Câu hỏi:

09/05/2025 894 Lưu

Coincident with concerns about the accelerating loss of species and habitats has been a growing appreciation of the importance of biological diversity, the number of species in a particular ecosystem, to the health of the Earth and human well-being. Much has been written about the diversity of terrestrial organisms, particularly the exceptionally rich life associated with tropical rain-forest habitats. Relatively little has been said, however, about diversity of life in the sea even though coral reef systems are comparable to rain forests in terms of richness of life.

An alien exploring Earth would probably give priority to the planet's dominant, most-distinctive feature ― the ocean. Humans have a bias toward land that sometimes gets in the way of truly examining global issues. Seen from far away, it is easy to realize that landmasses occupy only one-third of the Earth's surface. Given that two- thirds of the Earth's surface is water and that marine life lives at all levels of the ocean, the total three-dimensional living space of the ocean is perhaps 100 times greater than that of land and contains more than 90 percent of all life on Earth even though the ocean has fewer distinct species.

The fact that half of the known species are thought to inhabit the world's rain forests does not seem uprising, considering the huge numbers of insects that comprise the bulk of the species. One scientist found many different species of ants in just one tree from a rain forest. While every species is different from every other species, their genetic makeup constrains them to be insects and to share similar characteristics with 750,000 species of insects. If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the sea. Nearly every major type of plant and animal has some representation there.

To appreciate fully the diversity and abundance of life in the sea, it helps to think small. Every spoonful of ocean water contains life, on the order of 100 to 100,000 bacterial cells plus assorted microscopic plants and animals, including larvae of organisms ranging from sponges and corals to starfish and clams and much more.

Why does the author compare rain forests and coral reefs in the first paragraph?

A. They are approximately the same size
B. They share many similar species.
C. Most of their inhabitants require water
D. Both have many different forms of life.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

D

Tại sao tác giả so sánh những rừng mưa nhiệt đới và các rạng san hô ở đoạn văn 1?

A. Chúng có kích thước gần bằng nhau

B. Chúng có nhiều loại tương tự nhau.

C. Hầu hết cư dân của chúng đều cần nước.

D. Cả hai đều có nhiều hình thức đời sống khác nhau.

Dẫn chứng: Much has been written about the diversity of terrestrial organisms, particularly the exceptionally rich life associated with tropical rain-forest habitats. Relatively little has been said, however, about diversity of life in the sea even though coral reef systems are comparable to rain forests in terms of richness of life.

=>Chọn D

Dịch bài đọc

Trùng hợp với mối lo ngại về sự mất mát nhanh chóng của các loài và môi trường sống là sự đánh giá ngày càng tăng về tầm quan trọng của đa dạng sinh học, số lượng các loài trong một hệ sinh thái cụ thể, đối với sức khỏe của Trái đất và hạnh phúc của con người. Nhiều bài viết đã viết về sự đa dạng của các sinh vật trên cạn, đặc biệt là sự sống vô cùng phong phú gắn liền với môi trường sống của rừng mưa nhiệt đới. Tuy nhiên, tương đối ít bài viết đã nói về sự đa dạng của sự sống dưới biển mặc dù các hệ thống rạn san hô có thể so sánh với rừng mưa về mức độ phong phú của sự sống.

Một người ngoài hành tinh khám phá Trái đất có lẽ sẽ ưu tiên đặc điểm nổi trội và đặc biệt nhất của hành tinh này ― đại dương. Con người có xu hướng thiên về đất liền, đôi khi điều này cản trở việc thực sự xem xét các vấn đề toàn cầu. Nhìn từ xa, có thể dễ dàng nhận ra rằng các khối đất liền chỉ chiếm một phần ba bề mặt Trái đất. Với hai phần ba bề mặt Trái đất là nước và sinh vật biển sống ở mọi tầng của đại dương, tổng không gian sống ba chiều của đại dương có lẽ lớn hơn 100 lần so với đất liền và chứa hơn 90 phần trăm tất cả các loài sinh vật trên Trái đất mặc dù đại dương có ít loài riêng biệt hơn.

Thực tế là một nửa số loài đã biết được cho là sinh sống trong các khu rừng mưa trên thế giới dường như không có gì nổi bật, xét đến số lượng lớn côn trùng tạo nên phần lớn các loài. Một nhà khoa học đã tìm thấy nhiều loài kiến ​​khác nhau chỉ trong một cây từ một khu rừng mưa. Mặc dù mỗi loài đều khác nhau, nhưng cấu tạo di truyền của chúng hạn chế chúng là côn trùng và có những đặc điểm tương tự với 750.000 loài côn trùng. Nếu các danh mục cơ bản, rộng như ngành và lớp được nhấn mạnh nhiều hơn là phân biệt giữa các loài, thì sự đa dạng lớn nhất của sự sống chắc chắn là biển. Hầu như mọi loại thực vật và động vật chính đều có một số đại diện ở đó.

Để đánh giá đầy đủ sự đa dạng và phong phú của sự sống trong biển, hãy suy nghĩ nhỏ. Mỗi thìa nước biển chứa sự sống, khoảng 100 đến 100.000 tế bào vi khuẩn cùng với nhiều loại thực vật và động vật cực nhỏ, bao gồm ấu trùng của các sinh vật từ bọt biển và san hô đến sao biển và trai và nhiều hơn nữa.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word "bias" is closest in meaning to

A. concern
B. disadvantage 
C. attitude 
D. prejudice

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

D

Từ “bias” ( những định kiến) gần nghĩa nhất với

A. sự quan tâm

B. sự bất lợi

C. thái độ

D. định kiến

Dẫn chứng: Humans have a bias toward land that sometimes gets in the way of truly examining global issues.

=>Chọn D

Câu 3:

The passage suggests that most rain forest species are

A. insects
B. bacteria    
C. mammals 
D. birds

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Đoạn văn gợi ý rằng hầu hết các loài rừng mưa nhiệt đới là

A. côn trùng

B. vi khuẩn

C. động vật có vú

D. chim

Dẫn chứng: The fact that half of the known species are thought to inhabit the world's rain forests does not seem uprising, considering the huge numbers of insects that comprise the bulk of the species.

=>Chọn A

Câu 4:

The word "there" refers to

A. the sea   
B. the rain forests   
C. a tree 
D. the Earth's surface

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Từ “ there” ám chỉ đến

A. biển

B. các rừng mưa nhiệt đới

C. cây

D. bề mặt Trái Đất

Dẫn chứng: If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the seA. Nearly every major type of plant and animal has some representation there.

=>Chọn A

Câu 5:

The author argues that there is more diversity of life in the sea than in the rain forests because

A. more phyla and classes of life are represented in the sea
B. there are too many insects to make meaningful distinctions
C. many insect species are too small to divide into categories
D. marine life-forms reproduce at a faster rate

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Tác giả cho rằng đời sống dưới biển đa dạng hơn đời sống trong rừng mưa bởi vì

A. nhiều loài và tầng lớp đời sống hiện diện ở biển hơn

B. có quá nhiều côn trùng để tạo nên sự khác biệt có nghĩa

C. nhiều loài côn trùng quá nhỏ để phân chia vào các phân loại khác

D. các dạng đời sống dưới biển tái sinh sản với tốc độ nhanh hơn.

Dẫn chứng: If basic, broad categories such as phyla and classes are given more emphasis than differentiating between species, then the greatest diversity of life is unquestionably the sea.

=>Chọn A

Câu 6:

Which of the following is NOT mentioned as an example of microscopic sea life?

A. Sponges
B. Coral 
C. Starfish 
D. Shrimp

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

D

Loài nào sau đây không được đề cập như là một ví dụ của đời sống dưới biển cực nhỏ

A. bọt biển

B. san hô

C. sao biển

D. tôm

Dẫn chứng: Every spoonful of ocean water contains life, on the order of 100 to 100,000 bacterial cells plus assorted microscopic plants and animals, including larvae of organisms ranging from sponges and corals to starfish and clams and much more.

=>Chọn D

Câu 7:

Which of the following conclusions is supported by the passage?

A. Ocean life is highly adaptive.
B. More attention needs to be paid to preserving ocean species and habitats.
C. Ocean life is primarily composed of plants.
D. The sea is highly resistant to the damage done by pollutants.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

B

Kết luận nào sau đây mà bài đọc ủng hộ?

A.Đời sống dưới biển có tính thích nghi cao.

B. Càn chú ý nhiều hơn đến việc giữ gìn các loài sinh vật biển và môi trường sống ở biển.

C. Đời sống dưới biển chủ yếu bao gồm thực vật.

D. Biển có khả năng chịu đựng cao đối với sự tàn phá do các nhân tố ô nhiễm gây rA.

=>Chọn B

Câu 8:

The word "dominant" is closest in meaning to

A. imperious   
B. chief 
C. impotent   
D. strange

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

B

Từ “ dominant” ( thống trị/ vượt trội/ chủ yếu) gần nghĩa nhất với

A.kiêu ngạo

B. chính/ chủ yếu

C. bất lực

D. lạ

=>Chọn B

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. the consequences of his discoveries
B. his basic research
C. his manipulation of genes
D. the development of new ideas

Lời giải

A

Theo bài đọc, một nhà khoa học hiện đại nên quan tâm nhiều hơn đến

A. những hậu quả của những khám phá của ông ấy.

B. nghiên cứu cơ bản

C. sự vận dụng của gen

D. sự phát triển những ý tưởng mới

Dẫn chứng: A scientist can no longer ignore the consequences of his discoveries;

=>Chọn A

Câu 2

A. The Great Basin is west of the Basin and Range Province.
B. The Great Basin is larger than the Basin and Range Province
C. The Great Basin is in the northern part of the Basin and Range Province.
D. The Great Basin is mountainous; the Basin and Range Province is flat desert.

Lời giải

C

Mối quan hệ địa lý giữa Basin và Range Province và Great Basin là gì?

A. Great Basin ở phía tây của Basin và Great Province.

B. Great Basin lớn hơn Basin và Great Province

C. Great Basin ở phần phía bắc của Basin và Great Province

D. Great Basin là địa hình núi; Basin và Great Province là sa mạc bằng phẳng.

Dẫn chứng: What geologists call the Basin and Range Province in the United States roughly coincides in its northern portions with the geographic province known as the Great Basin.

=>Chọn C

Câu 3

A. To provide an explanation of atomic structure that will be easily understood.
B. To show that the complex mathematical formulas used to explain atomic structure are inaccurate.
C. To show the influence of atomic structure on the world at the observable level.
D. To contrast the size of atoms with the size of objects at the observable level.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. political aspects of Roosevelt's life
B. problems during the Great Depression
C. Roosevelt's upbringing  
D. criticisms of Roosevelt's actions

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. James Madison’s plan to create a stable structure for the government of the United States        
B. A disagreement at the Constitutional Convention and a subsequent compromise
C. The differences in population and relative power between the original states
D. The most important points of the Small State Plan

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. jobs on Wall Street                        
B. types of graduate degrees
C. changes in enrollment for MBA schools
D. how schools are changing to reflect the economy

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP