Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
They call Jamaica the "Island in the sun" and that is my memory of it. Of sunshine, warmth and abundant fruit that was growing everywhere, and of love. There were two sisters ahead of me in the family, and though of course I didn't know it, there was an exciting talk of emigration, possibly to Canada but more usually to England, the land of opportunity. I guess that plans were already being made when I was born, for a year or so later my Dad left for London. Two years after that my mum went as well and my sisters and I were left in the care of my grandmother.
Emigrating to better yourself was a dream for most Jamaicans, a dream many were determined to fulfill. Families were close and grandmothers were an important part of the family. So, when the mass emigrations began, it seemed perfectly right and natural for them to take over the running of families left behind.
Grandmothers are often strict, but usually also spoil you. She ran the family like a military operation: each of us, no matter how young, had our tasks. Every morning, before we went to school, we all had to take a bucket appropriate to our size and run a relay from the communal tap to the barrels until they are full.My sisters had to sweep the yard before they went to school. My grandmother would give orders to the eldest and these were passed down- as I got older I found this particularly annoying! But I can tell you, no one avoided their duties.
My Dad came over from England to see how we were getting on . He talked to us about the new country, about snow, about the huge city, and we all wanted to know more, to see what it was like. I didn't know it at that time., but he had come to prepare us for the move to England. Six months later my grandmother told me that I was going to join my parents and that she, too, was emigrating.
London was strange and disappointing. There was no gold on the pavements, as the stories in Jaimaica had indicated. The roads were busy, the buildings were grey and dull, with many tall, high-rise blocks. It was totally unlike Jamaica, the houses all small and packed close together. In my grandmother's house I had a big bedroom, here I had to share.
Then came the biggest shock: snow. While flakes came out of the sky and Dad smiled, pointed and said: "That's snow!" I rushed outside, looked up and opened my mouth to let the flakes drop in. The snow settled on my tongue and it was so cold that I cried. My toes lost all feeling. As my shoes and socks got wet and frozen, there came an excruciating pain and I cried with the intensity of it. I didn't know what was happening to me.
The writer says that when he was very young ________.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
They call Jamaica the "Island in the sun" and that is my memory of it. Of sunshine, warmth and abundant fruit that was growing everywhere, and of love. There were two sisters ahead of me in the family, and though of course I didn't know it, there was an exciting talk of emigration, possibly to Canada but more usually to England, the land of opportunity. I guess that plans were already being made when I was born, for a year or so later my Dad left for London. Two years after that my mum went as well and my sisters and I were left in the care of my grandmother.
Emigrating to better yourself was a dream for most Jamaicans, a dream many were determined to fulfill. Families were close and grandmothers were an important part of the family. So, when the mass emigrations began, it seemed perfectly right and natural for them to take over the running of families left behind.
Grandmothers are often strict, but usually also spoil you. She ran the family like a military operation: each of us, no matter how young, had our tasks. Every morning, before we went to school, we all had to take a bucket appropriate to our size and run a relay from the communal tap to the barrels until they are full.My sisters had to sweep the yard before they went to school. My grandmother would give orders to the eldest and these were passed down- as I got older I found this particularly annoying! But I can tell you, no one avoided their duties.
My Dad came over from England to see how we were getting on . He talked to us about the new country, about snow, about the huge city, and we all wanted to know more, to see what it was like. I didn't know it at that time., but he had come to prepare us for the move to England. Six months later my grandmother told me that I was going to join my parents and that she, too, was emigrating.
London was strange and disappointing. There was no gold on the pavements, as the stories in Jaimaica had indicated. The roads were busy, the buildings were grey and dull, with many tall, high-rise blocks. It was totally unlike Jamaica, the houses all small and packed close together. In my grandmother's house I had a big bedroom, here I had to share.
Then came the biggest shock: snow. While flakes came out of the sky and Dad smiled, pointed and said: "That's snow!" I rushed outside, looked up and opened my mouth to let the flakes drop in. The snow settled on my tongue and it was so cold that I cried. My toes lost all feeling. As my shoes and socks got wet and frozen, there came an excruciating pain and I cried with the intensity of it. I didn't know what was happening to me.
The writer says that when he was very young ________.
A. he was upset because his parents left
B. he was very keen to go to England
C. his parents had decided to leave
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn đáp án C
Giải thích: Nhà văn nói rằng khi ông còn rất trẻ .
A. ông ấy rất buồn vì cha mẹ anh ấy đã bỏ đi
B. ông ấy rất muốn đi Anh
C. cha mẹ ông đã quyết định rời đi
D. cha mẹ của ông đã thay đổi kế hoạch của họ
Thông tin: There were two sisters ahead of me inthe family, and though of course I didn't know it, there was an exciting talk of emigration, possibly to Canada but more usually to England, the land of opportunity.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
According to the writer, many people from Jamaica at that time ________.
According to the writer, many people from Jamaica at that time ________.
A. wanted to be free from responsibility
B. wanted to improve their standard of living
C. had ambitions that were unrealistic
Chọn đáp án D
Giải thích: Nhiều người Jamaica vào thời điểm đó:
A. muốn được tự do khỏi trách nhiệm
B. muốn cải thiện mức sống của họ
C. có tham vọng không thực tế
D. không thích đất nước họ sinh ra
Thông tin: Emigrating to better yourself was a dream for most Jamaicans, a dream many were determined to fulfill.
Câu 3:
What does "this" in the third paragraph refer t
What does "this" in the third paragraph refer t
A. being told what to do by his sisters
B. having to sweep the yard before school
Chọn đáp án A
Giải thích: "This" trong đoạn thứ ba là gì?
A. được bảo làm gì bởi các chị em của mình
B. phải quét sân trước khi đi học
C. phải làm nhiệm vụ mà anh thấy khó khăn
D. nhận được lệnh của bà ngoại
Thông tin: My grandmother would give orders to the eldest and these were passed down- as I got older I found this particularly annoying!
Câu 4:
What happened when the writer's father came?
What happened when the writer's father came?
A. His father didn't tell him why he had come
B. He didn't know how to react to his father
C. His father told him things that were untrue
Chọn đáp án A
Giải thích: Điều gì đã xảy ra khi cha của nhà văn đến?
A. Cha ông không nói cho ông biết tại sao ông lại đến
B. Ông ta không biết phản ứng với cha mình như thế nào
C. Cha ông nói với ông những điều không đúng sự thật
D. Ông cảm thấy háo hức về những gì cha ông đã nói với ông
Câu 5:
When thewriter first went toLondon, hewas disappointed because ________.
When thewriter first went toLondon, hewas disappointed because ________.
A. it was smaller than he expected
B. he had been given a false impression of it
Chọn đáp án B
Giải thích: Khi nhà văn đầu tiên đến London, ông đã thất vọng vì:
A. nó nhỏ hơn ông mong đợi
B. ông ta đã bị ấn tượng sai về nó
C. ông ta phải dành nhiều thời gian cho riêng mình
D. môi trường xung quanh mới khiến ông sợ hãi
Câu 6:
The word "excruciating" in the last paragraph means ________.
Chọn đáp án C
Giải thích: Từ "excruciating" trong đoạn cuối có nghĩa là:
A. đau
B. khá đau đớn
C. vô cùng đau đớn
D. không đau
Câu 7:
Which of the following would be the best title for this passage?
Which of the following would be the best title for this passage?
A. From Sun to Snow
B. A strange childhood
Chọn đáp án C
Giải thích: Điều nào sau đây sẽ là tiêu đề tốt nhất cho đoạn văn này?
A. Từ mặt trời tới tuyết
B. Một thời thơ ấu kì lạ
C. Thời gian khó khăn
D. Quá nhiều thay đổi
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. Computers have reduced the costs of animation.
B. In the future, traditional artists will no longer be needed.
C. Artists are unable to produce drawings as high in quality as computer drawings.
Lời giải
Chọn đáp án D. Keywords: supported, statement
Câu hỏi: Câu nói được bài văn hỗ trợ?
Phân tích: Bài văn cho thấy việc làm hoạt hình bằng máy tính rất phức tạp đòi hỏi kỹ thuật máy tính tốt. Ngoài ra chuyên môn về nghệ thuật cũng là yếu tố quan trọng mà máy tính không thể thay thế. Vậy chọn đáp án D. Animation involves a wide range of technical and artistic skills: Hoạt hình cần có một loạt các kỹ năng kỹ thuật và nghệ thuật. Các đáp án khác không phù hợp.
A. Computers have reduced the costs of animation: Máy tính đã làm giảm chi phí hoạt hình
B. In the future, traditional artists will no longer be needed: Trong tương lai, những họa sỹ truyền thống sẽ không còn cần thiết
C. Artists are unable to produce drawings as high in quality as computer drawings: Những họa sỹ không thể sản xuất ra những bức vẽ ở chất lượng cao như máy tính
Câu 2
A. The nature of education around the world in modern times
B. Systems of higher education in France and Germany
C. The origin of higher education system in Europe
Lời giải
Chọn đáp án B
Giải thích: Chúng ta có thể thấy xuyên suốt toàn bài đều nói về hệ thống higher education ở Pháp và Đức.
Câu 3
A. Different types of books
B. Different kinds of reading
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. add color to the images
B. expose several frames at the same time
C. store individual images
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. drawing several versions
B. enlarging one frame at a lime
C. analyzing the sequence from different angles
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.