Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Cooperation is the common endeavor of two or more people to perform a task or reach a jointly cherished goal. Like competition and conflict, there are different forms of cooperation, based on group organization and attitudes.
In the first form, known as primary cooperation, group and individual fuse. The group contains nearly all of each individual’s life. The rewards of the group’s work are shared with each member. There is an interlocking identity of individual, group and task performed. Means and goals become one, for cooperation itself is valued.
While primary cooperation is most often characteristic of preliterate societies, secondary cooperation is characteristic of many modem societies. In secondary cooperation, individuals devote only part of their lives to the group. Cooperation itself is not a value. Most members of the group feel loyalty, but the welfare of the group is not the first consideration. Members perform tasks so that they can separately enjoy the fruits of their cooperation in the form of salary prestige, or power. Business offices and professional athletic teams are examples of secondary cooperation.In the third type called tertiary cooperation or accommodation, latent conflict underlies the shared work. The attitudes of the cooperating parties are purely opportunistic: the organization is loose and fragile. Accommodation involves common means to achieve antagonistic goals: it breaks down when the common means cease to aid each party in reaching its goals. This is not, strictly speaking cooperation at all, and hence the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship.
What is the author’s main purpose in the first paragraph of to passage?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Cooperation is the common endeavor of two or more people to perform a task or reach a jointly cherished goal. Like competition and conflict, there are different forms of cooperation, based on group organization and attitudes.
In the first form, known as primary cooperation, group and individual fuse. The group contains nearly all of each individual’s life. The rewards of the group’s work are shared with each member. There is an interlocking identity of individual, group and task performed. Means and goals become one, for cooperation itself is valued.
While primary cooperation is most often characteristic of preliterate societies, secondary cooperation is characteristic of many modem societies. In secondary cooperation, individuals devote only part of their lives to the group. Cooperation itself is not a value. Most members of the group feel loyalty, but the welfare of the group is not the first consideration. Members perform tasks so that they can separately enjoy the fruits of their cooperation in the form of salary prestige, or power. Business offices and professional athletic teams are examples of secondary cooperation.In the third type called tertiary cooperation or accommodation, latent conflict underlies the shared work. The attitudes of the cooperating parties are purely opportunistic: the organization is loose and fragile. Accommodation involves common means to achieve antagonistic goals: it breaks down when the common means cease to aid each party in reaching its goals. This is not, strictly speaking cooperation at all, and hence the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship.
What is the author’s main purpose in the first paragraph of to passage?
A. To urge readers to cooperate more often
B. To offer a brief definition of cooperation
C. To explain how cooperation differs from competition and conflict
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn đáp án B
Mục đích chính của tác giả ở đoạn đầu tiên là nêu ra định nghĩa ngắn gọn của “cooperation”
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word cherished in paragraph 1 is closest in meaning to _______________
Chọn đáp án C
cherisbed (yêu mến, yêu thương, yêu dấu) = prized (được đánh giá cao)
Câu 3:
Which of the following statements about primary cooperation is supported by information in the passage?
Which of the following statements about primary cooperation is supported by information in the passage?
A. It is usually the first stage of cooperation achieved by a group of individuals attempting to cooperate
B. It is most commonly seen among peoplewho have not yet developed reading and writing skills
C. It is an ideal that can never be achieved
Chọn đáp án B
Clue: While primary cooperation is most often characteristic of preliterase societies...”: Trong khi hợp tác sơ đẳng thường chủ yếu là đặc tính của xã hội thuộc thời kỳ tiền văn tự... Xã hội thuộc thời kỳ tiền văn tự nghĩa là xã hội khi việc đọc viết viết chưa phổ biến. Có thể suy ra như sau “literate” là biết đọc, biết viết.
Thêm tiền tổ “pre” phía trước suy nghĩa là trước khi biết đọc biểt viết.
Câu 4:
According to the passage, why do people join groups that practice secondary cooperation?
According to the passage, why do people join groups that practice secondary cooperation?
A. To experience the satisfaction of cooperation
B. To associate with people who have similar backgrounds
C. To get rewards for themselves
Chọn đáp án C
Clue: “Members perform tasks so that they can separately enjoy the fruits of their cooperation in the form of salary, prestige, or power”: Các thành viên thực hiện các nhiệm vụ để họ có thể từng người tận hưởng thành quả của sự hợp tác đó dưới dạng tiền lương. Sự uy tín hoặc ủy quyền.
Câu 5:
Which of the following is an example of the third form of cooperation as it is defined in the fourth paragraph?
Which of the following is an example of the third form of cooperation as it is defined in the fourth paragraph?
A. Students form a study group so that all of them can improve their grades
B. Members of a farming community share work and the food that they grow
C. Two rival political parties temporarily work together to defeat a third party
Chọn đáp án C
Clue: “The attitudes of the cooperating parties are purely opportunistic: the organization is loose and fragile. Accommodation involves common means to achieve antagonistic goals. This is not, strictly speaking, cooperation at all, and hence the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship”: Thải độ của các bên hoàn toàn ỉà thái độ cơ cơ hội: tổ chức lòng lèo và mỏng manh. Sự điều tiết bao gồm những phương thức chung nhằm đạt được mục tiêu đối nghịch: Tổ chức sẽ tan rã khi phương thức chung này ngừng trợ giúp mỗi bên trong việc đạt được mục tiêu. Nói một cách khắt khe thì đây hoàn toàn không phải là hợp tác, và vì vậy thuật ngữ hợp tác đối nghịch có phần mâu thuẫn này vẫn thinh thoảng đirợc sử dụng để gọi mối quan hệ hợp tác này.
Câu 6:
Which of the following is NOT given as a name for the third type of cooperation?
Which of the following is NOT given as a name for the third type of cooperation?
A. Tertiary cooperation
B. Antagonistic cooperation
Chọn đáp án D
Clue: “In the third type, called tertiary cooperation or accommodation, latent conflict underlies the shared work... and hence the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship”: Ở loại thứ ba, được gọi là hợp tác kiểu thứ ba hoặc hợp tác điều tiểt, tiềm tàng mâu thuẫn trong công việc chung. . . và vì vậy thuật ngữ hợp tác đối nghịch có phần mâu thuẫn này vẫn thỉnh thoảng được sử dụng để gọi mối quan hệ hợp tác này.
Câu 7:
The word “fragile” in paragraph 4 is closest in meaning to
Chọn đáp án D
fragile (mỏng manh, dễ vỡ, yếu ớt) = easily broken
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. physical protection
B. religious significance
Lời giải
Chọn đáp án C
Bài đọc này đề cập đến trang phục chủ yếu về chức năng xã hội.
Thông tin thể hiện rõ nhất ở cuối đoạn 1 (đoạn giới thiệu) “... whereas costume reflect social factors such as religious beliefs, aesthetics, personal status, and the wish to be distinguished from or to emulate our fellows”
Câu 2
A. Legal rights of property owners
B. Legal ownership of creative work
Lời giải
Chọn đáp án B
Phân tích: Đọc lướt từ đầu đến cuối đoạn vãn bản và dựa chủ yếu vào các câu này, người đọc có thể nhận ra rằng đoạn văn này bản về vấn đề: quyển sở hữu pháp lý của các tác phẩm nghệ thuật sáng tạo. Vậy chọn đáp án B. Legal ownership of creative work: Sự sở hữu hợp pháp của các công trình sáng tạo.
Câu 3
A. They revert from the long term memory.
B. They are filtered from the sensory storage area.
C. They get chunked when they enter the brain.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. To describe the uses of costume
B. To contrast costume with the clothing
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. protection from cold
C. prevention of illness
B. availability of materials
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.