It is a myth that creative people are born with their talents: gifts from God or nature. Creative genius is, in fact, latent within many of us, without our realizing. But how far do we need to travel to find the path to creativity? For many people, a long way. This applies to all areas of life. When we are solving problems, for 5 example, we may seek different answers, but, often as not, find ourselves walking along the same well – trodden paths.
So, for many people, their actions and behaviors are set in immovable blocks, their minds clogged with the cholesterol of habitual actions, preventing them from operating freely, and thereby stifling creation. Unfortunately, mankind’s very struggled for survival has become a tyranny – the obsessive desire to give order to the world is a case in point. This can be seen in people’s attitude to time, social customs and the great number of rules and regulations by which the human mind is now restricted.
The groundwork for keeping creative ability in check begins at school. School, later university and then work, teach people to regulate their lives, imposing a continuous process of restrictions which is increasing exponentially with the advancement of technology. Yet, even here in this hostile environment, the foundations for creativity are being laid, because setting off on the creative path is also partly about using rules and regulations. Such limitations ae needed so that once they are learned, they can be broken.
The human mind can be trained to be creative. One strategy is to erect artificial barriers or hurdles in solving a problem. In this way, people are obliged to explore unfamiliar territory, which may lead to some starling discoveries. Unfortunately, the difficulty in this exercise, and with creation itself, is convincing people that creativity is possible. There is also an element of fear involved, however subliminal, as deviating from the safety of one’s thought patterns is very much akin to madness. But, once we open the creativity box, a whole new world will unfold before our very eyes.
What does the term “stifling” in paragraph 2 mean?
It is a myth that creative people are born with their talents: gifts from God or nature. Creative genius is, in fact, latent within many of us, without our realizing. But how far do we need to travel to find the path to creativity? For many people, a long way. This applies to all areas of life. When we are solving problems, for 5 example, we may seek different answers, but, often as not, find ourselves walking along the same well – trodden paths.
So, for many people, their actions and behaviors are set in immovable blocks, their minds clogged with the cholesterol of habitual actions, preventing them from operating freely, and thereby stifling creation. Unfortunately, mankind’s very struggled for survival has become a tyranny – the obsessive desire to give order to the world is a case in point. This can be seen in people’s attitude to time, social customs and the great number of rules and regulations by which the human mind is now restricted.
The groundwork for keeping creative ability in check begins at school. School, later university and then work, teach people to regulate their lives, imposing a continuous process of restrictions which is increasing exponentially with the advancement of technology. Yet, even here in this hostile environment, the foundations for creativity are being laid, because setting off on the creative path is also partly about using rules and regulations. Such limitations ae needed so that once they are learned, they can be broken.
The human mind can be trained to be creative. One strategy is to erect artificial barriers or hurdles in solving a problem. In this way, people are obliged to explore unfamiliar territory, which may lead to some starling discoveries. Unfortunately, the difficulty in this exercise, and with creation itself, is convincing people that creativity is possible. There is also an element of fear involved, however subliminal, as deviating from the safety of one’s thought patterns is very much akin to madness. But, once we open the creativity box, a whole new world will unfold before our very eyes.
What does the term “stifling” in paragraph 2 mean?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Từ vựng (Stirling (v) làm hạn chế, bóp nghẹt)
Lời giải
Thuật ngữ “stifling” trong đoạn 2 có nghĩa là gì?
A. khám phá
B. tăng cường
C. hạn chế
D. tính phí
=> stirling = limiting
Thông tin:
So, for many people, their actions and behaviors are set in immovable blocks, their minds clogged with the cholesterol of habitual actions, preventing them from operating freely, and thereby stifling creation.
Tạm dịch:
Vì vậy, đối với nhiều người, hành động và cách cư xử của họ bị kìm hãm bởi những khối bất động, tâm trí họ bị tắc nghẽn bởi cholesterol từ những hành động theo thói quen, ngăn cản họ hoạt động tự do và do đó kìm hãm sự sáng tạo.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word “which” in paragraph 3 refers to________.
The word “which” in paragraph 3 refers to________.
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Đọc – Từ vựng
Lời giải
Từ “which” trong đoạn 3 ám chỉ đến________.
A. khả năng
B. quá trình
C. nền tảng
D. trường học
Thông tin:
School, later university and then work, teach people to regulate their lives, imposing a continuous process of restrictions which is increasing exponentially with the advancement of technology
Tạm dịch:
Trường học, sau đó là trường đại học và sau đó là công việc, dạy mọi người cách điều chỉnh cuộc sống của họ, áp đặt một quá trình hạn chế liên tục đang tăng theo cấp số nhân với sự tiến bộ của công nghệ.
Câu 3:
What does the passage suggest as one of the main obstacles to creativity?
What does the passage suggest as one of the main obstacles to creativity?
B. The desire to bring order to the world
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Đọc – Chi tiết
Lời giải
Đoạn văn gợi ý điều gì là một trong những trở ngại chính đối với sự sáng tạo?
A. Thiếu giáo dục chính quy
B. Mong muốn mang lại trật tự cho thế giới
C. Sự thiếu hụt tự nhiên của tài năng sáng tạo
D. Khuyến khích tự do khỏi các quy tắc
Thông tin:
Yet, even here in this hostile environment, the foundations for creativity are being laid, because setting off on the creative path is also partly about using rules and regulations.
Tạm dịch:
Tuy nhiên, ngay cả trong môi trường thù địch này, nền tảng cho sự sáng tạo vẫn đang được xây dựng, bởi vì khi bắt đầu con đường sáng tạo, một phần cũng là về việc sử dụng các quy tắc và quy định.
Câu 4:
What does the author suggest as a strategy to encourage creativity?
What does the author suggest as a strategy to encourage creativity?
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc – Chi tiết
Lời giải
Tác giả đề xuất chiến lược nào để khuyến khích sự sáng tạo?
A. Đi theo những con đường đã được khai phá để tìm ra giải pháp
B. Tuân thủ nghiêm ngặt các quy tắc và quy định
C. Dựng lên những rào cản nhân tạo để khám phá các giải pháp mới
D. Tránh nỗi sợ liên quan đến sự điên rồ
Thông tin:
One strategy is to erect artificial barriers or hurdles in solving a problem
Tạm dịch:
Một chiến lược là dựng lên những rào cản hoặc chướng ngại vật nhân tạo trong việc giải quyết vấn đề
Câu 5:
Which of the following best paraphrases this sentence: “Setting off on the creative path is also partly about using rules and regulations.”?
Which of the following best paraphrases this sentence: “Setting off on the creative path is also partly about using rules and regulations.”?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc – Chi tiết
Lời giải
Câu nào sau đây diễn giải câu này hay nhất: “Bắt đầu con đường sáng tạo cũng một phần là sử dụng các quy tắc và quy định.”?
A. Bắt đầu hành trình sáng tạo bao gồm cả việc tuân theo và phá vỡ các quy tắc.
B. Sáng tạo đòi hỏi phải tuân thủ nghiêm ngặt các quy tắc và quy định.
C. Quá trình sáng tạo là về việc hoàn toàn bỏ qua các quy tắc hiện có.
D. Sáng tạo chỉ có thể đạt được bằng cách tránh mọi quy định.
Thông tin:
Setting off on the creative path is also partly about using rules and regulations.
Tạm dịch:
Bắt đầu con đường sáng tạo cũng một phần là sử dụng các quy tắc và quy định.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Căn cứ vào nội dung văn bản, kiến thức về ngôi kể.
Dạng bài đọc hiểu văn bản văn học - Câu hỏi kết hợp
Lời giải
Đoạn trích sử dụng ngôi kể thứ nhất, được nhận ra qua đại từ nhân xưng “tôi” (người trưc tiếp tham gia trong câu chuyện).
Đáp án B, C, D sai vì không có dấu hiệu ngôi kể thứ hai hoặc thứ ba.
=> Đáp án A đúng.
Lời giải
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Căn cứ vào nội dung văn bản, kiến thức về phong cách ngôn ngữ.
Dạng bài đọc hiểu văn bản văn học - Câu hỏi kết hợp
Lời giải
- Bài thơ sử dụng nhiều hình ảnh giàu tính gợi cảm như “bóng tối gặm dần đêm”, “mảnh trăng câu liêm”, “nỗi nhớ nhà”,... Đây là những đặc trưng tiêu biểu của phong cách ngôn ngữ nghệ thuật.
- Ngôn ngữ trong bài thơ không chỉ diễn đạt mà còn tạo cảm xúc, giúp người đọc hình dung và cảm nhận rõ nét về nỗi niềm người lính và không gian biên cương.
=> Đáp án B đúng.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.