Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.
In many modern countries, people think of a family as a mother, a father and their children. But this is not the only kind of the family group. In some parts of the world, a family group has many other members. This kind of large family is called an "extended family" or a "joint family". The joint family includes all living relatives on either the mother's or the father's side of the family. It is made up of grandparents, parents, brothers, sisters, uncles, aunts, and cousins. They live together in a large house or in huts built close together. Early people probably lived in joint families. They had to be part of a large group in order to survive. The members of the group helped each other hunt. They worked together to protect themselves from dangerous animals and other enemies. In China, people lived in joint families. When a son married, he and his 'wife lived at his parents' home. Unmarried daughters remained at home until they married. Chinese children felt very loyal to their parents. Younger members of the joint families always took care of the old ones. In India and Africa, some people still live in joint families. The members of a joint family share their earnings and property. If one member of the group becomes ill or has bad luck, the others help the person. As in the past, the members of the joint family offer each other help and protection.
What is the main idea of the passage?
A. joint families
B. families in China
C. all types of family
D. families found in India and Africa
Câu hỏi trong đề: Đề kiểm tra cuối kì I Tiếng Anh 12 (Mới nhất) !!
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng là: A
Giải thích: nội dung đoạn văn nói về kiểu “đại gia đình”
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word "They" in paragraph 2 refers to _________.
A. huts
B. early people
C. modern countries
D. large houses

Đáp án đúng là: B
Giải thích:
Dựa vào câu: Early people probably lived in joint families. They had to be part of a large group in order to survive.
Dịch: Những người đầu tiên có lẽ sống trong các gia đình chung. Họ phải là một phần của một nhóm lớn để tồn tại.
Câu 3:
The phrase "is made up of” in paragraph 2 could be best replaced by _______.
A. forms
B. lives
C. includes
D. creates

Đáp án đúng là: C
Giải thích: be made up of = include (v) bao gồm
Dịch: Nó bao gồm ông bà, cha mẹ, anh, chị, em, cô, dì, chú, bác và anh chị em họ.
Câu 4:
According to the passage, people who live in joint families often ______.
A. don’t share their good or bad luck
B. hate remaining at home until they married
C. take care of one another
D. feel very indifferent to their parents

Đáp án đúng là: C
Giải thích:
Dựa vào câu: The members of the group helped each other hunt. They worked together to protect themselves from dangerous animals and other enemies.
Dịch: Các thành viên trong nhóm đã giúp nhau đi săn. Họ đã làm việc cùng nhau để bảo vệ mình khỏi những loài động vật nguy hiểm và những kẻ thù khác.
Câu 5:
Which of the following is NOT TRUE?
A. A joint family is a large family.
B. Chinese children always took care of their parents.
C. The members of the joint family used to be very helpful and protective.
D. The joint family is not popular nowadays.

Đáp án đúng là: D
Giải thích:
Dựa vào câu: In China, people lived in joint families.....In India and Africa, some people still live in joint families.
Dịch: Ở Trung Quốc, mọi người sống trong các đại gia đình ..... Ở Ấn Độ và Châu Phi, một số người vẫn sống trong các đại gia đình .
Hot: Danh sách các trường đã công bố điểm chuẩn Đại học 2025 (mới nhất) (2025). Xem ngay
- Sổ tay Vật lí 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- 250+ Công thức giải nhanh môn Toán 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- Sổ tay lớp 12 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa, KTPL (chương trình mới) ( 36.000₫ )
- Bộ đề thi tốt nghiệp 2025 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Anh, Sinh, Sử, Địa, KTPL (có đáp án chi tiết) ( 36.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Đáp án đúng là: C
Giải thích: câu bị động
Dịch: Vitamin C được cơ thể con người hấp thụ dễ dàng. Nó nhanh chóng đi vào dòng máu
Câu 2
A. My brother studied French for three years ago.
B. My brother has studied French for three years.
C. My brother studies French for three years.
D. My brother hasn’t studied French for three years.
Lời giải
Đáp án đúng là: B
Giải thích: thì hiện tại hoàn thành nhấn mạnh khoảng thời gian diễn ra hành động
Dịch: Em trai tôi học tiếng Pháp 3 năm trước
Câu 3
A. avoid
B. relate
C. student
D. forget
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. leg
B. hand
C. head
D. face
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. have
B. make
C. do
D. take
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. prevent
B. take
C. relieve
D. stop
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 7
A. beautifies
B. beautify
C. beauty
D. beautiful
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.