the husband always cooks dinner, and the wife always does the laundry. Or the wife cooks dinner on some nights and the husband cooks dinner on other nights.
Then there is a question of the children. In the past, many families got help with childcare from grandparents. Noe families usually do not live near their relatives. The grandparents often are too far away to help in a regular way. More often, parents have to pay for childcare help. The help may be a babysitter or a day-care centre. The problem with this kind of help is the high cost. It is possible only for couples with jobs that pay well.
Parents may get another kind of help from the companies they work for. Many companies now let people with children work part-time. That way, parents can spend more time with their children. Some husbands may even stop working for a while to stay with the children. For these men there is a new word: They are called "househusband". In the United States more and more men are becoming househusband every year.
These changes in the home mean changes in the family. Fathers can learn to understand their children better, and the children can get to know their fathers better. Husbands and wives may also find changes in their marriage. They, too, may have a better understanding of each other.
This article is about ____________________
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: “Family life in the United States is changing.”
Dịch nghĩa: Cuộc sống gia đình ở Hoa Kỳ đang thay đổi.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
Forty years ago, most women ____________________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: “Thirty or forty years ago, the wife was called a "housewife".”
Dịch nghĩa: Ba mươi hay bốn mươi năm trước, người vợ được gọi là "bà nội trợ".
Câu 3:
In those days, men _______________________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: “That way, parents can spend more time with their children. Some husbands may even stop working for a while to stay with the children.”
Dịch nghĩa: Bằng cách đó, cha mẹ có thể dành nhiều thời gian hơn cho con cái. Một số ông chồng thậm chí có thể nghỉ làm một thời gian để ở bên con.
Câu 4:
The word "laundry" in paragraph 2 is closest in meaning to _____________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Laundry ~ washing and ironing: giặt và ủi quần áo
Dịch nghĩa: Ví dụ, người chồng luôn nấu bữa tối và người vợ luôn giặt quần áo.
Câu 5:
Day-care centres help __________________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin: “More often, parents have to pay for childcare help. The help may be a babysitter or a day-care centre.”
Dịch nghĩa: Thông thường, cha mẹ phải trả tiền cho người giúp việc chăm sóc trẻ em. Người giúp việc có thể là người giữ trẻ hoặc nhà trẻ.
Câu 6:
The word " they" in paragraph 5 refers to _______________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: “Some husbands may even stop working for a while to stay with the children. For these men there is a new word: They are called "househusband.”
Dịch nghĩa: Một số ông chồng thậm chí còn nghỉ làm một thời gian để ở nhà chăm con. Đối với những người đàn ông này, có một từ mới: Họ được gọi là "ông chồng nội trợ".
Câu 7:
These changes in the American home may ______________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: “These changes in the home mean changes in the family. Fathers can learn to understand their children better, and the children can get to know their fathers better. Husbands and wives may also find changes in their marriage. They, too, may have a better understanding of each other.”
Dịch nghĩa: Những thay đổi trong gia đình cũng đồng nghĩa với những thay đổi trong gia đình. Các ông bố có thể học cách hiểu con cái hơn, và con cái cũng có thể hiểu cha mình hơn. Vợ chồng cũng có thể nhận thấy những thay đổi trong hôn nhân. Họ cũng có thể hiểu nhau hơn.
Hướng dẫn dịch bài đọc:
Cuộc sống Gia đình tại Hoa Kỳ
Cuộc sống gia đình tại Hoa Kỳ đang thay đổi. Ba mươi hay bốn mươi năm trước, người vợ được gọi là "nội trợ". Họ dọn dẹp, nấu nướng và chăm sóc con cái. Người chồng kiếm tiền nuôi gia đình. Anh ta thường đi làm cả ngày. Anh ta về nhà trong tình trạng mệt mỏi vào buổi tối, nên không làm nhiều việc nhà. Và anh ta cũng không gặp con cái nhiều, ngoại trừ cuối tuần.
Tuy nhiên, ngày nay, ngày càng nhiều phụ nữ đi làm xa. Họ không thể ở bên con cái cả ngày. Họ cũng trở về nhà trong tình trạng mệt mỏi vào buổi tối. Họ không muốn dành cả buổi tối để nấu ăn và dọn dẹp. Họ không có thời gian để dọn dẹp nhà cửa và giặt giũ. Vậy thì bây giờ ai sẽ làm việc nhà? Ai sẽ chăm sóc con cái?
Nhiều gia đình giải quyết vấn đề việc nhà bằng cách chia sẻ. Trong những gia đình này, vợ chồng thống nhất làm những việc khác nhau trong nhà, hoặc thay phiên nhau làm mỗi việc. Ví dụ, chồng luôn nấu ăn, còn vợ luôn giặt giũ. Hoặc vợ nấu bữa tối một số tối và chồng nấu bữa tối những tối khác.
Rồi còn vấn đề con cái. Trước đây, nhiều gia đình nhờ ông bà chăm sóc con cái. Các gia đình hiện đại thường không sống gần họ hàng. Ông bà thường ở quá xa nên không thể giúp đỡ thường xuyên. Thông thường, cha mẹ phải trả tiền cho người giúp việc chăm sóc con cái. Người giúp việc có thể là người giữ trẻ hoặc nhà trẻ. Vấn đề của loại hình giúp việc này là chi phí cao. Chỉ những cặp vợ chồng có công việc lương cao mới có thể sử dụng dịch vụ này.
Các bậc cha mẹ có thể nhận được một loại hình giúp việc khác từ công ty nơi họ làm việc. Nhiều công ty hiện nay cho phép những người có con làm việc bán thời gian. Bằng cách đó, cha mẹ có thể dành nhiều thời gian hơn cho con cái. Một số người chồng thậm chí có thể nghỉ làm một thời gian để ở bên con cái. Đối với những người đàn ông này, có một thuật ngữ mới: Họ được gọi là "người chồng nội trợ". Ở Hoa Kỳ, ngày càng có nhiều đàn ông trở thành người chồng nội trợ mỗi năm.
Những thay đổi trong gia đình này đồng nghĩa với những thay đổi trong gia đình. Các ông bố có thể học cách hiểu con cái mình hơn, và các con có thể hiểu cha mình hơn. Vợ chồng cũng có thể nhận thấy những thay đổi trong hôn nhân. Họ cũng có thể hiểu nhau hơn.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Trọng tâm Toán, Văn, Anh 10 cho cả 3 bộ KNTT, CTST, CD VietJack - Sách 2025 ( 13.600₫ )
- Trọng tâm Lí, Hóa, Sinh 10 cho cả 3 bộ KNTT, CTST và CD VietJack - Sách 2025 ( 40.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin:
- When your child was younger, your role was to lay the foundations for his behaviour.
- As a parent, you influence your child’s basic values, like religious values, and issues related to her future, like educational choices. And the stronger your relationship with your child, the more influence you’ll have.
Dịch nghĩa:
- Khi con bạn còn nhỏ, vai trò của bạn là đặt nền móng cho hành vi của con.
- Là cha mẹ, bạn ảnh hưởng đến các giá trị cơ bản của con, chẳng hạn như giá trị tôn giáo, và các vấn đề liên quan đến tương lai của con, chẳng hạn như lựa chọn giáo dục. Và mối quan hệ của bạn với con càng bền chặt, bạn càng có nhiều ảnh hưởng.
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa:
Tôi nghĩ trẻ em nên làm việc nhà vì nhiều lý do.
Đầu tiên, làm việc nhà giúp trẻ phát triển một số kỹ năng sống quan trọng như giặt giũ, dọn dẹp nhà cửa hoặc chăm sóc người khác.
Chắc chắn chúng sẽ cần những kỹ năng đó trong cuộc sống sau này, khi bắt đầu xây dựng gia đình riêng.
Thứ hai, trẻ có thể học cách chịu trách nhiệm khi làm việc nhà. Chúng biết rằng mình phải làm một việc gì đó dù không thích.
Vì vậy, làm việc nhà thực sự rất tốt cho trẻ em và tôi tin rằng chúng nên làm việc nhà.
Câu 3
A. a
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. intend
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.