Read the following passage and mark the letters A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Thunderstorms, with their jagged bursts of lightning and roaring thunder, are actually one of nature’s primary mechanisms for transferring heat from the surface of the earth into the atmosphere. A thunderstorm starts when low-lying pockets of warm air from the surface of the earth begin to rise. The pockets of warm air float upward through the air above that is both cooler and heavier. The rising pockets cool as their pressure decreases, and their latent heat is released above the condensation line through the formation of cumulus clouds.
What will happen with these clouds depends on the temperature of the atmosphere. In winter, the air temperature differential between higher and lower altitudes is not extremely great, and the temperature of the rising air mass drops more slowly. During these colder months, the atmosphere, therefore, tends to remain rather stable. In summer, however, when there is a high accumulation of heat near the earth’s surface, in direct contrast to the considerably colder air higher up, the temperature differential between higher and lower altitudes is much more pronounced. As warm air rises in this type of environment, the temperature drops much more rapidly than it does in winter; when the temperature drops more than 4 degrees Fahrenheit per thousand feet of altitude, cumulus clouds aggregate into a single massive cumulonimbus cloud, or thunderhead.
In isolation, a single thunderstorm is an impressive but fairly benign way for Mother Earth to defuse trapped heat from her surface; thunderstorms, however, can appear in concert, and the resulting show, while extremely impressive, can also prove extraordinarily destructive. When there is a large-scale collision between cold air and warm air masses during the summer months, a squall line,
or series of thunderheads, may develop. It is common for a squall line to begin when an advancing cold front meets up with and forces itself under a layer of warm and moist air, creating a line of thunderstorms that races forward at speeds of approximately forty miles per hour. A squall line, which can be hundreds of miles long and can contain fifty distinct thunderheads, is a magnificent force of nature with incredible potential for destruction. Within the squall line, often near its southern end, can be found supercells, long-lived rotating storms of exceptional strength that serve as the source of tornadoes.
The topic of the passage is ________.
Read the following passage and mark the letters A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.
Thunderstorms, with their jagged bursts of lightning and roaring thunder, are actually one of nature’s primary mechanisms for transferring heat from the surface of the earth into the atmosphere. A thunderstorm starts when low-lying pockets of warm air from the surface of the earth begin to rise. The pockets of warm air float upward through the air above that is both cooler and heavier. The rising pockets cool as their pressure decreases, and their latent heat is released above the condensation line through the formation of cumulus clouds.
What will happen with these clouds depends on the temperature of the atmosphere. In winter, the air temperature differential between higher and lower altitudes is not extremely great, and the temperature of the rising air mass drops more slowly. During these colder months, the atmosphere, therefore, tends to remain rather stable. In summer, however, when there is a high accumulation of heat near the earth’s surface, in direct contrast to the considerably colder air higher up, the temperature differential between higher and lower altitudes is much more pronounced. As warm air rises in this type of environment, the temperature drops much more rapidly than it does in winter; when the temperature drops more than 4 degrees Fahrenheit per thousand feet of altitude, cumulus clouds aggregate into a single massive cumulonimbus cloud, or thunderhead.
In isolation, a single thunderstorm is an impressive but fairly benign way for Mother Earth to defuse trapped heat from her surface; thunderstorms, however, can appear in concert, and the resulting show, while extremely impressive, can also prove extraordinarily destructive. When there is a large-scale collision between cold air and warm air masses during the summer months, a squall line,
or series of thunderheads, may develop. It is common for a squall line to begin when an advancing cold front meets up with and forces itself under a layer of warm and moist air, creating a line of thunderstorms that races forward at speeds of approximately forty miles per hour. A squall line, which can be hundreds of miles long and can contain fifty distinct thunderheads, is a magnificent force of nature with incredible potential for destruction. Within the squall line, often near its southern end, can be found supercells, long-lived rotating storms of exceptional strength that serve as the source of tornadoes.
The topic of the passage is ________.
A. the development of thunderstorms and squall lines
B. the devastating effects of tornadoes
C. cumulus and cumulonimbus clouds
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn đáp án A
Giải thích: Câu hỏi này ta nên làm cuối cùng để có cái nhìn khái quát về tổng thể bài văn là về sự phát triển của bão có sấm sét và dòng đối lưu.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
The word “mechanisms” in paragraph 1 is most likely ________.
Chọn đáp án C
“mechanisms”: cơ chế, phương pháp
Thunderstorms, with their jagged bursts of lightning and roaring thunder, are actually one of nature’s primary mechanisms for transferring heat from the surface of the earth into the atmosphere.
Bão có sấm sét, với một loạt chớp và tiếng sấm ầm ầm, thực sự là một trong những cơ chế chính của thiên nhiên để truyền nhiệt từ bề mặt trái đất vào khí quyển.
Câu 3:
It can be inferred from the passage that, in summer, ________.
It can be inferred from the passage that, in summer, ________.
A. there is not a great temperature differential between higher and lower altitudes
B. the greater temperature differential between higher and lower altitudes makes thunderstorms more likely to occur
C. there is not much cold air higher up in the atmosphere
Chọn đáp án B
Thông tin: In summer, however, when there is a high accumulation of heat near the earth’s surface, in direct contrast to the considerably colder air higher up, the temperature differential between higher and lower altitudes is much more pronounced. As warm air rises in this type of environment, the temperature drops much more rapidly than it does in winter
Câu 4:
The word “benign” in paragraph 3 is closest in meaning to ________.
Chọn đáp án A
Giải thích: “benign” = harmless: ôn hoà, lành tính, vô hại
Câu 5:
The expression “in concert” in paragraph 3 could best be replaced by ________.
The expression “in concert” in paragraph 3 could best be replaced by ________.
A. as a chorus
C. as a cluster
B. with other musicians
Chọn đáp án C
“in concert” = as a cluster thunderstorms, however, can appear in concert, and the resulting show, while extremely impressive, can also prove extraordinarily destructive. cơn bão có sấm sét có thể xuất hiện theo cụm, và kết quả, trong khi cực kỳ ấn tượng, cũng có thể tàn phá khác thường.
Câu 6:
The word “itself” in paragraph 3 refers to ________.
The word “itself” in paragraph 3 refers to ________.
A. a large-scale collision
C. an advancing cold front
B. a squall line
Chọn đáp án C
“itself” chính là “an advancing cold front”
It is common for a squall line to begin when an advancing cold front meets up with and forces itself under a layer of warm and moist air
Dòng đối lưu thường bắt đầu khi một frông lạnh xảy đến trước tình cờ và ép chính nó dưới một lớp không khí ấm áp và ẩm ướt
Câu 7:
All of the following are mentioned in the passage about supercells EXCEPT that they ________.
All of the following are mentioned in the passage about supercells EXCEPT that they ________.
A. are of short duration
B. have circling winds
Chọn đáp án A
Thông tin: Within the squall line, often near its southern end, can be found supercells, long-lived rotating storms of exceptional strength that serve as the source of tornadoes.
Câu 8:
This reading would most probably be assigned in which of the following courses?
Chọn đáp án B
Bài này thuộc lĩnh vực khí tượng học.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. The problems encountered by farmers specializing in growing once crop
B. The agricultural activities of a North American Society
C. Various ways corn can be used.
Lời giải
Chọn đáp án B.
Giải thích: Ý B là ý tổng quát nhất, A, C, D chỉ là những ý nhỏ trong bài
Câu 2
Lời giải
Chọn đáp án A
"body" = amount: lượng
Câu 3
A. The organization helps herders to build fences.
B. Herders provide accommodation to guests.
C. Some herders work as nature guides.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. to persuade herders to live on eco-tourism not raising animals
B. to elevate the status of the women in the communities
C. to increase the population of snow leopards in wildlife reserves
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. the fall in the snow leopard population
B. the pressures caused by the black market
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. Local herders are uncooperative in attempts to save snow leopards.
B. The snow leopard’s endangerment is due to in part to the black market.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.