Câu hỏi:

07/11/2025 43 Lưu

Read the text and choose the correct answer.

Planning a career path is not easy at all. Although their own preference for a job really matters, researchers have pointed out some other factors that may influence teenaged students' career choice.

Parents' expectations tend to have the strongest impact on their children's decision-making, especially when they are young. For example, parents who work in the business sector often expect their children to pursue commerce and business. Sometimes, conflicts occur because children resist choosing the path that their parents want. Peer persuasion is another influential factor. Teenagers are impressionable, so they may find a career attractive because most of their friends do so. Though the most popular jobs sound cool, students might not do them well in the future if they are not passionate about them.

Career advice that students find on the Internet may also affect their choice. However, not all online advice is practical and helpful. Finally, cost is the basic criterion for many students when planning their career path. Some choose to study and work abroad while others select a career that is more affordable.

The factors above may affect students' future careers both positively and negatively. Since career planning is essential for a rewarding working life, it is vital that students receive a proper orientation from trustworthy sources.

What is the passage mainly about?

Parental pressure on children's choice of career.

Drawbacks of career advice on the Internet.

Factors that affect students' career planning.

Trustworthy sources of advice on career development.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích: Cả bài viết nói về các yếu tố ảnh hưởng đến việc lựa chọn nghề nghiệp của học sinh như cha mẹ, bạn bè, Internet, chi phí.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

What does the word “they” in paragraph 2 refer to?

parents

children

expectations

ages

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: Parents’ expectations tend to have the strongest impact on their children’s decision-making, especially when they are young. (Kỳ vọng của cha mẹ có xu hướng tác động mạnh nhất đến khả năng ra quyết định của con cái, đặc biệt là khi chúng còn nhỏ.)

Câu 3:

What is the word “impressionable” in paragraph 2 closest in meaning to?

strongly impressive

easily affected

understandable

irresponsible

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích: impressionable = dễ bị tác động, ảnh hưởng.

Câu 4:

According to the passage, what happens when children disagree with their parents' career advice?

Failure.

Fight.

Disaster.

Conflict.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: Sometimes, conflicts occur because children resist choosing the path that their parents want. (Đôi khi, xung đột xảy ra vì trẻ em không muốn lựa chọn con đường mà cha mẹ mong muốn.)

Câu 5:

Which of the following factors is NOT mentioned in the reading passage?

School guidance.

Peers' opinion.

Online information.

Parents' expectation.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích: Bài đọc nói đến 4 yếu tố: cha mẹ, bạn bè, Internet, và chi phí nhưng không nhắc đến hướng dẫn từ nhà trường.

Câu 6:

Why does the author mention "study and work abroad" in the last sentence of paragraph 2?

To illustrate how money may affect career choice.

To explain the benefits of international education.

To describe the type of careers that students prefer.

To point out how much it costs to pursue a career.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: Some choose to study and work abroad while others select a career that is more affordable. (Một số người chọn đi du học và làm việc ở nước ngoài trong khi những người khác lại chọn nghề nghiệp có mức thu nhập dễ chịu hơn.)

Câu 7:

What does the writer suggest students should do when planning their careers?

Depend mainly on online advice.

Follow their parents’ expectations completely.

Get guidance from reliable and trustworthy sources.

Choose the same career as their friends.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Since career planning is essential for a rewarding working life, it is vital that students receive a proper orientation from trustworthy sources. (Vì kế hoạch nghề nghiệp là điều cần thiết cho một cuộc sống làm việc bổ ích nên điều quan trọng là sinh viên phải được định hướng đúng đắn từ những nguồn đáng tin cậy.)

Dịch bài đọc:

Việc lập kế hoạch cho con đường sự nghiệp không hề dễ dàng. Mặc dù sở thích nghề nghiệp của bản thân thực sự quan trọng, nhưng các nhà nghiên cứu đã chỉ ra một số yếu tố khác có thể ảnh hưởng đến lựa chọn nghề nghiệp của học sinh tuổi teen.

Kỳ vọng của cha mẹ thường có tác động mạnh nhất đến việc ra quyết định của con cái, đặc biệt là khi chúng còn nhỏ. Ví dụ, cha mẹ làm việc trong lĩnh vực kinh doanh thường mong muốn con cái theo đuổi ngành thương mại và kinh doanh. Đôi khi, xung đột xảy ra do con cái phản đối việc lựa chọn con đường mà cha mẹ mong muốn. Thuyết phục bạn bè là một yếu tố ảnh hưởng khác. Thanh thiếu niên rất dễ bị ảnh hưởng, vì vậy các em có thể thấy một nghề nghiệp hấp dẫn vì hầu hết bạn bè của các em đều như vậy. Mặc dù những công việc phổ biến nhất nghe có vẻ thú vị, nhưng học sinh có thể sẽ không làm tốt trong tương lai nếu các em không đam mê.

Lời khuyên về nghề nghiệp mà học sinh tìm thấy trên Internet cũng có thể ảnh hưởng đến lựa chọn của các em. Tuy nhiên, không phải tất cả lời khuyên trực tuyến đều thiết thực và hữu ích. Cuối cùng, chi phí là tiêu chí cơ bản đối với nhiều học sinh khi lập kế hoạch cho con đường sự nghiệp của mình. Một số chọn du học và làm việc ở nước ngoài trong khi những người khác chọn một nghề nghiệp có chi phí phải chăng hơn.

Các yếu tố trên có thể ảnh hưởng đến sự nghiệp tương lai của học sinh theo cả hướng tích cực và tiêu cực. Vì kế hoạch nghề nghiệp là điều cần thiết cho một cuộc sống làm việc bổ ích nên điều quan trọng là sinh viên phải được định hướng đúng đắn từ những nguồn đáng tin cậy.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. He is a teacher.

B. He is a content creator for TikTok.

C. He is a doctor.

D. He is a chef.

Lời giải

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: I’m a content creator and I make videos for TikTok. (Tôi là người sáng tạo nội dung và làm video cho TikTok.)

Câu 2

A. The history of higher education.

B. The challenges teenagers face when choosing a university course.

C. The importance of technology in the job market.

D. The benefits of career counseling.

Lời giải

Đáp án đúng: B

Giải thích: Đoạn mở đầu nêu rõ việc học sinh tuổi teen gặp khó khăn khi phải chọn ngành học trong bối cảnh nhiều lựa chọn và thị trường việc làm thay đổi nhanh.

Câu 3

A. Because it takes a lot of time.

C. Because people don’t like it if he always talks about products.

C. Because brands don’t pay him enough.

D. Because it makes his videos too long.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

Two years

One year

Three years

Four years

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

He thinks it’s a good idea.

He thinks it’s important to do.

He thinks it doesn’t work.

He thinks it’s the best way to gain followers.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

Using many special effects.

Catching people’s attention in the first few seconds.

Making the videos very long.

Adding a lot of advertisements.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP