Read the text about the changing roles of men in today's life. Write T (right), F (wrong) or NI (doesn't say).
STAY-AT-HOME DADS
For centuries, people believed that a woman's main role was to stay at home, do the housework and raise the children. Today, however, such responsibilities are shared between men and women. There is a change in the role that men and women play in the home. Nowadays, men are not the only ones that make a living and support the whole family. Because women have greater career options, more of them choose to work outside the home, and as a result, stay-at-home dads are becoming more common.
There are several benefits when a father stays at home and takes a more active role in the family. First of all, he can support his wife by sharing family responsibilities such as doing the housework and taking care of the children. By doing this, the wife can concentrate on her job and be able to earn a good salary. People also believe that fathers' spending time with their children is beneficial to their development. There are numerous activities in which both fathers and children can participate, such as sports, cars, tools, and so on. Engaging in such activities encourages a strong connection between fathers and children.
In the past, people thought men's job was to stay home and raise the children.
Read the text about the changing roles of men in today's life. Write T (right), F (wrong) or NI (doesn't say).
STAY-AT-HOME DADS
For centuries, people believed that a woman's main role was to stay at home, do the housework and raise the children. Today, however, such responsibilities are shared between men and women. There is a change in the role that men and women play in the home. Nowadays, men are not the only ones that make a living and support the whole family. Because women have greater career options, more of them choose to work outside the home, and as a result, stay-at-home dads are becoming more common.
There are several benefits when a father stays at home and takes a more active role in the family. First of all, he can support his wife by sharing family responsibilities such as doing the housework and taking care of the children. By doing this, the wife can concentrate on her job and be able to earn a good salary. People also believe that fathers' spending time with their children is beneficial to their development. There are numerous activities in which both fathers and children can participate, such as sports, cars, tools, and so on. Engaging in such activities encourages a strong connection between fathers and children.
In the past, people thought men's job was to stay home and raise the children.
Câu hỏi trong đề: Bộ 5 đề thi giữa kì 1 Tiếng Anh 9 Right on có đáp án !!
Quảng cáo
Trả lời:

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: F
Giải thích: In the past, people thought men's job was to stay home and raise the children. (Ngày xưa, người ta cho rằng việc của đàn ông là ở nhà và chăm con.)
Thông tin: For centuries, people believed that a woman's main role was to stay at home, do the housework and raise the children. (Trong nhiều thế kỉ qua, người ta cho rằng vai trò của phụ nữ là ở nhà, làm việc nhà và chăm sóc con cái.)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
Women now can make more money than men.
Women now can make more money than men.

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: NI
Giải thích: Women now can make more money than men. (Phụ nữ bây giờ có thể kiếm được nhiều tiền hơn đàn ông.)
Thông tin: Nowadays, men are not the only ones that make a living and support the whole family. Because women have greater career options, more of them choose to work outside the home, and as a result, stay-athome dads are becoming more common. (Ngày nay, đàn ông không chỉ là những người đi kiếm sống để nuôi cả gia đình. Vì phụ nữ ngày càng có nhiều lựa chọn về sự nghiệp tốt hơn, họ ngày càng chọn làm việc bên ngoài nhiều hơn, và kết quả là những người đàn ông nội trợ ngày càng trở nên phổ biến hơn.)
Câu 3:
It's not good for the family to have stay-at-home dads.
It's not good for the family to have stay-at-home dads.

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: F
Giải thích: It's not good for the family to have stay-at-home dads. (Đàn ông nội trợ thì không tốt cho gia đình.)
Thông tin: There are several benefits when a father stays at home and takes a more active role in the family. (Có nhiều lợi ích khi người bố ở nhà và đóng vai trò chủ động hơn trong gia đình.)
Câu 4:
Men can help their working wives to do the housework.
Men can help their working wives to do the housework.

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: T
Giải thích: Men can help their working wives to do the housework. (Đàn ông có thể hỗ trợ người phụ nữ đang đi làm làm việc nhà.)
Thông tin: First of all, he can support his wife by sharing family responsibilities such as doing the housework and taking care of the children. (Đầu tiên là anh ta có thể hỗ trợ vợ mình bằng cách chia sẻ các trách nhiệm trong gia đình như làm việc nhà và chăm sóc con cái.)
Câu 5:
Playing sports together brings fathers and children closer.
Playing sports together brings fathers and children closer.

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: T
Giải thích: Playing sports together brings fathers and children closer. (Chơi thể thao giúp cha và con cái thân thiết với nhau hơn.)
Thông tin: There are numerous activities in which both fathers and children can participate, such as sports, cars, tools, and so on. Engaging in such activities encourages a strong connection between fathers and children. (Có vô số hoạt động mà cả hai bố con đều có thể tham gia như thể thao, lái xe, làm dụng cụ v.v… Tham gia vào những hoạt động như thế khuyến khích những mối quan hệ bền chặt giữa người cha và những đứa con.)
Dịch bài đọc:
NHỮNG NGƯỜI ĐÀN ÔNG NỘI TRỢ
Trong nhiều thế kỉ qua, người ta cho rằng vai trò của phụ nữ là ở nhà, làm việc nhà và chăm sóc con cái. Ngày nay, những trách nhiệm như thế được chia sẻ giữa đàn ông và phụ nữ. Có một sự thay đổi trong vai trò của đàn ông và phụ nữ trong gia đình. Ngày nay, đàn ông không chỉ là những người đi kiếm sống để nuôi cả gia đình. Vì phụ nữ ngày càng có nhiều lựa chọn về sự nghiệp tốt hơn, họ ngày càng chọn làm việc bên ngoài nhiều hơn, và kết quả là những người đàn ông nội trợ ngày càng trở nên phổ biến hơn. Có nhiều lợi ích khi người bố ở nhà và đóng vai trò chủ động hơn trong gia đình. Đầu tiên là anh ta có thể hỗ trợ vợ mình bằng cách chia sẻ các trách nhiệm trong gia đình như làm việc nhà và chăm sóc con cái. Băng cách này, người vợ có thể tập trung vào công việc và nhận được một mức lương tốt. Mọi người cũng cho rằng việc người bố dành thời gian cho con họ sẽ giúp ích cho sự phát triển của chúng. Có vô số hoạt động mà cả hai bố con đều có thể tham gia như thể thao, lái xe, làm dụng cụ v.v… Tham gia vào những hoạt động như thế khuyến khích những mối quan hệ bền chặt giữa người cha và những đứa con.
Hot: 500+ Đề thi vào 10 file word các Sở Hà Nội, TP Hồ Chí Minh có đáp án 2025 (chỉ từ 100k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: When it comes to the most important change, I would say it's the way we communicate. (Khi mà nói đến những thay đổi quan trọng nhất, tôi sẽ nói là cách mà chúng ta giao tiếp.)
Câu 2
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin: Yeah, I just started like a few months ago, around four months, I think. (Ừ, mình chỉ mói bắt đầu khoảng vài tháng trước, tầm bốn tháng, mình nghĩ thế.)
Câu 3
A. digital
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.