Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 11 to 15.
Ca Trù is an ancient genre of singing in the North of Vietnam. It dates back to the 11th century. In the 13th century, during the Ly Dynasty, it was officially recognized as a form of entertainment for the royal court. In the 15th century, Ca Trù was popularized and spread throughout northern Vietnam. But it was not until the 20th century that it became well-known to the world thanks to the voice of the famous singer Quách Thị Hồ.
Ca Trù is a sophisticated art of sung poetry. Its lyrics are poems. The special thing about it is that it can fit any types of poems, no matter long or short. This feature makes Ca Trù a unique performance art. And unlike modern music, Ca Trù has its own system of music notation and space. A typical performance of Ca Trù often consists of at least three performers. The singer is always a woman. She both sings and plays the clappers (known as phách), an instrument made of wood or bamboo that is beaten with two wooden sticks. A male musician accompanies the singer on a three-stringed lute (known as đàn đáy) and a drummer who makes the strong sounds of a praise drum. The singer needs to learn to play phách before learning the vocal method, and it takes from three to ten years to master the vocal and the phách techniques. In 2009, Ca Trù was honorably declared as an Intangible Cultural Heritage of Humanity by the UNESCO. Today, there are about 14 clubs of Ca Trù, spreading from the north to the south of Vietnam. However, because of modern forms of entertainment, Ca Trù is not favoured by the young generations and is gradually losing its fans.
What is the main idea of the passage?
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 11 to 15.
Ca Trù is an ancient genre of singing in the North of Vietnam. It dates back to the 11th century. In the 13th century, during the Ly Dynasty, it was officially recognized as a form of entertainment for the royal court. In the 15th century, Ca Trù was popularized and spread throughout northern Vietnam. But it was not until the 20th century that it became well-known to the world thanks to the voice of the famous singer Quách Thị Hồ.
Ca Trù is a sophisticated art of sung poetry. Its lyrics are poems. The special thing about it is that it can fit any types of poems, no matter long or short. This feature makes Ca Trù a unique performance art. And unlike modern music, Ca Trù has its own system of music notation and space. A typical performance of Ca Trù often consists of at least three performers. The singer is always a woman. She both sings and plays the clappers (known as phách), an instrument made of wood or bamboo that is beaten with two wooden sticks. A male musician accompanies the singer on a three-stringed lute (known as đàn đáy) and a drummer who makes the strong sounds of a praise drum. The singer needs to learn to play phách before learning the vocal method, and it takes from three to ten years to master the vocal and the phách techniques. In 2009, Ca Trù was honorably declared as an Intangible Cultural Heritage of Humanity by the UNESCO. Today, there are about 14 clubs of Ca Trù, spreading from the north to the south of Vietnam. However, because of modern forms of entertainment, Ca Trù is not favoured by the young generations and is gradually losing its fans.
Câu hỏi trong đề: Bộ 5 đề thi giữa kì 1 Tiếng Anh 10 Bright có đáp án !!
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Dịch nghĩa: What is the main idea of the passage? - Ca Trù – a Vietnamese traditional type of music (Ý chính của đoạn văn là gì? - Ca trù - một loại hình âm nhạc truyền thống của Việt Nam)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
When did Ca Trù first appear?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin: It dates back to the 11th century. (Nó có từ thế kỷ 11.)
Câu 3:
What makes Ca Trù unique?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: Ca Trù is a sophisticated art of sung poetry. Its lyrics are poems. The special thing about it is that it can fit any types of poems, no matter long or short. This feature makes Ca Trù a unique performance art. (Ca trù là một nghệ thuật thơ ca tinh vi. Lời bài hát của nó là những bài thơ. Điều đặc biệt là nó có thể phù hợp với mọi thể loại thơ, bất kể dài hay ngắn. Đặc điểm này khiến Ca Trù trở thành một loại hình nghệ thuật trình diễn độc đáo.)
Câu 4:
Which of the following is TRUE according to the passage?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: However, because of modern forms of entertainment, Ca Trù is not favoured by the young generations and is gradually losing its fans. (Tuy nhiên, vì những hình thức giải trí hiện đại, Ca Trùm không được thế hệ trẻ ưa chuộng và đang dần mất đi lượng fan hâm mộ.)
Câu 5:
The word ‘accompanies’ is closest in meaning to __________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Dịch nghĩa: The word ‘accompanies’ is closest in meaning to play a musical instrument while someone is singing. (Từ ‘đệm đàn’ gần nghĩa nhất với chơi một nhạc cụ trong khi ai đó đang hát.)
Dịch bài đọc:
Ca trù là một thể loại hát của miền Bắc Việt Nam. Nó có từ thế kỷ 11. Vào thế kỷ 13, thời Lý, nó chính thức được công nhận là hình thức giải trí của cung đình. Vào thế kỷ 15, Ca trù được phổ biến và truyền bá khắp miền Bắc Việt Nam. Nhưng mãi đến thế kỷ 20, nó mới được thế giới biết đến nhờ giọng ca của nữ ca sĩ nổi tiếng Quách Thị Hồ. Ca trù là một nghệ thuật thơ ca tinh vi. Lời bài hát của nó là những bài thơ. Điều đặc biệt là nó có thể phù hợp với mọi thể loại thơ, bất kể dài hay ngắn. Đặc điểm này khiến Ca Trù trở thành một loại hình nghệ thuật trình diễn độc đáo. Và khác với âm nhạc hiện đại, Ca Trù có hệ thống ký hiệu và không gian âm nhạc riêng. Một buổi biểu diễn Ca trù đặc trưng thường có ít nhất ba người biểu diễn. Ca sĩ luôn là nữ. Cô vừa hát vừa chơi đàn phách (hay còn gọi là phách), một loại nhạc cụ làm bằng gỗ hoặc tre được đánh bằng hai thanh gỗ. Một nam nhạc sĩ đệm đàn cho ca sĩ trên cây đàn bầu ba dây (được gọi là đàn đáy) và một tay trống tạo ra âm thanh mạnh mẽ của trống khen ngợi. Ca sĩ cần học chơi phách trước khi học phương pháp thanh nhạc, và phải mất từ ba đến mười năm mới có thể thành thạo thanh nhạc và kỹ thuật phách. Năm 2009, Ca trù đã vinh dự được UNESCO công nhận là Di sản văn hóa phi vật thể của nhân loại. Ngày nay, có khoảng 14 câu lạc bộ Ca trù, trải dài từ Bắc vào Nam của Việt Nam. Tuy nhiên, vì những hình thức giải trí hiện đại, Ca Trù không được thế hệ trẻ ưa chuộng và đang dần mất đi lượng người hâm mộ.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Sách - Sổ tay kiến thức trọng tâm Vật lí 10 VietJack - Sách 2025 theo chương trình mới cho 2k9 ( 31.000₫ )
- Trọng tâm Lí, Hóa, Sinh 10 cho cả 3 bộ KNTT, CTST và CD VietJack - Sách 2025 ( 40.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: Therefore
But: nhưng
Therefore: vì vậy (sau đó có dấu phẩy)
So: vì vậy (sau đó không có dấu phẩy)
However: tuy nhiên
Dịch nghĩa: It has been more than a year since theatres had to close their doors to help stop the spread of coronavirus. Therefore, I was really excited. (Đã hơn một năm kể từ khi các rạp chiếu phim phải đóng cửa để ngăn chặn sự lây lan của coronavirus. Vì vậy, tôi thực sự rất phấn khích.)
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: she was performing last night
Cấu trúc: during + N = while + S + was/ were V-ing
Dịch nghĩa: Julia hurt her knee while she was performing last night. (Julia đã bị thương ở đầu gối trong khi cô ấy đang biểu diễn tối qua.)
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.