Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Quite different from storm surges are the giant sea waves called tsunamis, which derive their name from the Japanese expression for “high water in a harbor.” These waves are also referred to by the general public as tidal waves, although they have relatively little to do with tides. Scientists often referred to them as seismic sea waves, far more appropriate in that they do result from undersea seismic activity. Tsunamis are caused when the sea bottom suddenly moves, during an underwater earthquake or volcano for example, and the water above the moving earth is suddenly displaced. This sudden shift of water sets off a series of waves. These waves can travel great distances at speeds close to 700 kilometers per hour. In the open ocean, tsunamis have little noticeable amplitude, often no more than one or two meters. It is when they hit the shallow waters near the coast that they increase in height, possibly up to 40 meters. Tsunamis often occur in the Pacific because the Pacific is an area of heavy seismic activity. Two areas of the Pacific well accustomed to the threat of tsunamis are Japan and Hawaii. Because the seismic activity that causes tsunamis in Japan often occurs on the ocean bottom quite close to the islands, the tsunamis that hit Japan often come with little warning and can, therefore, prove disastrous. Most of the tsunamis that hit the Hawaiian Islands, however, originate thousands of miles away near the coast of Alaska, so these tsunamis have a much greater distance to travel and the inhabitants of Hawaii generally have time for warning of their imminent arrival. Tsunamis are certainly not limited to Japan and Hawaii. In 1755, Europe experienced a calamitous tsunami, when movement along the faultlines near the Azores caused a massive tsunami to sweep onto the Portuguese coast and flood the heavily populated area around Lisbon. The greatest tsunami on record occurred on the other side of the world in 1883 when the Krakatoa volcano underwent a massive explosion, sending waves more than 30 meters high onto nearby Indonesian islands; the tsunami from this volcano actually traveled around the world and was witnessed as far away as the English Channel.
The paragraph preceding this passage most probably discusses _________ .
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Quite different from storm surges are the giant sea waves called tsunamis, which derive their name from the Japanese expression for “high water in a harbor.” These waves are also referred to by the general public as tidal waves, although they have relatively little to do with tides. Scientists often referred to them as seismic sea waves, far more appropriate in that they do result from undersea seismic activity. Tsunamis are caused when the sea bottom suddenly moves, during an underwater earthquake or volcano for example, and the water above the moving earth is suddenly displaced. This sudden shift of water sets off a series of waves. These waves can travel great distances at speeds close to 700 kilometers per hour. In the open ocean, tsunamis have little noticeable amplitude, often no more than one or two meters. It is when they hit the shallow waters near the coast that they increase in height, possibly up to 40 meters. Tsunamis often occur in the Pacific because the Pacific is an area of heavy seismic activity. Two areas of the Pacific well accustomed to the threat of tsunamis are Japan and Hawaii. Because the seismic activity that causes tsunamis in Japan often occurs on the ocean bottom quite close to the islands, the tsunamis that hit Japan often come with little warning and can, therefore, prove disastrous. Most of the tsunamis that hit the Hawaiian Islands, however, originate thousands of miles away near the coast of Alaska, so these tsunamis have a much greater distance to travel and the inhabitants of Hawaii generally have time for warning of their imminent arrival. Tsunamis are certainly not limited to Japan and Hawaii. In 1755, Europe experienced a calamitous tsunami, when movement along the faultlines near the Azores caused a massive tsunami to sweep onto the Portuguese coast and flood the heavily populated area around Lisbon. The greatest tsunami on record occurred on the other side of the world in 1883 when the Krakatoa volcano underwent a massive explosion, sending waves more than 30 meters high onto nearby Indonesian islands; the tsunami from this volcano actually traveled around the world and was witnessed as far away as the English Channel.
The paragraph preceding this passage most probably discusses _________ .
A. tides
B. storm surges
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn đáp án B
Dẫn chứng: Quite different from storm surges are the giant sea waves called tsunamis, which derive their name from the Japanese expression for “high water in a harbor.”
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
According to the passage, all of the following are true about tidal waves EXCEPT that _____ .
According to the passage, all of the following are true about tidal waves EXCEPT that _____ .
A. they are caused by sudden changes in high and low tides
B. this terminology is not used by the scientific community
C. they are the same as tsunamis
Chọn đáp án A
Dẫn chứng: Tsunamis are caused when the sea bottom suddenly moves, during an underwater earthquake or volcano for example, and the water above the moving earth is suddenly displaced.
Câu 3:
The word “displaced” in line 6 is closest in meaning to _________ .
Chọn đáp án C
displaced = moved (di dời, chuyển chỗ)
Câu 4:
It can be inferred from the passage that tsunamis ________ .
It can be inferred from the passage that tsunamis ________ .
A. are often identified by ships on the ocean
B. generally reach heights greater than 40 meters
C. are far more dangerous on the coast than in the open ocean
Chọn đáp án C
Dẫn chứng: In the open ocean, tsunamis have little noticeable amplitude, often no more than one or two meters. It is when they hit the shallow waters near the coast that they increase in height, possibly up to 40 meters.
Câu 5:
A main difference between tsunamis in Japan and in Hawaii is that tsunamis in Japan are more likely to _________ .
A main difference between tsunamis in Japan and in Hawaii is that tsunamis in Japan are more likely to _________ .
A. come from greater distances
B. originate in Alaska
Chọn đáp án C
Dẫn chứng: Because the seismic activity that causes tsunamis in Japan often occurs on the ocean bottom quite close to the islands, the tsunamis that hit Japan often come with little warning and can, therefore, prove disastrous.
Câu 6:
A “calamitous” tsunami, in line 17, is one that is _________ .
Chọn đáp án A
calamitous = disastous (thảm họa)
Câu 7:
From the expression “on record” in line 19, it can be inferred that the tsunami that accompanied the Krakatoa volcano ___________ .
From the expression “on record” in line 19, it can be inferred that the tsunami that accompanied the Krakatoa volcano ___________ .
A. was filmed as it was happening
B. occurred before efficient records were kept
C. was not as strong as the tsunami in Lisbon
Chọn đáp án D
Dẫn chứng: . In 1755, Europe experienced a calamitous tsunami, when movement along the fault lines near the Azores caused a massive tsunami to sweep onto the Portuguese coast and flood the heavily populated area around Lisbon. The greatest tsunami on record occurred on the other side of the world in 1883 when the Krakatoa volcano underwent a massive explosion, sending waves more than 30 meters high onto nearby Indonesian islands; the tsunami from this volcano actually traveled around the world and was witnessed as far away as the English Channel.
Câu 8:
The passage suggests that the tsunami resulting from the Krakatoa volcano
The passage suggests that the tsunami resulting from the Krakatoa volcano
A. was unobserved outside of the Indonesian islands
B. resulted in little damage
C. was far more destructive close to the source than far away
Chọn đáp án C
Dẫn chứng: The greatest tsunami on record occurred on the other side of the world in 1883 when the Krakatoa volcano underwent a massive explosion, sending waves more than 30 meters high onto nearby Indonesian islands; the tsunami from this volcano actually traveled around the world and was witnessed as far away as the English Channel.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. students who have just finished their studies
B. people who are unhappy with their current job
C. those who are interested in establishing a career
Lời giải
Chọn đáp án C
Dẫn chứng: Instead, we will be dealing with those of you taking a real step on the career ladder, choosing a job to fit in with your ambitions now that you have learnt your way around, acquired some skills and have some idea of where you want to go.
Câu 2
A. cannot convey emotions
B. cannot reinforce spoken words
Lời giải
Chọn đáp án D
Câu đầu tiên của đoạn 4: “Some facial expressions are readily visible, while others are fleeting.” (Một số biểu hiện trên khuôn mặt có thể nhìn thấy dễ dàng, trong khi những biểu hiện khác lướt qua nhanh)
Câu 3
A. Because the river was very well-known.
B. Because there is a bridge over the Cam.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. they are caused by sudden changes in high and low tides
B. this terminology is not used by the scientific community
C. they are the same as tsunamis
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. are often identified by ships on the ocean
B. generally reach heights greater than 40 meters
C. are far more dangerous on the coast than in the open ocean
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.