Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
It is commonly believed in the United States that school is where people go to get an education. Nevertheless, it has been said that today children interrupt their education to go to school. The distinction between schooling and education implied by this remark is important.
Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling. Education knows no bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job, whether in a kitchen or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in schools and the whole universe of informal learning. The agents of education can range from a revered grandparent to the people debating politics on the radio, from a child to a distinguished scientist. Whereas schooling has a certain predictability, education quite often produces surprises. A chance conversation with a stranger may lead a person to discover how little is known of other religions. People are engaged in education from infancy on. Education, then, is a very broad, inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts long before the start of school, and one that should be an integral part of one's entire life.Schooling, on the other hand, is a specific, formalized process, whose general pattern varies little from one setting to the next. Throughout a country, children arrive at school at approximately the same time, take assigned seats, are taught by an adult, use similar textbooks, do homework, take exams, and so on. The slices of reality that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have usually been limited by the boundaries of the subject being taught.
For example, high school students know that they are not likely to find out in their classes the truth about political problems in their communities or what the newest filmmakers are experimenting with. There are definite conditions surrounding the formalized process of schooling.
What does the author probably mean by using the expression “children interrupt their education to go to school” (lines 2-3) ?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
It is commonly believed in the United States that school is where people go to get an education. Nevertheless, it has been said that today children interrupt their education to go to school. The distinction between schooling and education implied by this remark is important.
Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling. Education knows no bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job, whether in a kitchen or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in schools and the whole universe of informal learning. The agents of education can range from a revered grandparent to the people debating politics on the radio, from a child to a distinguished scientist. Whereas schooling has a certain predictability, education quite often produces surprises. A chance conversation with a stranger may lead a person to discover how little is known of other religions. People are engaged in education from infancy on. Education, then, is a very broad, inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts long before the start of school, and one that should be an integral part of one's entire life.Schooling, on the other hand, is a specific, formalized process, whose general pattern varies little from one setting to the next. Throughout a country, children arrive at school at approximately the same time, take assigned seats, are taught by an adult, use similar textbooks, do homework, take exams, and so on. The slices of reality that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have usually been limited by the boundaries of the subject being taught.
For example, high school students know that they are not likely to find out in their classes the truth about political problems in their communities or what the newest filmmakers are experimenting with. There are definite conditions surrounding the formalized process of schooling.
What does the author probably mean by using the expression “children interrupt their education to go to school” (lines 2-3) ?
A. Going to several different schools is educationally beneficial.
B. School vacations interrupt the continuity of the school year.
C. Summer school makes the school year too long.
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn đáp án D
Tác giả ngụ ý gì khi nói rằng “ trẻ con gián đoạn sự giáo dục của mình để tới trường học”.
A. Đi tới một vài trường học khác nhau là rất bổ ích cho sự học.
B. Những kì nghỉ của trường học làm gián đoạn tính liên tục trong năm học ở trường.
C. Kì nghỉ hè ở trường làm năm học càng dài hơn.
D. Tất cả về cuộc sống đều là sự giáo dục.
Giải thích: Tác giả ngụ ý trong 3 câu đầu rằng sự giáo dục không chỉ dừng lại ở việc tới trường học.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word “bounds” in line 5 is closest in meaning to
Chọn đáp án C
Dịch nghĩa: Từ “bounds” ở dòng 5 gần nghĩa nhất với từ:
A. luật lệ
B. kinh nghiệm
C. giới hạn
D. sự ngoại lệ
Giải thích: bounds = limits : những giới hạn
Câu 3:
The word “ integral” in line 13 is closest in meaning to
Chọn đáp án D
Từ “integral” ở dòng 13 gần nghĩa nhất với từ:
A. công bằng
B. lợi nhuận
C. hân hạnh
D. quan trọng
Giải thích: integral = essential : quan trọng
Câu 4:
The word “they” in line 17 refers to
Chọn đáp án A
Từ “they” ở dòng 17 tương ứng với:
A. những mẩu sự thật
B. những cuốn sách giáo khoa tương tự nhau
C. những rào cản
D. những chỗ ngồi
Giải thích: Thông tin nằm ở dòng 4 đoạn 3 “The slices of reality that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have usually been limited by the boundaries of the subject being taught.”
Câu 5:
The phrase “For example,” line 19, introduces a sentence that gives examples of
The phrase “For example,” line 19, introduces a sentence that gives examples of
A. similar textbooks
B. the results of schooling
Chọn đáp án D
Cụm “For example”, dòng 19, giới thiệu một câu là ví dụ của
A. những cuốn sách giáo khoa tương tự nhau
B. kết quả của việc học trên trường
C. những công việc của chính phủ
D. những rào cản của các môn học trên lớp
Giải thích: Thông tin nằm ở câu trước cụm “For example” “The slices of reality that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have usually been limited by the boundaries of the subject being taught.” : Những mẩu của sự thật, điều mà đã được học, cho dù chúng là bảng chữ cái hay sự hiểu biết về những công việc của chính phủ, thì đều bị giới hạn bởi rào cản của những môn học đã được dạy.
Câu 6:
The passage supports which of the following conclusions?
The passage supports which of the following conclusions?
A. Without formal education, people would remain ignorant.
B. Education systems need to be radically reformed
C. Going to school is only part of how people become educated.
Chọn đáp án C
Bài văn ủng hộ kết luận nào sau đây?
A. Nếu không có một sự giáo dục theo đúng hình thức, con người sẽ trở nên thờ ơ.
B. Hệ thống giáo dục cần cải thiện từ gốc .
C. Đi tới trường học chỉ là một phần của việc con người trở nên có giáo dục như thế nào.
D. Một sự giáo dục bao gồm rất nhiều năm đào tạo chuyên môn.
Giải thích: Thông tin nằm ở dòng 8,9,10 của đoạn 2 “Education, then, is a very broad, inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts long before the start of school, and one that should be an integral part of one's entire life.”: Sự giáo dục là một định nghĩa rộng và khái quát. Nó là một quá trình cả đời, một quá trình mà bắt đầu từ rất lâu trước khi bước vào trường học, và nó là một phần cực kì quan trọng trong toàn bộ cuộc đời của một người.
Câu 7:
The passage is organized by
The passage is organized by
A. listing and discussing several educational problems
B. contrasting the meanings of two related words
C. narrating a story about excellent teachers
Chọn đáp án B
Bài văn được bố cục bằng cách
A. đưa ra và thảo luận một vài vấn đề về giáo dục
B. đối lập ý nghĩa của 2 từ liên quan với nhau
C. tường thuật lại một câu chuyện về những người giáo viên xuất sắc
D. đưa ra ví dụ của nhiều loại trường học khác nhau
Giải thích: Bài văn có 3 đoạn với đoạn 1 là giới thiệu khái quát về sự đến trường và sự giáo dục, đoạn 2 nói về sự giáo dục, đoạn 3 nói về sự đến trường. Cả bài văn tập trung vào phân tích ý nghĩa đối lập của 2 từ “ sự đến trường” và “sự giáo dục”.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. A new variety of farm crop
B. Plants that are harmful to humans
C. The special abilities of a dangerous plant
Lời giải
Chọn đáp án C
Chủ đề chính của đoạn văn là gì?
A. Một loại cây nông nghiệp mới
B. Cây có hại cho con người
C. Những khả năng đặc biệt của một loài cây nguy hiểm
D. Những cải tiến gần đây về phương pháp nuôi
Ý chính của đoạn văn là về cây tơ hồng, những khả năng đặc biệt của nó được thể hiện trong đoạn 1: Its almost leafless, thread–like stems hang down atop other plants that dodder needs to stay alive. Dodder does not produce its own food. Instead, it steals it from other plants. It feeds by sucking juices from the plant it is wrapped around, often making its host very weak or even killing it.
Lời giải
Chọn đáp án C
Bài văn chủ yếu đề cập về cái gì?
A. những con chim
B. côn trùng
C. hoa
D. nước hoa
Giải thích: Bài văn chủ yếu nói về hoa lan, không đề cập vấn đề chính tới chim, côn trùng hay nước hoa.
Câu 3
A. Famous Band Visits School
B. Teachers Give Music Lessons
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. They were held in March.
B. They were not very exciting.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.