A. PHẦN TRẮC NGHIỆM (7,0 điểm, gồm 25 câu từ 1 đến câu 25)
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Sam lived in a small town. He was a firefighter, and his job was to help the town’s safety. Every day, he would come back to the fire station, ready to respond to any emergency.
One sunny afternoon, a fire broke out in a house near the town center. Sam and his team quickly rushed to the scene. They wrote their protective gear and used their firefighting equipment to extinguish the flamers. Thanks to their swift action, everyone in the house was safe.
Another day, Sam noticed a delivery man struggling with a heavy package. Being a helpful person, Sam offered his assistance. Together, they delivered the package to its destination, bringing a smile to the recipient’s face.
On a different occasion, Sam’s neighbor had an electrical issue in their home. Sam, being a skilled electrician as well, came to the rescue. He fixed the problem and ensured that the house had a safe and functioning electrical system.
Sam’s dedication and willingness to help made him a beloved menber of the community. People knew they could rely on him in times of need. Sam was really an effective community helper.
What is the story mainly about?
A. PHẦN TRẮC NGHIỆM (7,0 điểm, gồm 25 câu từ 1 đến câu 25)
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Sam lived in a small town. He was a firefighter, and his job was to help the town’s safety. Every day, he would come back to the fire station, ready to respond to any emergency.
One sunny afternoon, a fire broke out in a house near the town center. Sam and his team quickly rushed to the scene. They wrote their protective gear and used their firefighting equipment to extinguish the flamers. Thanks to their swift action, everyone in the house was safe.
Another day, Sam noticed a delivery man struggling with a heavy package. Being a helpful person, Sam offered his assistance. Together, they delivered the package to its destination, bringing a smile to the recipient’s face.
On a different occasion, Sam’s neighbor had an electrical issue in their home. Sam, being a skilled electrician as well, came to the rescue. He fixed the problem and ensured that the house had a safe and functioning electrical system.
Sam’s dedication and willingness to help made him a beloved menber of the community. People knew they could rely on him in times of need. Sam was really an effective community helper.
Quảng cáo
Trả lời:

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: Sam lived in a small town. He was a firefighter, and his job was to help the town’s safety. (Sam sống ở một thị trấn nhỏ. Anh là lính cứu hỏa, và công việc của anh là đảm bảo an toàn cho thị trấn.)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word “They” in paragraph 2 refers to ________.

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin: Sam and his team quickly rushed to the scene. They wore their protective gear and used their firefighting equipment to extinguish the flames. (Sam và đội của anh nhanh chóng đến hiện trường. Họ mặc đồ bảo hộ và sử dụng thiết bị chữa cháy để dập tắt ngọn lửa.)
Câu 3:
According to the passage, which sentence is NOT true?
According to the passage, which sentence is NOT true?

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Câu 4:
What did Sam do to help a delivery man?
What did Sam do to help a delivery man?

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: Another day, Sam noticed a delivery man struggling with a heavy package. Being a helpful person, Sam offered his assistance. (Một ngày khác, Sam thấy một người giao hàng đang loay hoay với một gói hàng nặng. Là một người hay giúp đỡ, Sam đề nghị giúp đỡ.)
→ Sam đề nghị giúp đỡ giao gói hàng.
Câu 5:
The word “fixed” in paraagraph 4 is closest in meaning to _____.

Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
fix (v): sửa chữa = repair (v): sửa chữa
Dịch bài đọc:
Sam sống ở một thị trấn nhỏ. Anh là lính cứu hỏa, và công việc của anh là đảm bảo an toàn cho thị trấn. Mỗi ngày, anh đều trở lại trạm cứu hỏa, sẵn sàng ứng phó với mọi trường hợp khẩn cấp.
Một buổi chiều nắng đẹp, một đám cháy bùng phát tại một ngôi nhà gần trung tâm thị trấn. Sam và đội của anh nhanh chóng đến hiện trường. Họ mặc đồ bảo hộ và sử dụng thiết bị chữa cháy để dập lửa. Nhờ hành động nhanh chóng của họ, mọi người trong nhà đều an toàn.
Một ngày khác, Sam nhận thấy một người giao hàng đang vật lộn với một gói hàng nặng. Là một người hay giúp đỡ, Sam đã đề nghị giúp đỡ. Cùng nhau, họ đã giao gói hàng đến đích, mang lại nụ cười trên khuôn mặt người nhận.
Một lần khác, nhà hàng xóm của Sam gặp sự cố về điện. Sam, cũng là một thợ điện lành nghề, đã đến giải cứu. Anh đã khắc phục sự cố và đảm bảo ngôi nhà có hệ thống điện an toàn và hoạt động tốt.
Sự tận tâm và sẵn lòng giúp đỡ của Sam đã khiến anh trở thành một thành viên được yêu mến trong cộng đồng. Mọi người biết rằng họ có thể tin tưởng anh trong những lúc cần thiết. Sam thực sự là một người hỗ trợ cộng đồng hiệu quả.
Hot: 500+ Đề thi vào 10 file word các Sở Hà Nội, TP Hồ Chí Minh có đáp án 2025 (chỉ từ 100k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. would get
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Cấu trúc cố định: get on well with somebody = hòa hợp, hòa thuận với ai đó.
→ Dùng thì hiện tại đơn vì câu nói về thói quen, đặc điểm chung của cộng đồng.
Câu 2
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
protect (v) = bảo vệ >< destroy (v) = phá hoại
Dịch nghĩa: Tôi nghĩ rằng chúng ta phải làm gì đó để bảo vệ môi trường.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. letters
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.