Câu hỏi:

26/03/2025 75

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions 

There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away. The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall. When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.

The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted. The second son said no – it was covered with green buds and full of promise. The third son disagreed, he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen. The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfilment.

The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but one season in the tree’s life. He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season, and that the essence of who they are – and the pleasure, joy, and love that come from that life – can only be measured at the end, when all the seasons are up. If you give up when it’s winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, fulfilment of your fall.

Don’t judge a life by one difficult season. Don’t let the pain of one season destroy the joy of all the rest.

Which best serves as the title for the passage?

Đáp án chính xác

Sách mới 2k7: Bộ 20 đề minh họa Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa…. form chuẩn 2025 của Bộ giáo dục (chỉ từ 49k/cuốn).

Đề toán-lý-hóa Đề văn-sử-địa Tiếng anh & các môn khác

Quảng cáo

Trả lời:

verified
Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Hướng dẫn dịch:

A. Mùa của cuộc sống

B. Sự quan sát một cái cây

C. Người cha và bốn người con trai

D. Yêu tất cả các mùa trong năm

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

According to the paragraph 2, what did the second son see in his turn?

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: B

Thông tin: The second son said no - it was covered with green buds and full of promise.

Hướng dẫn dịch: Người con thứ hai nói không - nó được bao quanh bởi những chồi xanh và đầy hứa hẹn.

Câu 3:

The word “laden” in paragraph 2 is closest in meaning to __________.

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: A

Laden = Loaded: tràn đầy, sai hoa/quả

Hướng dẫn dịch: Người con thứ ba phản bác, anh ấy nói rằng cây trĩu nặng những bông hoa tỏa hương thơm ngát và trông rất đẹp, là thứ duyên dáng nhất mà cậu từng thấy.

Câu 4:

The word “they” in paragraph 3 refers to __________.

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: C

Hướng dẫn dịch: Ông nói với họ rằng họ không thể đánh giá một cái cây, hay một con người, chỉ bằng một mùa, và rằng bản chất của việc chúng/họ là ai - cũng như niềm vui, hạnh phúc và tình yêu đến từ cuộc sống đó - chỉ có thể được đo lường vào cuối cùng, khi tất cả các màu đã qua. 

Câu 5:

According to the paragraph 4, what is the lesson the father wanted to teach his children?

 

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: D

Hướng dẫn dịch: 

A. Bài học đạo đức có thể đến từ những thứ tầm thường và không đáng trông đợi nhất

B. Không quan trọng mùa nào ở bên ngoài, bạn luôn phải tận hưởng nó.

C. Tuổi già của con người cũng giống như mùa đông của tự nhiên.

D. Hãy kiên trì vượt qua khó khăn và thời gian tốt đẹp chắc chắn sẽ đến dù sớm hay muộn.

Dịch bài đọc: 

Có một người đàn ông có bốn người con trai. Ông muốn những đứa con của mình học cách không vội vàng đánh giá mọi thứ. Vậy nên ông đã cử từng người con, lần lượt, đi quan sát một cây lê ở một nơi xa. Người con đầu tiên đi vào mùa đông, người con thứ hai vào mùa xuân, người con thứ ba vào mùa hạ và người con út thì vào mùa thu. Khi họ đều đi và trở lại, ông ấy gọi các con đến để miêu tả những gì mà họ đã thấy.

Người con thứ nhất nói rằng cái cây thật xấu xí, cong queo và vặn xoắn. Người con thứ hai nói không - nó được bao quanh bởi những chồi xanh và đầy hứa hẹn. Người con thứ ba phản bác, anh ấy nói rằng cây trĩu nặng những bông hoa tỏa hương thơm ngát và trông rất đẹp, là thứ duyên dáng nhất mà cậu từng thấy. Người con út không đồng ý với tất cả, anh ấy nói rằng cây đã chín muồi, trĩu nặng quả, tràn đầy sức sống và sự viên mãn.

Người đàn ông sau đó mới giải thích với những đứa con rằng họ đều đúng, bởi vì mỗi người chỉ nhìn thấy một mùa trong cuộc đời của cái cây. Ông nói với họ rằng họ không thể đánh giá một cái cây, hay một con người, chỉ bằng một mùa, và rằng bản chất của việc chúng/họ là ai - cũng như niềm vui, hạnh phúc và tình yêu đến từ cuộc sống đó - chỉ có thể được đo lường vào cuối cùng, khi tất cả các màu đã qua. Nếu bạn từ bỏ khi mùa đông đến, bạn sẽ bỏ lỡ sự hứa hẹn của mùa xuân, vẻ đẹp của mùa hè, sự viên mãn của mùa thu.

Đừng đánh giá một cuộc đời chỉ qua một giai đoạn khó khăn. Đừng để nỗi đau của một mùa huỷ diệt niềm vui của những mùa còn lại.

Bình luận


Bình luận

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1:

The "greenhouse effect" is the warming that happens when certain gases in Earth's atmosphere (24)________ heat

Xem đáp án » 26/03/2025 144

Câu 2:

The purpose of the workforce plan is to (18)_____to achieve its overall

Xem đáp án » 26/03/2025 126

Câu 3:

Why was Alice turned out of her home? 

Xem đáp án » 26/03/2025 86

Câu 4:

Looking for (10)_____job in one of the private schools,

Xem đáp án » 26/03/2025 78

Câu 5:

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Xem đáp án » 26/03/2025 66

Câu 6:

a. Firstly, the supermarket provides a wide range of goods. It helps us can buy anything we want just at one supermarket

b. Secondly, the prices between supermarkets and markets are always too much different, even sometimes the prices of the supermarkets are cheaper than the market

c. There are some benefits of going shopping in a supermarket. 

d. Last but not least, The supermarkets often have great promotions and costumers will have the opportunity to buy products with cheaper prices. To summarize, shopping at a supermarket bring real benefits to customers.

e. Shopping at a supermarket is a good choice for people who want to buy things offline.

Xem đáp án » 26/03/2025 60