Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 17 to 23.
People travel for a lot of reasons: Some tourists go to see battlefields or religious shrines. Others are looking for culture, or simply want to have their pictures taken in front of famous places. But most European tourists are looking for a sunny beach to lie on. Northern Europeans are willing to pay a lot of money and put up with a lot of inconveniences for the sun because they have so little of it. Residents of cities like London, Copenhagen, and Amsterdam spend a tot of their winter in the dark because the days are so short, and much of the rest of the year in the rain. This is the reason why the Mediterranean has always attracted them. Every summer, more than 25 million people travel to Mediterranean resorts and beaches for their vacation. They all come for the same reason, sun! The huge crowds mean lots of money for the economies of Mediterranean countries. Italy’s 30,000 hotels are booked solid every summer. And 13 million people camp out on French beaches, parks and roadsides. Spain’s long sandy coastline attracts more people than anywhere else. 37 million tourists visit yearly, or one tourist for every person living in Spain. But there are signs that the area is getting more tourists than it can handle. The Mediterranean is already one of the most polluted seas on earth. And with increased tourism, it’s getting worse. The French can’t figure out what to do with all the garbage left by campers around St. Tropez. And in many places, swimming is dangerous because of pollution. None of this, however, is spoiling anyone’s fun. The Mediterranean gets more popular every year with tourists. Obviously, they don’t go there for clean water and solitude. They tolerate traffic jams and seem to like crowded beaches. They don’t even mind the pollution. No matter how dirty the water is, the coastline still looks beautiful. And as long as the sun shines, it’s still better than sitting in the cold rain in Berlin, London, or Oslo.
In paragraph 2, cities like London, Copenhagen, and Amsterdam are mentioned _______.
A. to prove that they have got more tourism than they handle.
B. to tell us how wealthy their people are.
C. to suggest that these cities lack places of historic interest and scenic beauty.
D. to show that they are not good cities in terms of geography and climate.
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng: D
Giải thích: Dẫn chứng: Residents of cities like London, Copenhagen, and Amsterdam spend a tot of their winter in the dark because the days are so short, and much of the rest of the year in the rain
Dịch: Người dân ở London, Copenhagen, và Amsterdam gần như là tận hưởng mùa đông trong tiết trời âm u bởi ban ngày rất ngắn và trời thì mưa quanh năm.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
According to the passage, which of the following factors might spoil the tourists’ fun at Mediterranean resorts and beaches?
According to the passage, which of the following factors might spoil the tourists’ fun at Mediterranean resorts and beaches?
B. Traffic jams
C. Rainy weather
D. Crowded buses

Đáp án đúng: C
Giải thích: Dẫn chứng: The Mediterranean gets more popular every year with tourists. Obviously, they don’t go there for clean water and solitude. They tolerate traffic jams and seem to like crowded beaches. They don’t even mind the pollution. No matter how dirty the water is, the coastline still looks beautiful. And as long as the sun shines, it’s still better than sitting in the cold rain in Berlin, London, or Oslo.
Dịch: Biển Địa Trung Hải đang ngày càng hút khách qua mỗi năm. Rõ ràng rằng du khách tới đó không phải do nước sạch hay sự yên tĩnh. Họ chịu đựng tắc đường và còn có vẻ thích các bãi biển đông đúc. Họ thậm chí không bận tâm tới ô nhiễm. Dù nước có bẩn đục tới đâu thì trông các bờ biển vẫn rất tuyệt. Và miễn sao mặt trời có chiếu nắng xuống, vẫn tốt hơn là sống dưới những cơn mưa lạnh ở Berlin, London, hay Oslo.
Câu 3:
The writer seems to imply that Europeans travel mostly for the reason that ______.
The writer seems to imply that Europeans travel mostly for the reason that ______.
A. they want to see historic remains or religious spots.
B. they would like to take pictures in front of famous sites.
D. they are interested in different cultural traditions and social customs.

Đáp án đúng: C
Giải thích: Dẫn chứng: But most European tourists are looking for a sunny beach to lie on. Northern Europeans are willing to pay a lot of money and put up with a lot of inconveniences for the sun because they have so little of it. Residents of cities like London, Copenhagen, and Amsterdam spend a lot of their winter in the dark because the days are so short, and much of the rest of the year in the rain. This is the reason why the Mediterranean has always attracted them.
Dịch: Hầu hết du khách Châu Âu mong mỏi được nghỉ dưỡng trên những bãi biển tràn ngập ánh nắng. Những người Bắc Âu thậm chí sẵn sàng chi mạnh tay và chịu đựng được những bất tiện do ánh nắng mang lại bởi họ đang rất thiếu thứ đó. Người dân ở London, Copenhagen, và Amsterdam gần như là tận hưởng mùa đông trong tiết trời âm u bởi ban ngày rất ngắn và trời thì mưa quanh năm. Đó là lý do mà biển Địa Trung Hải rất thu hút họ.
Câu 4:
The latter half of the last sentence in paragraph 3, “or one tourist for every person living in Spain” means _____.
The latter half of the last sentence in paragraph 3, “or one tourist for every person living in Spain” means _____.
B. every person living in Spain has to take care of a tourist annually.
C. every year almost as many tourists visit Spain as there are people living in that country.

Đáp án đúng: C
Giải thích: Dẫn chứng: nghĩa: Spain’s long sandy coastline attracts more people than anywhere else. 37 million tourists visit yearly, or one tourist for every person living in Spain.
Dịch: Những bờ cát dài ở Tây Ban Nha thu hút nhiều khách du lịch hơn bất cứ nơi nào khác. Có 37 triệu du khách tới thăm hằng năm, hoặc có thể nói rằng mỗi du khách đều tương đương với mỗi người dân sống ở đây.
=> Hằng năm Tây Ban Nha tiếp đón 37 triệu du khách, số lượng này bằng với số dân cư ở Tây Ban Nha.
Câu 5:
The word “tolerate” in paragraph 5 is closest in meaning to ______.
The word “tolerate” in paragraph 5 is closest in meaning to ______.
A. reject
C. exclude
D. neglect

Đáp án đúng: B
Giải thích:
tolerate (v): chịu dựng, khoa dung = endure (v): cam chịu.
A. reject (v): từ chối, loại bỏ.
B. exclude (v): tống cổ, ngăn chặn, đuổi học.
D. neglect (v): sao lãng, thờ ơ.
Câu 6:
The word “solid” in paragraph 3 means most nearly the same as ______.
The word “solid” in paragraph 3 means most nearly the same as ______.
A. having no spaces inside.
C. having less people than normal.
D. being uncomfortable to live in.

Đáp án đúng: A
Giải thích:
solid (adj): đặc = A. having no spaces inside: không rỗng bên trong
B. trông có vẻ khó để đặt chỗ.
C. có ít người hơn thông thường.
D. không thoải mái để ở.
Câu 7:
According to the passage, which of the following countries attracts more tourists than the others?
According to the passage, which of the following countries attracts more tourists than the others?
B. France
C. Spain
D. Italy

Đáp án đúng: C
Giải thích: Dẫn chứng: Spain’s long sandy coastline attracts more people than
anywhere else
Dịch: Những bờ cát dài ở Tây Ban Nha thu hút nhiều khách du lịch hơn bất cứ
nơi nào khác
Hot: Danh sách các trường đã công bố điểm chuẩn Đại học 2025 (mới nhất) (2025). Xem ngay
- Sổ tay Vật lí 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- 250+ Công thức giải nhanh môn Toán 12 (chương trình mới) ( 18.000₫ )
- Sổ tay lớp 12 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa, KTPL (chương trình mới) ( 36.000₫ )
- Bộ đề thi tốt nghiệp 2025 các môn Toán, Lí, Hóa, Văn, Anh, Sinh, Sử, Địa, KTPL (có đáp án chi tiết) ( 36.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. the future
D. the steering wheel
Lời giải
Đáp án đúng: C
Giải thích: Dẫn chứng: That’s no problem because you have it on automatic pilot, and with its hi-tech computers and cameras, your car “know” how to get you home safe and sound
Dịch: Đó không còn là vấn đề nữa bởi bạn đã có bộ điều khiển tự động, và với thiết bị máy tính và camera công nghệ cao, xe bạn sẽ biết đâu là cách để đưa bạn về nhà an toàn
Câu 2
B. It is the heavy rain that prevents me from climbing the mountain today.
C. I find it rather hard to climb the mountain despite a heavy downpour outside.
D. The heavy rain makes it possible for me to continue going climbing today.
Lời giải
Đáp án đúng: B
Giải thích: Cấu trúc: (to) prevent sbd from V-ing: ngăn cản ai làm gì.
Thành ngữ: rain cats and dogs = rain heavily: mưa to.
Dịch: Chính việc trời mưa to ngăn cản tôi đi leo núi vào hôm nay.
Câu 3
A. very proud
B. very exhausted
C. extremely pleased
D. extremely dazed
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. levels
B. requirements
C. subject
D. secondary
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. lonely
C. unique
D. once
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.