Câu hỏi:

26/03/2025 88

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions 

All over the country young people are entering a world of homelessness and poverty, according to a recent report by the housing group, Shelter. Nearly 150,000 young people aged between sixteen and twenty-five will become homeless this year, says Shelter. Some of the young homeless may sleep out in the open in such places as 'cardboard city' in London, where people of all ages sleep in the open air in their only homes - cardboard boxes. Others may find accommodation in shelters run by voluntary organizations or get a place in a hostel, which gives them board for up to ten weeks.’

But who are these people? Those who are seeking a roof over their heads are mostly not runaways but “throwaways” - people who have been thrown out of their homes or forced to leave because of parental divorce, an unsympathetic step-parent or one of many other reasons. 

Take the case of one sixteen-year-old schoolgirl, Alice. She did not come from a poor home and had just passed her exams with good results. The Shelter team met her in a hostel where she was doing her physics homework. It turned out that her parents had thrown her out of her home for no other reason that she wanted to do Science Advanced Level exams - which her parents refused her permission to do, saying that sciences were unladylike! 

Shelter says that the Government's laws do nothing to help these youngsters. Rising rents, the shortage of cheap housing and a cut in benefits for young people under the age of twenty-five are causing a national problem, according to Shelter. The recent changes in the benefit laws mean that someone aged between sixteen and twenty-five gets less than older people and they can only claim state help if they prove that they left home for a good reason. 

Shelter believes that because of the major cuts in benefits to young people, more and more are being forced to sleep on the streets. Shelter also points out that if you are homeless, you can't get a job because employers will not hire someone without a permanent address; and if you can't get a job, you are homeless because you don't have any money to pay for accommodation. It's an impossible situation. 

Why was Alice turned out of her home? 

Đáp án chính xác

Sách mới 2k7: Bộ 20 đề minh họa Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa…. form chuẩn 2025 của Bộ giáo dục (chỉ từ 49k/cuốn).

Đề toán-lý-hóa Đề văn-sử-địa Tiếng anh & các môn khác

Quảng cáo

Trả lời:

verified
Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D

Thông tin: It turned out that her parents had thrown her out of her home for no other reason that she wanted to do Science Advanced Level exams - which her parents refused her permission to do, saying that sciences were unladylike!

Hướng dẫn dịch: Hoá ra, bố mẹ cô đuổi cô ra khỏi nhà chỉ vì cô ấy muốn tham gia kì thi nâng cao môn Khoa học - cuộc thi mà bố mẹ cô ấy không cho phép chỉ vì họ nói rằng khoa học không phù hợp với con gái!

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

According to Shelter, once young people have been forced onto the streets, __________. 

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: D

Thông tin: Shelter also points out that if you are homeless, you can’t get a job because employers will not hire someone without a permanent address; and if you can’t get a job, you are homeless because you don’t have any money to pay for accommodation. It’s an impossible situation.

Hướng dẫn dịch: Shelter cũng chỉ ra rằng nếu bạn vô gia cư, bạn không thể có một công việc bởi vì nhà tuyển dụng sẽ không thuê một ai đó mà không có địa chỉ thường trú; và nếu bạn không thể có một công việc, bạn vô gia cư bởi vì bạn không có tiền để trả cho chỗ ở. Đó là một tình huống không lối thoát.

Câu 3:

The changes in the system of benefits mean that ___________. 

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: A

Thông tin: The recent changes in the benefit laws mean that someone aged between sixteen and twenty-five gets less than older people and they can only claim state help if they prove that they left home for a good reason.

Hướng dẫn dịch: Những thay đổi gần đây trong luật trợ cấp đồng nghĩa với việc người từ 16 đến 25 tuổi nhận được ít hơn so với người già và họ chỉ có thể nhận được hỗ trợ từ nhà nước nếu họ chứng minh được họ rời nhà vì một lý do tốt.

Câu 4:

The word “benefits” in paragraph 4 are probably _________.

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: B

Benefit (n): trợ cấp

Hướng dẫn dịch: Giá thuê nhà tăng cao, tình trạng thiếu nhà ở giá rẻ và sự cắt giảm trợ cấp cho những người trẻ dưới 25 tuổi đang gây ra một vấn đề trên toàn quốc, theo Shelter.

Câu 5:

What is the reading passage mainly about?’

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: C

Hướng dẫn dịch:

A. Vấn đề người thất nghiệp trên khắp thế giới

B. Hành động kịp thời của chính phủ để chống lại tình trạng vô gia cư

C. Tình trạng khó chịu của những người trẻ vô gia cư

D. Một xu hướng ngày càng phổ biến ở giới trẻ.

Câu 6:

The word “Others” in paragraph 1 refers to _________. 

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: D

Hướng dẫn dịch: Những người khác có thể tìm được chỗ ở trong các trung tâm tình nguyện hoặc có một nơi ở trong ký túc xá, nơi họ được cung cấp chỗ ở trong tối đa mười tuần.

Câu 7:

The word “permanent” in paragraph 5 is closest meaning to ___________. 

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: B

Permanent (a) = Stable (a) thường trú, ổn định

Hướng dẫn dịch: Shelter cũng chỉ ra rằng nếu bạn vô gia cư, bạn không thể có một công việc bởi vì nhà tuyển dụng sẽ không thuê một ai đó mà không có địa chỉ thường trú; và nếu bạn không thể có một công việc, bạn vô gia cư bởi vì bạn không có tiền để trả cho chỗ ở.

Dịch bài đọc:

Trên khắp đất nước nhiều người trẻ đang rơi vào cảnh vô gia cư và nghèo đói, theo như một báo cáo gần đây của nhóm hỗ trợ nhà ở, Shelter. Gần 150,000 người trẻ từ 16 đến 25 tuổi sẽ trở thành người vô gia cư trong năm nay, theo Shelter. Một vài người trẻ vô gia cư có thể phải ngủ ngoài trời tại những nơi như “thành phố bìa cứng” tại Luân Đôn, nơi mọi người ở mọi lứa tuổi phải ngủ ngoài trời với ngôi nhà duy nhất của họ - những chiếc hộp bìa cứng. Những người khác có thể tìm được chỗ ở trong các trung tâm tình nguyện hoặc có một nơi ở trong ký túc xá, nơi họ được cung cấp chỗ ở trong tối đa mười tuần.

Nhưng họ là ai? Họ là những người đang tìm một mái nhà trên đầu hầu hết không phải là những kẻ bỏ nhà đi bụi mà là những người bị đuổi khỏi nhà hoặc buộc phải rời đi vì cha mẹ ly hôn, cha dượng/mẹ kế không cảm thông hoặc vì nhiều lý do khác.

Hãy xem xét trường hợp của một nữ sinh 16 tuổi, Alice. Cô ấy không xuất thân từ một gia đình nghèo và vừa vượt qua kì thi với kết quả tốt. Đội Shelter gặp cô ấy trong ký túc xá nơi cô ấy đang làm bài tập Vật lí. Hoá ra, bố mẹ cô đuổi cô ra khỏi nhà chỉ vì cô ấy muốn tham gia kì thi nâng cao môn Khoa học - cuộc thi mà bố mẹ cô ấy không cho phép chỉ vì họ nói rằng khoa học không phù hợp với con gái!

Shelter nói rằng luật lệ của Chính phủ không làm gì để giúp đỡ những người trẻ này. Giá thuê nhà tăng cao, tình trạng thiếu nhà ở giá rẻ và sự cắt giảm trợ cấp cho những người trẻ dưới 25 tuổi đang gây ra một vấn đề trên toàn quốc, theo Shelter. Những thay đổi gần đây trong luật trợ cấp đồng nghĩa với việc người từ 16 đến 25 tuổi nhận được ít hơn so với người già và họ chỉ có thể nhận được hỗ trợ từ nhà nước nếu họ chứng minh được họ rời nhà vì một lý do tốt.

Shelter tin rằng bởi vì cắt giảm mạnh trợ cấp cho người trẻ, ngày càng có nhiều người bị đẩy ra đường. Shelter cũng chỉ ra rằng nếu bạn vô gia cư, bạn không thể có một công việc bởi vì nhà tuyển dụng sẽ không thuê một ai đó mà không có địa chỉ thường trú; và nếu bạn không thể có một công việc, bạn vô gia cư bởi vì bạn không có tiền để trả cho chỗ ở. Đó là một tình huống không lối thoát.

Bình luận


Bình luận

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1:

The "greenhouse effect" is the warming that happens when certain gases in Earth's atmosphere (24)________ heat

Xem đáp án » 26/03/2025 151

Câu 2:

The purpose of the workforce plan is to (18)_____to achieve its overall

Xem đáp án » 26/03/2025 127

Câu 3:

Looking for (10)_____job in one of the private schools,

Xem đáp án » 26/03/2025 80

Câu 4:

Which best serves as the title for the passage?

Xem đáp án » 26/03/2025 77

Câu 5:

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Xem đáp án » 26/03/2025 69

Câu 6:

a. Firstly, the supermarket provides a wide range of goods. It helps us can buy anything we want just at one supermarket

b. Secondly, the prices between supermarkets and markets are always too much different, even sometimes the prices of the supermarkets are cheaper than the market

c. There are some benefits of going shopping in a supermarket. 

d. Last but not least, The supermarkets often have great promotions and costumers will have the opportunity to buy products with cheaper prices. To summarize, shopping at a supermarket bring real benefits to customers.

e. Shopping at a supermarket is a good choice for people who want to buy things offline.

Xem đáp án » 26/03/2025 60