Câu hỏi:

26/12/2025 21 Lưu

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Experts in climatology and other scientists are becoming extremelyconcerned about the changes to our climate which are taking place. Admittedly, climate changes have occurred on our planet before. For example, there have been several ice ages or glacial periods. These climatic changes, however, were different from the modern ones in that they occurred gradually and, as far as we know, naturally. The changes currently being monitored are said to be the result not of natural causes, but of human activity. Furthermore, the rate of change is becoming alarmingly rapid.

The major problem is that the planet appears to be warming up. According to some experts, this warming process, known as global warming, is occurring at a rate unprecedented in the last 10,000 years. The implications for the planet are very serious. Rising global temperatures could give rise to such ecological disasters as extremely high increases in the incidence of flooding and of droughts. These in turn could have a harmful effect on agriculture.

It is thought that this unusual warming of the Earth has been caused by so-called greenhouse gases, such as carbon dioxide, being emitted into the atmosphere by car engines and modern industrial processes, for example. Such gases not only add to the pollution of the atmosphere, but also create a greenhouse effect, by which the heat of the sun is trapped. This leads to the warming up of the planet.

Politicians are also concerned about climate change and there are now regular summits on the subject, attended by representatives from around 180 of the worlds industrialized countries. Of these summits, the most important took place in Kyotoin Japanin 1997. There it was agreed that the most industrialized countries would try to reduce the volume of greenhouse gas emissions and were given targets for this reduction of emissions.

It was also suggested that more forests should be planted to create so-called sinks to absorb greenhouse gases. At least part of the problem of rapid climate change has been caused by too drastic deforestation. Sadly, the targets are not being met. Even more sadly, global warnings about climate changes are often still being regarded as scaremongering.

According to the passage, in what way did the climate changes in the ice ages differ from the modern ones

A. They occurred naturally over a long period of time

B. They were partly intended.

C. They were wholly the result of human activity.

D. They were fully monitored by humans.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án A

Giải thích: “These climatic changes, however, were different from the modern ones in that they occurred gradually and, as far as we know, naturally.”

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word “alarmingly” in paragraph 2 is closest in meaning to ____.

A. disapprovingly         
B. disappointingly     
C. surprisingly                                    
  D. worryingly

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án D

Dịch nghĩa: Từ "đáng báo động" trong đoạn 2 có nghĩa gần nhất là

A. không tán thành, phản đối

B. chán thật, thật thất vọng

C. một cách ngạc nhiên

D. đáng lo ngại

Câu 3:

According to the passage, agriculture could ____.

A. make the global warming more serious

B. be indirectly affected by the global temperature rises

C. give rise to many ecological disasters

D. be directly damaged by the rises in global temperature

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án B

Giải thích: - Từ khóa: agriculture. Từ khóa này được tìm thấy đầu tiên ở câu cuối đoạn 3: These in turn could have a harmful effect on agriculture.

Tuy nhiên chúng ta không biết "these" ở đây là gì. Do vậy cần đọc thêm những câu trước đó và chúng ta biết "these" ở đây chính là "global temperature rises

Câu 4:

Greenhouse gases cause the warming up of the Earth because they ____.

A. are emitted by car engines      

B. trap heat from the sun

C. do not add to atmosphere pollution         
D. are unusual gases

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án B

Giải thích: Từ khóa: greenhouse gases, the warming up of the Earth - Câu hỏi hỏi lí do khí nhà kính gây ra sự nóng lên của trái đất. Ta cần dựa vào nội dung đoạn 4 để trả lời. Câu cuối cùng có nói:" This leads to the warming up of the planet." và "this" ở đây thay thế cho mệnh đề trước đó "the heat of the sun is trapped".

Câu 5:

According to the passage, 1997 witnessed ____.

A. the largest number of summits on the subject of climate change

B. the most important summit on climate change taking place in Kyoto, Japan

C. the highest attendance by representatives from 180 industrialised countries

D. widespread concern about climate change

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án B

Giải thích: Từ khóa: 1997. Từ khóa được tìm thấy trong câu 2 đoạn 5: Of these summits, the most important took place in Kyoto in Japan in 1997.

Đọc thêm câu trước đó thì ta biết những summits này là về climate change.

Câu 6:

It can be inferred from the passage that the countries which are mainly responsible for global warming are ____.

A. countries with the warmest climate       

B. developing countries

C. developed countries   
D. the most industrialized countries

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án D

Giải thích: - Từ khóa: countries, mainly responsible for global warming - Dựa vào câu cuối đoạn 5 để trả lời "There it was agreed that the most industrialized countries would try to reduce the volume of greenhouse gas emissions and were given targets for this reduction of emissions." Đây là một câu hỏi đòi hỏi phải có sự suy luận. Dựa vào câu trên ta có thể suy luận được đáp án đúng là D.

Câu 7:

The word “There” in paragraph 5 refers to ____.

A. the world’s industrialized countries

B. regular summits on climate change

C. the most industrialized countries

D. the 1997 summit in Kyoto, Japan

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án D

Muốn biết "there" thay thế cho cái gì chúng ta phải đọc câu trước đó. There là từ chỉ nơi chốn nên ta cần chú ý đến các từ/cụm từ chỉ nơi chốn.

Câu 8:

Which of the following is NOT true, according to the passage?

A. Carbon dioxide is one of the gases that may cause the so-called greenhouse effect.

B. The so-called sinks created by forests can absorb greenhouse gases.

C. The problem of rapid climate change has been caused mainly by deforestation

D. Politicians are among those who are concerned about climate change

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Chọn đáp án C

Giải thích: Nội dung câu A được đề cập đến trong câu 1 đoạn 6. Nội dung câu B được đề cập đến trong câu 1 đoạn 5.

Nội dung câu D được đề cập đến trong câu 2 đoạn 4.

Nội dung câu C không đúng với bài : At least part of the problem of rapid climate change has been caused by too drastic deforestation. → hiện tượng phá rừng chỉ là một trong những nguyên nhân chứ không phải nguyên nhân chủ yếu.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. they can gather pollen efficiently.

B. the colors hide them from predators.

C. the bright colors attract fertile females

D. other insect species can not understand the code.

Lời giải

Chọn đáp án A

Thông tin ở những câu của đoạn 1:

Through color cues, the plant signals to the insect that it would be better off visiting one flower on its bush than another.

That nectar-rich flower also happens to be fertile and ready to disperse its pollen or to receive pollen the insect has picked up from another flower.

Câu 2

A. The number of non-native users of English.

B. The French influence on the English Language.

C. The expansion of English as an international language.

D. The use of English for science and technology

Lời giải

Chọn đáp án C

Giải thích: Dựa vào nội dung của đoạn văn, đặc biệt dựa vào những câu chủ đề của mỗi đoạn nhỏ như "Over the past 600 years, English has grown from a language of few speakers to become the dominant language of international communication." và "Currently, about 80 percent of the information stored on computer systems worldwide is English"... ta có thể kết luận được ý chính của bài văn là nói đến sự phát triển của tiếng Anh như ngôn ngữ toàn cầu.

Câu 3

A. When children are watching an animated film on TV

B. When a book is made into a TV series

C. When there are no interesting programs on TV

D. When a book appears on the screen

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. They became more interested in watching Triệu-

B. They became more sympathetic.

C. They made more friends.

D. They read books with more interest and confidence

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. They felt confident.        

B. They felt bored.

C. They felt disappointed        
D. They felt excited.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. The ways of children reading books and watching

B. The simple link between television and books

C. The influence of television on reading books

D. The advantage of books over television

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP