Câu hỏi:

16/09/2023 685 Lưu

Animals have an intuitive awareness of quantities. They know without analysis the difference between a number of objects and a smaller number. In his book “ The natural History of Selboure ” (1786 ) , the naturalist Gilbert White tells how he surreptitiously removed one egg a day from a plover‟s nest , and how the mother laid another egg each day to make up for the missing one . He noted that other species of birds ignore the absence of a single egg but abandon their nests if more than one egg has been removed. It has also been noted by naturalists that a certain type of wasp always provides five – never four, never six - caterpillars for each of their eggs so that their young have something to eat when the eggs hatch . Research has also shown that both mice and pigeons can be taught to distinguish between odd and even numbers of food pieces.
          These and similar accounts have led some people to infer that creatures other than humans can actually count. They also point to dogs that have been taught to respond to numerical questions with the correct number of barks, or to horses that seem to solve arithmetic problems by stomping their hooves the proper number of times.
          Animals respond to quantities only when they are connected to survival as a species – as in the case of the eggs – or survival as individuals - as in the case of food. There is no transfer to other situations or from concrete reality to the abstract notion of numbers. Animals can “count” only when the objects are present and only when the numbers involved are small – not more than seven or eight. In lab experiments, animals trained to “count” one kind of object were unable to count any other type. The objects, not the numbers, are what interest them. Animals admittedly remarkable achievements simply do not amount to evidence of counting, nor do they reveal more than innate instincts, refined by the genes of successive generations, or the results of clever, careful conditioning by trainers

What is the main idea of this passage?

A. Although animals may be aware of quantities, they cannot actually count.
B. Of all animals, dogs and horses can count best.
C. Careful training is required to teach animals to perform tricks involving numbers
D. Animals cannot “count” more than one kind of object.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án A

Ý chính của bài đọc này là Although animals may be aware of quantities, they cannot actually count: Mặc dù động vật có thể có nhận thức về số lượng, thực chất chúng không biết đếm
- Đoạn đầu tiên là một số ví dụ về việc động vật có sự nhận thức về số lượng
- Đoạn thứ 3 là đưa ra kết luận, thứ làm động vật hứng thú, không phải là số lượng mà chính lànhững vật chất. Họ cũng đưa ra rằng ở các thí nghiệm, động vật có thể “đếm” vật này, nhưng lại không thể “đếm” một vật khác. Động vật có thể “đếm” có thể do gen, do sự thông minh, do sựhuấn luyện chứ động vật thực chất không thể đếm

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

Why does the author refer to Gilbert White‟s book in line 2?

A. To indicate that more research is needed in this field
B. To show how attitudes have changed since1786.
C. To provide evidence that some birds are aware of quantities.
D. To contradict the idea that animals can count.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án C

Mục đích của tác giả là đưa ra một số dẫn chứng chứng minh rằng, các loài chim có sự nhận thức về số lượng: the naturalist Gilbert White tells how he surreptitiously removed one egg a day from a plover‟s nest , and how the mother laid another egg each day to make up for the missing one. He noted that other species of birds ignore the absence of a single egg but abandon their nests if more than one egg has been removed

Câu 3:

The word “surreptitiously” is closest in meaning to

A. quickly
B. occasionally      
C. stubbornly
D. secretly

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án D

"surreptitiously"= secretly: lén lút, vụng trộm, một cách bí mật
Quickly: nhanh chóng
Occasionally: thỉnh thoảng
Stubbornly: một cách cứng đầu

Câu 4:

The word “odd” refers to which of the following?

A. numbers such as 1, 3, 5 and so on
B. lucky numbers
C. numbers such as 2, 4, 6 and so on
D. unusual numbers

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án A

“odd” ở đây được hiểu với nghĩa "số lẻ" (ví dụ như 1,3,5,7, vv...)
Lucky numbers: con số may mắn
Unusual numbers: con số bất thường

Câu 5:

The author mentions that all of the following are aware of quantities in some ways EXCEPT

A. wasps
B. Plovers 
C. caterpillars 
D. mice

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án C

Thông tin ở đoạn đầu tiên:
- It has also been noted by naturalists that a certain type of wasp always provides five – never four, never six - caterpillars for each of their eggs so that their young have something to eat when the eggs hatch
- Research has also shown that both mice and pigeons can be taught to distinguish between odd and even numbers of food pieces
- the naturalist Gilbert White tells how he surreptitiously removed one egg a day from a plover's nest , and how the mother laid another egg each day to make up for the missing one
Chỉ có caterpillars (sâu bướm) là không được nhắc đến

Câu 6:

The word “accounts” is closest in meaning to

A. reasons 
B. reports
C. deceptions 
D. invoices

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

“accounts” = reports: báo cáo, tường trình, thuật lại, kể lại
Reasons: lý do
Deceptions: sự dối trá. Lừa gạt
Invoices: hoá đơn

Câu 7:

How would the author probably characterize the people who are mentioned in the first line of the second paragraph

A. As foolish
B. As demanding
C. As clever
D. As mistaken

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án D

Những người” ở câu đầu tiên đoạn 2 có thể được miêu tả là “as mistaken” (nhầm lẫn, nhầm tưởng)
Bởi những minh chứng ở đoạn 1 có thể khiến nhiều người nhầm tưởng rằng động vật có khả năng đếm

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. the consequences of his discoveries
B. his basic research
C. his manipulation of genes
D. the development of new ideas

Lời giải

A

Theo bài đọc, một nhà khoa học hiện đại nên quan tâm nhiều hơn đến

A. những hậu quả của những khám phá của ông ấy.

B. nghiên cứu cơ bản

C. sự vận dụng của gen

D. sự phát triển những ý tưởng mới

Dẫn chứng: A scientist can no longer ignore the consequences of his discoveries;

=>Chọn A

Câu 2

A. The Great Basin is west of the Basin and Range Province.
B. The Great Basin is larger than the Basin and Range Province
C. The Great Basin is in the northern part of the Basin and Range Province.
D. The Great Basin is mountainous; the Basin and Range Province is flat desert.

Lời giải

C

Mối quan hệ địa lý giữa Basin và Range Province và Great Basin là gì?

A. Great Basin ở phía tây của Basin và Great Province.

B. Great Basin lớn hơn Basin và Great Province

C. Great Basin ở phần phía bắc của Basin và Great Province

D. Great Basin là địa hình núi; Basin và Great Province là sa mạc bằng phẳng.

Dẫn chứng: What geologists call the Basin and Range Province in the United States roughly coincides in its northern portions with the geographic province known as the Great Basin.

=>Chọn C

Câu 3

A. To provide an explanation of atomic structure that will be easily understood.
B. To show that the complex mathematical formulas used to explain atomic structure are inaccurate.
C. To show the influence of atomic structure on the world at the observable level.
D. To contrast the size of atoms with the size of objects at the observable level.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. political aspects of Roosevelt's life
B. problems during the Great Depression
C. Roosevelt's upbringing  
D. criticisms of Roosevelt's actions

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. They are approximately the same size
B. They share many similar species.
C. Most of their inhabitants require water
D. Both have many different forms of life.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. James Madison’s plan to create a stable structure for the government of the United States        
B. A disagreement at the Constitutional Convention and a subsequent compromise
C. The differences in population and relative power between the original states
D. The most important points of the Small State Plan

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 7

A. jobs on Wall Street                        
B. types of graduate degrees
C. changes in enrollment for MBA schools
D. how schools are changing to reflect the economy

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP