Câu hỏi:

15/11/2023 2,838 Lưu

Smallpox was the first widespread disease to be eliminated by human intervention. Known as a highly contagious viral disease, it broke out in Europe, causing the deaths of millions of people until the vaccination was invented by Edward Jenner around 1800. In many nations, it was a terror, a fatal disease until very recently. Its victims suffer high fever, vomiting and painful, itchy, pustules that left scars. In villages and cities all over the world, people were worried about suffering smallpox.

          In May, 1966, the World Health Organization (WHO), an agency of the United Nations was authorized to initiate a global campaign to eradicate smallpox. The goal was to eliminate the disease in one decade. At the time, the disease posed a serious threat to people in more than thirty nations. Because similar projects for malaria and yellow fever had failed, few believed that smallpox could actually be eradicated but eleven years after the initial organization of the campaign, no cases were reported in the field.

          The strategy was not only to provide mass vaccinations but also to isolate patients with active smallpox in order to contain the spread of the disease and to break the chain of human transmission. Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers. One by one, each small-pox victim was sought out, removed from contact with others and treated. At the same time, the entire village where the victim had lived was vaccinated.

          By April of 1978 WHO officials announced that they had isolated the last known case of the disease but health workers continued to search for new cases for additional years to be completely sure. In May, 1980, a formal statement was made to the global community. Today smallpox is no longer a threat to humanity. Routine vaccinations have been stopped worldwide

Which of the following is the best title for the passage?

A. The eradication of smallpox
B. The World Health Organization
C. Infectious disease  
D. Smallpox vaccinations

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án A

Tiêu đề phù hợp nhất cho bài đọc là gì?

 

A. Quá trình loại bỏ bệnh đậu mùa

B. Căn bệnh truyền nhiễm

C. Tổ chức Y tế thế giới

D. Sự tiêm ngừa bệnh đậu mùa

 

=>Chọn A

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word “contagious” is closest in meaning to________.

A. courteous 
B. arresting   
C. numerous
D. catching

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án D

Từ “ dễ lây nhiễm” gần nghĩa nhất với... Courteous: lịch sự Arresting: khiến người ta chú ý Numerous: nhiều Catching: dễ bắt lấy =>contagious = catching =>Chọn D

Câu 3:

The global community considered the smallpox________

A. a minor illness
B. a deadly illness  
C. a mental illness
D. a rare illness

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Cộng đồng toàn cầu xem bệnh đậu mùa như là..............

A. một căn bệnh nhỏ

B. một căn bệnh tâm lý.

C. một căn bệnh chết người

D. một căn bệnh hiếm gặp

Dẫn chứng: In many nations, it was a terror, a fatal disease until very recently.

=>Chọn B

Câu 4:

The word “threat” in paragraph 2 could best be replaced by________

A. risk  
B. debate  
C. announce   
D. bother

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án A

Từ” mối đe dọa” ở đoạn 2 có thể được thay thế tốt nhất bởi...

Risk: mối nguy hiểm/ đe dọa

Debate: cuộc tranh cãi

Announce: thông báo

Bother: sự làm phiền =>threat = risk

=>Chọn A

Câu 5:

According to the passage, what way was used to eliminate the spread of smallpox?

A. Vaccination of entire villages 
B. Treatment of individual victims
C. Isolation of victims and mass vaccinations
D. Extensive reporting of outbreaks

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án C

Theo bài đọc, phương pháp nào được sử dụng để ngăn chặn sự lây lan của bệnh đậu mùa?

A. Tiêm ngừa vắc-xin cho cả làng.

B. Chữa trị cho từng cá nhân.

C. Cách li những nạn nhân và tiêm ngừa trên diện rộng.

D. Thông báo sự bùng phát dịch bệnh một cách rộng rãi.

Dẫn chứng: The strategy was not only to provide mass vaccinations but also to isolate patients with active smallpox in order to contain the spread of the disease and to break the chain of human transmission.

=>Chọn C

Câu 6:

How was the public motivated to help the health workers?

A. By educating them
B. By rewarding them for reporting smallpox cases
C. By isolating them from others
D. By giving them vaccinations

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Cộng đồng được thúc giục để giúp đỡ những nhân viên y tế như thế nào?

A. bằng cách giáo dục họ.

B. bằng cách ban thưởng cho họ khi báo cáo những trường hợp bệnh đậu mùa.

C. bằng cách cách li họ với những người khác.

D. bằng cách tiêm ngừa vắc-xin cho họ. Dẫn chứng: Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the public to aid health workers.

=>Chọn B

Câu 7:

Which one of the statements doesn’t refer to smallpox?

A. Previous project had failed
B. People are no longer vaccinated for it
C. The WHO set up a worldwide campaign to eradicate the disease
D. It was a fatal threat

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án A

Câu nào sau đây không ám chỉ đến bệnh đậu mùa?

A. Dự án trước đây đã thất bại.

B. Mọi người không còn tiêm ngừa vắc-xin bệnh đậu mùa nữa.

C. Tổ chức Y tế thế giới đã thành lập một chiến dịch toàn cầu để loại trừ căn bệnh này.

D. Nó là một mối đe dọa chết người.

Dẫn chứng: Routine vaccinations have been stopped worldwide.=> loại B In May, 1966, the World Health Organization (WHO), an agency of the United Nations was authorized to initiate a global campaign to eradicate smallpox. => loại C In many nations, it was a terror, a fatal disease until very recently. => loại D

=>Chọn A

Câu 8:

It can be inferred from the passage that________

A. yellow fever have been reported this year
B. no new cases of smallpox have been reported this year
C. smallpox victims no longer die when they contact the disease
D. smallpox is not transmitted from one person to another

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án B

Có thể suy ra từ bài đọc rằng................

A. Bệnh sốt rét đã được báo cáo từ năm ngoái.

B. Không có trường hợp mắc bệnh đậu mùa mới được báo cáo trong năm nay.

C. Những bệnh nhân đậu mùa không còn chết khi tiếp xúc với căn bệnh này nữa.

D. Bệnh đậu mùa không lây từ người này sang người khác.

Dẫn chứng: Câu A không được đề cập đến thời điểm [ this year] Câu C không được đề cập đến trong bài. Câu D sai nghĩa hoàn toàn vì bệnh đậu mùa là bệnh truyền nhiễm. =>Chọn B

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. To compare how Thanksgiving was celebrated in the past and today.
B. To give an overview of a popular celebration in the US.
C. To explain the existence of a celebration in the US.
D. To introduce a Native American culture.

Lời giải

Đáp án: B

Giải thích:

Dịch: Mục đích của đoạn văn là gì?

A. So sánh cách tổ chức Lễ Tạ ơn trong quá khứ và ngày nay.

B. Cung cấp cái nhìn tổng quan về một lễ kỷ niệm phổ biến ở Hoa Kỳ.

C. Giải thích sự tồn tại của một lễ kỷ niệm ở Hoa Kỳ.

D. Giới thiệu về văn hóa của người Mỹ bản địa.

Đoạn văn giới thiệu về Lễ Tạ Ơn (Thanksgiving), một ngày lễ nổi tiếng ở Mỹ.

Nội dung đề cập đến:

- Lịch sử hình thành (khi người châu Âu đầu tiên đến Bắc Mỹ)

- Ý nghĩa của ngày lễ (tưởng nhớ sự giúp đỡ của người Mỹ bản địa)

- Các hoạt động hiện nay (bữa tối truyền thống, diễu hành, sự kiện thể thao)

- Món ăn đặc trưng (gà tây, khoai lang, bánh bí ngô)

Vì vậy, đoạn văn cung cấp cái nhìn tổng quan về ngày lễ chứ không so sánh hay giới thiệu văn hóa bản địa.

Chọn B.

Câu 2

A. underwater earthquakes
B. storm surges
C. tides 
D. tidal waves

Lời giải

Đáp án B

Đoạn văn trước bài đọc này có thể thảo luận về?

A. những trận động đất dưới đáy đại dương

B. những cơn sóng cuồn

C. thủy triều

D. sóng thủy triều

Dẫn chứng: Quite different from storm surges are the giant sea waves called tsunamis, which derive their name from the Japanese expression for “high water in a harbor.”

=>Chọn B

Câu 3

A. undrinkable 
B. untouched
C. unexploitable  
D. undiscovered   

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. much greater than the past 
B. not greater than the past          
C. getting ever greater 
D. more diversified

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP