Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 31 to 36.
Language is indispensable to humans. It helps us share our thoughts, express our emotions, and understand one another. Without language, we wouldn't be able to build relationships or learn from others. Over time, languages have gradually developed, changing in sounds, grammar, and vocabulary. That's why the way people speak today is often very different from how their grandparents spoke.
Around the world, there are thousands of languages. Some are spoken by millions of people, while others are used by only a small group. Sadly, many of these smaller languages are disappearing. When a language dies, we also lose part of a culture and history. That's why many specialists are working hard to protect endangered languages before they are lost forever.
Not all languages are spoken with voices. Sign languages use hand movements and facial expressions to share meaning. They are used by people who are deaf or hard of hearing and are just as rich and meaningful as spoken ones.
Learning another language can also help you personally. It can boost your self-confidence, strengthen your brain and help you understand different cultures. In today's global world, speaking more than one language can help you open doors in both life and work.
According to the passage, the word “boost’ is CLOSEST in meaning to ____.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 31 to 36.
Language is indispensable to humans. It helps us share our thoughts, express our emotions, and understand one another. Without language, we wouldn't be able to build relationships or learn from others. Over time, languages have gradually developed, changing in sounds, grammar, and vocabulary. That's why the way people speak today is often very different from how their grandparents spoke.
Around the world, there are thousands of languages. Some are spoken by millions of people, while others are used by only a small group. Sadly, many of these smaller languages are disappearing. When a language dies, we also lose part of a culture and history. That's why many specialists are working hard to protect endangered languages before they are lost forever.
Not all languages are spoken with voices. Sign languages use hand movements and facial expressions to share meaning. They are used by people who are deaf or hard of hearing and are just as rich and meaningful as spoken ones.
Learning another language can also help you personally. It can boost your self-confidence, strengthen your brain and help you understand different cultures. In today's global world, speaking more than one language can help you open doors in both life and work.
A. worsen
B. lessen
C. reduce
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Boost (v): tăng
Improve (v): cải thiện
Thông tin: It can boost your self-confidence, strengthen your brain and help you understand different cultures. (Nó có thể giúp bạn tăng cường sự tự tin, phát triển trí não và hiểu biết về nhiều nền văn hóa khác nhau.)
Dịch nghĩa: Theo đoạn văn, từ “boost” có nghĩa GẦN NHẤT với “improve”.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What is the main idea of the passage?
What is the main idea of the passage?
A. Sign languages are more useful than spoken languages.
B. Only major languages help people in daily situations.
C. Language connects people and changes across history.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Ý chính của đoạn văn là gì?
→ Ngôn ngữ kết nối mọi người và thay đổi trong suốt chiều dài lịch sử.
Câu 3:
According to the passage, the word ‘indispensable” is OPPOSITE in meaning to ________.
According to the passage, the word ‘indispensable” is OPPOSITE in meaning to ________.
A. uncommon
B. unimportant
C. unavailable
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Indispensable (adj): không thể thiếu
Unimportant (adj): không quan trọng
Thông tin: Language is indispensable to humans. It helps us share our thoughts, express our emotions, and understand one another. Without language, we wouldn't be able to build relationships or learn from others. (Ngôn ngữ là công cụ không thể thiếu đối với con người. Nó giúp chúng ta chia sẻ suy nghĩ, thể hiện cảm xúc và hiểu nhau. Nếu không có ngôn ngữ, chúng ta sẽ không thể xây dựng mối quan hệ hoặc học hỏi từ người khác.)
Dịch nghĩa: Theo đoạn văn, từ “indispensable” TRÁI NGƯỢC với “unimportant” về nghĩa.
Câu 4:
Which of the following is TRUE according to the passage?
Which of the following is TRUE according to the passage?
A. The way people speak today is often the same as how their grandparents spoke.
B. The way people speak today is often similar to how their grandparents spoke.
C. The way people speak today is often like how their grandparents spoke.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: Over time, languages have gradually developed, changing in sounds, grammar, and vocabulary. That's why the way people speak today is often very different from how their grandparents spoke. (Theo thời gian, ngôn ngữ dần phát triển, thay đổi về âm thanh, ngữ pháp và từ vựng. Đó là lý do tại sao cách mọi người nói ngày nay thường rất khác so với cách ông bà họ nói.)
Dịch nghĩa: Câu nào sau đây là ĐÚNG theo đoạn văn?
→ Cách mọi người nói chuyện ngày nay thường khác với cách ông bà họ nói chuyện.
Câu 5:
Why do a lot of experts want to protect small languages according to the passage?
Why do a lot of experts want to protect small languages according to the passage?
A. Because they help people travel easily to new places:
B. Because their disappearance means losing culture and history.
C. Because their speakers often forget how to use them.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: Some are spoken by millions of people, while others are used by only a small group. Sadly, many of these smaller languages are disappearing. When a language dies, we also lose part of a culture and history. (Một số ngôn ngữ được hàng triệu người nói, trong khi một số khác chỉ được một nhóm nhỏ sử dụng. Đáng buồn thay, nhiều ngôn ngữ ít người sử dụng hơn này đang dần biến mất. Khi một ngôn ngữ mất đi, chúng ta cũng mất đi một phần văn hóa và lịch sử.)
Dịch nghĩa: Theo đoạn văn, tại sao nhiều chuyên gia lại muốn bảo vệ các ngôn ngữ mà chỉ được ít người sử dụng?
→ Bởi vì sự biến mất của chúng có nghĩa là mất đi văn hóa và lịch sử.
Câu 6:
What does the passage say about sign languages?
What does the passage say about sign languages?
A. They are only used in small schools abroad.
B. They are easier to understand than grammar.
C. They use hands and faces to show meaning.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: Sign languages use hand movements and facial expressions to share meaning. (Ngôn ngữ ký hiệu sử dụng chuyển động của tay và biểu cảm khuôn mặt để truyền đạt ý nghĩa.)
Dịch nghĩa: Đoạn văn nói gì về ngôn ngữ ký hiệu?
→ Họ sử dụng tay và khuôn mặt để thể hiện ý nghĩa.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
A. do music has
B. does music have
C. does music has
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Cấu trúc: Do/ Does + S + verb-infinitive? → Sử dụng trợ động từ ‘does’ và động từ nguyên thể với chủ ngữ số ít hoặc chủ ngữ là danh từ không đếm được trong câu hỏi ngắn Yes/No thì hiện tại đơn.
Dịch nghĩa: Tuy nhiên, âm nhạc có tác động tốt hay xấu đến hành vi của thanh thiếu niên?
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Cấu trúc: Giới từ chỉ thời gian: on + ngày cụ thể
Dịch nghĩa: Buổi phỏng vấn sẽ diễn ra vào ngày 20 tháng 7.
Câu 3
A. Face-to-face communication brings many important benefits.
B. Talking in person helps avoid confusion caused by unclear messages.
C. Eye contact and body language help make a message easier to understand.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. as famous as
B. the most famous
C. much famous
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. put up
B. brought up
C. picked up
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.