Before the invention of newspapers, the main source of news was word of mouth. Any writings and drawings were done by hand. Although printing presses had existed in eastern Asia, it was Gutenberg's invention in Europe in 1453 that made printing faster and books more accessible. It reduced the cost and size of printed books and made them the first form of mass media affordable to less wealthy people. Gutenberg's invention also quickened the spread of discoveries and information and promoted literacy in Europe.
The printing press led to the rise of printed newspapers that appeared regularly. The first newspapers developed from around 1612 and in a short period of time, they became very popular in Europe and the European colonies. In the 19th century, they also appeared in Asia. Newspapers and magazines are still very popular today. Although most of them have online versions, many people continue to read print media, which is considered more credible than digital media.
In the 1920s, when radio, television, and video were introduced, the phrase "the media" began to be used. Black and white television quickly became popular in the 1950s, and in the 1960s, colour broadcasts started in many countries. Thanks to its audiovisual presentation, television became one of the most important forms of mass media in the 20th century. As a source of news, entertainment, and education, it still attracts a large number of viewers today.
Which best serves as the title for the article?
Before the invention of newspapers, the main source of news was word of mouth. Any writings and drawings were done by hand. Although printing presses had existed in eastern Asia, it was Gutenberg's invention in Europe in 1453 that made printing faster and books more accessible. It reduced the cost and size of printed books and made them the first form of mass media affordable to less wealthy people. Gutenberg's invention also quickened the spread of discoveries and information and promoted literacy in Europe.
The printing press led to the rise of printed newspapers that appeared regularly. The first newspapers developed from around 1612 and in a short period of time, they became very popular in Europe and the European colonies. In the 19th century, they also appeared in Asia. Newspapers and magazines are still very popular today. Although most of them have online versions, many people continue to read print media, which is considered more credible than digital media.
In the 1920s, when radio, television, and video were introduced, the phrase "the media" began to be used. Black and white television quickly became popular in the 1950s, and in the 1960s, colour broadcasts started in many countries. Thanks to its audiovisual presentation, television became one of the most important forms of mass media in the 20th century. As a source of news, entertainment, and education, it still attracts a large number of viewers today.
Which best serves as the title for the article?
Câu hỏi trong đề: Bộ 5 đề thi giữa kì 2 Tiếng Anh 12 năm 2024-2025 có đáp án !!
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Hướng dẫn dịch:
A. Sự phát triển của báo chí và thông tin
B. Các hình thức truyền thông truyền thống
C. Các nền tảng truyền thông lỗi thời
D. Sự trỗi dậy của truyền thông
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word “wealthy” in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to............
The word “wealthy” in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to............
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
wealthy (a) giàu có >< poor (a) nghèo
Hướng dẫn dịch: Nó làm giảm chi phí và kích thước của sách in, biến chúng thành hình thức truyền thông đại chúng đầu tiên mà những người ít giàu có cũng có thể mua được.
Câu 3:
The word “they” in paragraph 2 refers to________.
The word “they” in paragraph 2 refers to________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Hướng dẫn dịch: Những tờ báo đầu tiên phát triển từ khoảng năm 1612 và trong một thời gian ngắn, chúng đã trở nên rất phổ biến ở châu Âu và các thuộc địa của châu Âu. Vào thế kỷ 19, chúng cũng xuất hiện ở châu Á.
Câu 4:
All of the following are the forms of mass media mentioned in the passage EXCEPT________.
All of the following are the forms of mass media mentioned in the passage EXCEPT________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin đáp án A: Although most of them have online versions, many people continue to read print media, which is considered more credible than digital media.
Thông tin đáp án B, C: In the 1920s, when radio, television, and video were introduced, the phrase "the media" began to be used.
Hướng dẫn dịch:
Mặc dù hầu hết chúng đều có phiên bản trực tuyến, nhưng nhiều người vẫn tiếp tục đọc báo in, vốn được coi là đáng tin cậy hơn so với báo chí kỹ thuật số.
Vào những năm 1920, khi radio, truyền hình và video được giới thiệu, cụm từ "phương tiện truyền thông" bắt đầu được sử dụng.
Câu 5:
Which of the following is NOT true according to the passage?
Which of the following is NOT true according to the passage?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin đáp án A: Although printing presses had existed in eastern Asia, it was Gutenberg's invention in Europe in 1453 that made printing faster and books more accessible. => đáp án A sai
Hướng dẫn dịch: Mặc dù máy in đã tồn tại ở Đông Á, nhưng phát minh của Gutenberg ở châu Âu năm 1453 đã giúp việc in ấn nhanh hơn và sách dễ tiếp cận hơn.
Dịch bài đọc:
Trước khi báo chí ra đời, nguồn tin tức chính là truyền miệng. Mọi bài viết và hình vẽ đều được thực hiện bằng tay. Mặc dù máy in đã tồn tại ở Đông Á, nhưng phát minh của Gutenberg ở châu Âu năm 1453 đã giúp việc in ấn nhanh hơn và sách dễ tiếp cận hơn. Nó làm giảm chi phí và kích thước của sách in, biến chúng thành hình thức truyền thông đại chúng đầu tiên mà những người ít giàu có cũng có thể mua được. Phát minh của Gutenberg cũng đẩy nhanh sự lan truyền các phát hiện và thông tin, đồng thời thúc đẩy việc biết chữ ở châu Âu.
Máy in đã dẫn đến sự ra đời của báo in, xuất hiện thường xuyên. Những tờ báo đầu tiên phát triển từ khoảng năm 1612 và trong một thời gian ngắn, chúng đã trở nên rất phổ biến ở châu Âu và các thuộc địa của châu Âu. Vào thế kỷ 19, chúng cũng xuất hiện ở châu Á. Báo và tạp chí vẫn rất phổ biến ngày nay. Mặc dù hầu hết chúng đều có phiên bản trực tuyến, nhưng nhiều người vẫn tiếp tục đọc báo in, vốn được coi là đáng tin cậy hơn so với báo chí kỹ thuật số.
Vào những năm 1920, khi radio, truyền hình và video được giới thiệu, cụm từ "phương tiện truyền thông" bắt đầu được sử dụng. Truyền hình đen trắng nhanh chóng trở nên phổ biến vào những năm 1950, và đến những năm 1960, truyền hình màu bắt đầu phát sóng ở nhiều quốc gia. Nhờ hình thức trình bày nghe nhìn, truyền hình đã trở thành một trong những hình thức truyền thông đại chúng quan trọng nhất của thế kỷ 20. Là nguồn cung cấp tin tức, giải trí và giáo dục, nó vẫn thu hút một lượng lớn người xem cho đến ngày nay.
Hot: 1000+ Đề thi giữa kì 2 file word cấu trúc mới 2026 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Trước động từ “appearing (v) xuất hiện” cần một trạng từ để bổ nghĩa “increasingly (adv) ngày càng
Hướng dẫn dịch: Gần đây, tin giả ngày càng xuất hiện nhiều và gây ra ngày càng nhiều hậu quả.
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.