As kids, our grandparents frequently scared us by talking about how difficult life was when they were growing up. They mentioned walking miles to school in the snow, or doing hours of manual labour for little pay. Life has changed greatly since then, and it seems to get easier year by year. In fact, with the help of robots we soon might have to do much at all. But is this a good thing?
By 2030, it’s estimated that robotics will be a $10 billion business worldwide. Companies are already starting to integrate them into the workforce. The electronics manufacturer Foxconn is drawing up plans to launch a factory within the next 10 years that’s completely staffed by robot workers. Meanwhile, an American company Briggo has invented a robot that serves gourmet- quality coffee to customers. With the push of a button it will crush coffee beans, measure exact quantities of water, and even wave a steam wand to ensure customers get the perfect cream on top. Unlike human baristas, it can serve multiple drinks at once and work all day and night without a break.
Robots are also invading our homes. The Rooma is a mini-robot that vacuums rooms automatically according to a schedule. The Robomow is a device that will cut the grass for you while you sit in the shade. Then there’s the Nanda clocky, an alarm clock that makes sure that even the deepest sleepers get up on time. The clock is attached to a pair of wheels, and it will randomly move around the room. Once you finally catch it, you’re probably too awake to hit the snooze button. Although these early home robots are somewhat basic, they will likely become more capable as times goes on.
Although robots certainly help us to eliminate tedious tasks, many people are concerned about a future filled with robots. Some fear that humanity will start to decline if machines do everything for us. Others have even warned about the robot rebellion, in which robots become so smart that they may decide to turn on their masters. These ideas may seem a bit far-fetched, but there are certainly lots of questions that need to be answered before everyone opens up to the idea of a robotic future.
As kids, our grandparents frequently scared us by talking about how difficult life was when they were growing up. They mentioned walking miles to school in the snow, or doing hours of manual labour for little pay. Life has changed greatly since then, and it seems to get easier year by year. In fact, with the help of robots we soon might have to do much at all. But is this a good thing?
By 2030, it’s estimated that robotics will be a $10 billion business worldwide. Companies are already starting to integrate them into the workforce. The electronics manufacturer Foxconn is drawing up plans to launch a factory within the next 10 years that’s completely staffed by robot workers. Meanwhile, an American company Briggo has invented a robot that serves gourmet- quality coffee to customers. With the push of a button it will crush coffee beans, measure exact quantities of water, and even wave a steam wand to ensure customers get the perfect cream on top. Unlike human baristas, it can serve multiple drinks at once and work all day and night without a break.
Robots are also invading our homes. The Rooma is a mini-robot that vacuums rooms automatically according to a schedule. The Robomow is a device that will cut the grass for you while you sit in the shade. Then there’s the Nanda clocky, an alarm clock that makes sure that even the deepest sleepers get up on time. The clock is attached to a pair of wheels, and it will randomly move around the room. Once you finally catch it, you’re probably too awake to hit the snooze button. Although these early home robots are somewhat basic, they will likely become more capable as times goes on.
Although robots certainly help us to eliminate tedious tasks, many people are concerned about a future filled with robots. Some fear that humanity will start to decline if machines do everything for us. Others have even warned about the robot rebellion, in which robots become so smart that they may decide to turn on their masters. These ideas may seem a bit far-fetched, but there are certainly lots of questions that need to be answered before everyone opens up to the idea of a robotic future.
What does “them” in paragraph 2 refer to?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Thông tin: By 2030, it’s estimated that robotics will be a $10 billion business worldwide. Companies are already starting to integrate them into the workforce.
Lời giải
“Them” trong đoạn 2 ám chỉ điều gì?
A. robotics
B. companies
C. electronics
D. business
Thông tin: By 2030, it’s estimated that robotics will be a $10 billion business worldwide. Companies are already starting to integrate them into the workforce.
Tạm dịch: Đến năm 2030, người ta ước tính rằng robot sẽ là một ngành kinh doanh trị giá 10 tỷ đô la trên toàn thế giới. Các công ty đã bắt đầu tích hợp chúng vào lực lượng lao động.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
How is Briggo’s invention superior to human workers?
How is Briggo’s invention superior to human workers?
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2
Lời giải
Phát minh của Briggo vượt trội hơn con người như thế nào?
A. Nó hiểu biết hơn về cách pha cà phê.
B. Nó giỏi hơn trong việc trò chuyện.
C. Nó không bao giờ phải dừng lại.
D. Nó có thể vận hành máy móc.
Thông tin: Unlike human baristas, it can serve multiple drinks at once and work all day and night without a break.
Tạm dịch: Không giống như nhân viên pha chế, nó có thể phục vụ nhiều đồ uống cùng một lúc và hoạt động cả ngày lẫn đêm không nghỉ.
Câu 3:
What can robots NOT do?
What can robots NOT do?
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2, 3
Lời giải
Robot KHÔNG THỂ làm gì?
A. Làm việc liên tục trong nhiều giờ
B. Hoàn thành việc nhà theo lịch trình
C. Lên kế hoạch ra mắt một câu chuyện
D. Làm những công việc nhàm chán cho con người
Thông tin:
- Unlike human baristas, it can serve multiple drinks at once and work all day and night without a break.
- Robots are also invading our homes. The Rooma is a mini-robot that vacuums rooms automatically according to a schedule.
- Although robots certainly help us to eliminate tedious tasks, many people are concerned about a future filled with robots.
Tạm dịch:
- Không giống như nhân viên pha chế, nó có thể phục vụ nhiều đồ uống cùng một lúc và làm việc cả ngày lẫn đêm mà không nghỉ.
- Robot cũng đang xâm chiếm nhà của chúng ta. Rooma là một robot mini tự động hút bụi phòng theo lịch trình.
- Mặc dù robot chắc chắn giúp chúng ta loại bỏ các công việc tẻ nhạt, nhưng nhiều người lo ngại về tương lai sẽ tràn ngập robot.
Câu 4:
What is the last paragraph mainly about?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu đoạn cuối
Lời giải
Đoạn văn cuối chủ yếu nói về điều gì?
A. Một số lý do tại sao mọi người vẫn chưa chấp nhận robot.
B. Một câu chuyện khoa học viễn tưởng rất thú vị về robot.
C. Người dân trong cộng đồng địa phương đang ủng hộ robot như thế nào.
D. Một số robot mới nhất trên thị trường hiện nay.
Thông tin: Although robots certainly help us to eliminate tedious tasks, many people are concerned about a future filled with robots.
Tạm dịch: Mặc dù các robot chắc chắn giúp chúng ta loại bỏ các việc tẻ nhạt, nhiều người lo ngại về tương lai đầy robot.
Câu 5:
What can be inferred from the passage?
What can be inferred from the passage?
Đáp án đúng là D
Phương pháp giải
Đọc hiểu toàn bài
Lời giải
Có thể suy ra điều gì từ đoạn văn?
A. Robot gia dụng hiện tại có thể hoạt động mà không cần bất kỳ chương trình nào.
B. Giao tiếp sẽ suy giảm khi sử dụng robot.
C. Một cuộc nổi loạn của robot có thể xảy ra hàng ngày.
D. Robot sẽ trở thành một ngành kinh doanh lớn vào năm 2030.
Thông tin: By 2030, it’s estimated that robotics will be a $10 billion business worldwide. Companies are already starting to integrate them into the workforce.
Tạm dịch: Đến năm 2030, người ta ước tính rằng robot sẽ là một kinh doanh trị giá 10 tỷ USD trên toàn thế giới. Các công ty đã bắt đầu tích hợp chúng vào lực lượng lao động.
Hot: 1000+ Đề thi giữa kì 2 file word cấu trúc mới 2026 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Vận dụng lí thuyết về giao thoa ánh sáng
Lời giải
+ Màu sắc sặc sỡ của bong bóng xà phòng là hiện tượng giao thoa ánh sáng
+ Bóng đèn trên tờ giấy khi dùng một chiếc thước nhựa chắn chùm tia sáng chiếu tới hoặc vệt sáng trên tường khi chiếu ánh sáng từ đèn pin là do một nguồn nhất định phát ra nên không phải hiện tượng giao thoa ánh sáng.
+ Màu sắc của ánh sáng trắng sau khi chiếu qua lăng kính là hiện tượng tán sắc ánh sáng.
Lời giải
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
+ Tính ab/ab -> ab = ?
+ Tính f khi biết ab
=> Tính tỉ lệ các kiểu hình còn lại
Ruồi giấm đực không có HVG
Lời giải
Ruồi cái thân đen, cánh cụt, mắt đỏ: A-bbXDX- = 10,25%
\( \Rightarrow A - bb = \frac{{0,1025}}{{0,5{X^D}{X^ - }}} = 0,205 \Rightarrow \frac{{ab}}{{ab}} = 0,045 \Rightarrow \underline {ab} \)♀\( = 0,09 = \frac{f}{2}\)
(vì bên đực không có HVG nên cho ab = 0,5) ⇒ tần số HVG = 18% ⇒ A-B- = 0,545
I đúng, số kiểu gene tối đa: 7 \( \times \) 4 = 28; số kiểu hình = 4 \( \times \) 3= 12.
II sai, tần số HVG = 18%.
III sai, A-B-XDY = 0,545 0,25 XDY = 0,13625.
IV đúng, số cá thể cái dị hợp tử về 1 trong 3 cặp gene:
\((0,41Ab + 0,41aB)(0,5AB + 0,5ab) \times 0,25{X^D}{X^D}\)
\( + (0,09AB \times 0,5AB + 0,09ab \times 0,5ab) \times 0,25{X^D}{X^d} = 0,2275\)
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.