Câu hỏi:

10/08/2023 3,100 Lưu

Read the passage below and choose the best answer to each question.

Because the low latitudes of the Earth, the areas near the equator, receive more heat than the latitude near the poles, and because the nature of heart is to expand and move, Heat is transported from the tropics to the middle and high latitudes. Some of this heat is moved by winds and some by ocean currents, and some gets stored in the atmosphere in the form of latent heat. The term “latent hear” refers to the energy that has to be used to convert liquid water to water vapor. We know that if we warm a pan of water on a stove, it will evaporate, or turn into vapor, faster than if it is allowed to sit at room temperature. We also know that if we hang wet clothes outside in the summertime they will dry faster than in winter, when temperatures are colder. The energy used in both cases to change liquid water to water vapor is supplied by heat – supplied by the stove in the first case and by the Sun in the latter case. This energy is not lost. It is stored in water vapor in the atmosphere as latent heat. Eventually, the water stored as vapor in the atmosphere will condense to liquid again, and the energy will be release to the atmosphere.

In the atmosphere, a large portion of the Sun’s incoming energy is used to evaporate water, primarily in the tropical oceans. Scientists have tried to quantify this proportion of the Sun’s energy. By analyzing temperature, water vapor, and wind data around the globe, they have estimated the quantity to be about 90 watts per square meter, or nearly 30 percent of the Sun’s energy. Once this latent heat is stored within the atmosphere, it can be transported, primarily to higher latitudes, by prevailing, large-scale winds. Or it can be transported vertically to higher levels in the atmosphere, where it forms clouds and subsequent storms, which then release the energy back to the atmosphere.

The passage mainly discussed how heat ________________________.

A. is transformed and transported in the Earth’s atmosphere
B. is transported by ocean currents
C. can be measured and analyzed by scientists
D. moves about the Earth’s equator

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: A

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The passage mentions that the tropics differ from the Earth’s polar regions in which of the following ways?

A. The height of cloud formation in the atmosphere
B. The amount of heat they receive from the Sun
C. The strength of their large scale winds
D. The strength of their oceanic currents

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: B

Câu 3:

The word “convert” in line 5 is closest in meaning to ___________________.

A. mix
B. change
C. adapt
D. Reduce

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: B

Câu 4:

Why does the author mention “the stove” in line 9?

A. To describe the heat of the Sun
B. To illustrate how water vapor is stored
C. To show how energy is stored
D. To give an example of a heat source

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: D

Câu 5:

According to the passage, most ocean water evaporation occurs especially ___________.

A. around the higher latitudes
B. in the tropics
C. because of large-scale winds
D. because of strong ocean currents

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: B

Câu 6:

According to the passage, 30 percent of the Sun’s incoming energy __________________.

A. is stored in clouds in the lower latitudes
B. is transported by ocean currents
C. never leaves the upper atmosphere
D. gets stored as latent heat

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: D

Câu 7:

The word “it” in line 17 refers to ____________________.

A. square meter
B. the Sun’s energy
C. latent heat
D. the atmosphere

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: C

Câu 8:

The word “primarily” in line 17 is closest in meaning to _____________________.

A. chiefly
B. originally
C. basically
D. clearly

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: A

Câu 9:

The word “prevailing” in line 18 is closest in meaning to _____________________.

A. essential
B. dominant
C. circular
D. Closest

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: B

Câu 10:

All of the following words are defined in the passage EXCEPT ________________.

A. low latitudes (line 1)
B. latent heat (line 4)
C. evaporate (line 6)
D. atmosphere (line 13)

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack
Đáp án: D

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Lời giải

Đáp án:
Well, I guess sometimes you may feel (6) disappointed by your bad grades and get tired of things like books, blackboards, cassettes and CD players.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP