II. READING
TASK 1. Read the passage and choose the correct answer to each question.
As a teacher, every day is a new day, you never get bored. When you enter your classroom you have no idea what is going to happen. One minute you can have a parent yelling at you, and the next you can find out that your whole class passed their exam with flying colors. There is always something going on, from lesson plans to field trips, to planning holiday parties and holding teacher conferences.
Teaching allows you to express yourself. You can be silly and do things that you would never do in front of other adults. Your classroom is your domain, a place where you are free to show off your personality and craft and create anything that you wish. Now how many jobs allow you to do that?
A lot of graduate students like the idea of a teaching profession because most of the time teachers only work about 180 school days a year (notice I said “school days” because we all know we work a lot more than that). Teaching is a very stressful and demanding job, but it also allows for time off over the holidays. This “time” gives you a great opportunity to travel, have fun with friends, and spend time with your family. One of the best reasons to love your job is that it gives you the time off that you deserve.
Unlike most careers, a teaching career has the opportunity to inspire students, not only academically but personally as well. If you think back to when you were a child, I'm sure you can recall at least one teacher that really stood out and made a difference in your life. Teaching is touching the lives of your students, making connections that will last a lifetime, and providing them with inspiration that will take them places in their lives.
When you are passionate and compassionate for something that you love, it will shine through. When you love what you do, not only will you make a difference in your students' lives, but you will make a difference in your own as well.
The passage could best be written by _________.
II. READING
TASK 1. Read the passage and choose the correct answer to each question.
As a teacher, every day is a new day, you never get bored. When you enter your classroom you have no idea what is going to happen. One minute you can have a parent yelling at you, and the next you can find out that your whole class passed their exam with flying colors. There is always something going on, from lesson plans to field trips, to planning holiday parties and holding teacher conferences.
Teaching allows you to express yourself. You can be silly and do things that you would never do in front of other adults. Your classroom is your domain, a place where you are free to show off your personality and craft and create anything that you wish. Now how many jobs allow you to do that?
A lot of graduate students like the idea of a teaching profession because most of the time teachers only work about 180 school days a year (notice I said “school days” because we all know we work a lot more than that). Teaching is a very stressful and demanding job, but it also allows for time off over the holidays. This “time” gives you a great opportunity to travel, have fun with friends, and spend time with your family. One of the best reasons to love your job is that it gives you the time off that you deserve.
Unlike most careers, a teaching career has the opportunity to inspire students, not only academically but personally as well. If you think back to when you were a child, I'm sure you can recall at least one teacher that really stood out and made a difference in your life. Teaching is touching the lives of your students, making connections that will last a lifetime, and providing them with inspiration that will take them places in their lives.
When you are passionate and compassionate for something that you love, it will shine through. When you love what you do, not only will you make a difference in your students' lives, but you will make a difference in your own as well.
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Dịch nghĩa: Đoạn văn này có khả năng cao nhất được viết bởi ai? - Một giáo viên
Thông tin: Nội dung thể hiện quan điểm cá nhân, trải nghiệm thực tế của nghề giáo.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
From the first paragraph, you can understand that _________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: Từ đoạn 1, bạn có thể hiểu rằng cuộc sống của giáo viên giống như một hành trình đầy thú vị với nhiều sự kiện xảy ra liên tục.
Thông tin: As a teacher, every day is a new day, you never get bored. When you enter your classroom you have no idea what is going to happen… There is always something going on, from lesson plans to field trips, to planning holiday parties and holding teacher conferences.
(Là một giáo viên, mỗi ngày đều là một ngày mới, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy nhàm chán. Khi bước vào lớp học, bạn chẳng thể biết trước điều gì sẽ xảy ra... Lúc nào cũng có chuyện để làm, từ soạn giáo án, tổ chức tham quan, lên kế hoạch cho các buổi tiệc ngày lễ cho đến họp phụ huynh.)
Câu 3:
The word “domain” in paragraph 2 is closest in meaning to _________.
The word “domain” in paragraph 2 is closest in meaning to _________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Dịch nghĩa: Từ “domain” ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với “field”.
domain (n): lãnh địa
field (n): lãnh địa, khu vực
Câu 4:
Which of the following can serve as the best heading of paragraph 3?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: Tiêu đề phù hợp nhất cho đoạn 3 là “Bạn có nhiều thời gian cho gia đình.”
Thông tin: Teaching is a very stressful and demanding job, but it also allows for time off over the holidays. This “time” gives you a great opportunity to travel, have fun with friends, and spend time with your family.
(Dạy học là một công việc căng thẳng và đòi hỏi nhiều, nhưng nó cũng cho phép nghỉ ngơi vào các kỳ lễ. Quãng “thời gian” đó là cơ hội tuyệt vời để du lịch, vui chơi với bạn bè hoặc dành thời gian cho gia đình.)
Câu 5:
The phrase "stood out" in paragraph 4 describes the teacher who ______.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Cụm "stood out" mô tả giáo viên mang lại cho bạn nguồn cảm hứng lớn nhất.
Thông tin: If you think back to when you were a child, I'm sure you can recall at least one teacher that really stood out and made a difference in your life. Teaching is touching the lives of your students, making connections that will last a lifetime, and providing them with inspiration that will take them places in their lives.
(Khi nghĩ lại thời thơ ấu, chắc chắn bạn có thể nhớ ít nhất một giáo viên thực sự nổi bật và đã tạo nên sự khác biệt trong cuộc đời bạn. Dạy học là chạm đến cuộc sống của học sinh, tạo nên những kết nối bền lâu và mang lại cho các em nguồn cảm hứng để tiến xa hơn trong cuộc đời.)
Dịch bài đọc:
Là một giáo viên, mỗi ngày đều là một ngày mới, bạn sẽ không bao giờ cảm thấy nhàm chán. Khi bước vào lớp học, bạn chẳng thể biết trước điều gì sẽ xảy ra. Một phút trước bạn có thể bị một phụ huynh la mắng, và ngay phút sau bạn có thể nhận tin cả lớp đều vượt qua kỳ thi với kết quả xuất sắc. Lúc nào cũng có chuyện để làm, từ soạn giáo án, tổ chức tham quan, lên kế hoạch cho các buổi tiệc ngày lễ cho đến họp phụ huynh.
Nghề dạy học cho phép bạn thể hiện chính mình. Bạn có thể vui nhộn, làm những điều mà bạn không bao giờ dám làm trước mặt người lớn khác. Lớp học là lãnh địa của bạn, nơi bạn có thể tự do thể hiện cá tính, kỹ năng, và sáng tạo bất cứ điều gì bạn muốn. Có bao nhiêu nghề có thể mang lại điều đó?
Nhiều sinh viên tốt nghiệp thích ý tưởng trở thành giáo viên vì hầu hết thời gian, giáo viên chỉ làm việc khoảng 180 ngày học mỗi năm (nhấn mạnh là “ngày học”, vì ai cũng biết chúng ta làm việc nhiều hơn thế). Dạy học là một công việc căng thẳng và đòi hỏi nhiều, nhưng nó cũng cho phép nghỉ ngơi vào các kỳ lễ. Quãng “thời gian” đó là cơ hội tuyệt vời để du lịch, vui chơi với bạn bè hoặc dành thời gian cho gia đình. Một trong những lý do tuyệt nhất để yêu công việc này là nó cho bạn khoảng thời gian nghỉ mà bạn xứng đáng có được.
Không giống phần lớn các ngành nghề khác, nghề giáo có cơ hội truyền cảm hứng cho học sinh, không chỉ về học thuật mà còn về nhân cách. Khi nghĩ lại thời thơ ấu, chắc chắn bạn có thể nhớ ít nhất một giáo viên thực sự nổi bật và đã tạo nên sự khác biệt trong cuộc đời bạn. Dạy học là chạm đến cuộc sống của học sinh, tạo nên những kết nối bền lâu và mang lại cho các em nguồn cảm hứng để tiến xa hơn trong cuộc đời.
Khi bạn đam mê và tận tâm với điều mình yêu thích, điều đó sẽ tỏa sáng. Khi bạn yêu công việc của mình, bạn không chỉ tạo nên sự khác biệt trong cuộc sống của học sinh mà còn trong chính cuộc đời bạn nữa.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Sổ tay Giáo dục Kinh tế & Pháp luật 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- Sổ tay dẫn chứng nghị luận xã hội năm 2025 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- Sổ tay lớp 12 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa, KTPL (chương trình mới) ( 36.000₫ )
- Bộ đề thi tốt nghiệp 2025 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Anh, Sinh, Sử, Địa, KTPL (có đáp án chi tiết) ( 36.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: T/ True
Dịch nghĩa: Sự thay đổi có khả năng lớn nhất gây ra thất bại, giảm sản lượng và giảm chất lượng công việc.
Thông tin: Nothing has greater potential to cause failures, loss of production, or falling quality of work.
(Không điều gì có khả năng gây ra thất bại, giảm năng suất hoặc giảm chất lượng công việc lớn hơn sự thay đổi.)
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: Don’t look down on anyone at work because you might need their help one day.
look down on (phrasal verb): xem thường, không coi trọng
Dịch nghĩa: Đừng xem thường bất kỳ ai ở nơi làm việc vì một ngày nào đó bạn có thể cần sự giúp đỡ của họ.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.