A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world's largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth's core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface. The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.
The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this.
The family often comes first. However, many young individuals choose to hang out with their friends over their family because their friends seem to (35) ________ them better.
A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world's largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth's core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface. The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.
The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this.
Câu hỏi trong đề: Bộ 2 đề thi giữa kì 2 Tiếng Anh 11 năm 2024-2025 có đáp án !!
Quảng cáo
Trả lời:
Chọn B
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
Children's development is greatly influenced by the people they live with. Living with your extended family has several (36) ________.
A. drawbacks
Chọn D
Câu 3:
They are not always as busy and (37) _______ as many parents are because most grandparents are retired
Chọn C
Câu 4:
how to solve common problems that children and young people have because grandparents have more life (38) _______.
A. experience
Chọn A
Câu 5:
Grandparents love their grandchildren, so they will be happy to (39) ________ a phone call from their grandkids.
Grandparents love their grandchildren, so they will be happy to (39) ________ a phone call from their grandkids.
Chọn B
Câu 6:
The word “its” in the passage refers to________
The word “its” in the passage refers to________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Hướng dẫn dịch: Hồ có thể tồn tại ở trạng thái không đóng băng dưới khối băng này vì nước của nó được làm ấm bởi nhiệt địa nhiệt từ lõi Trái đất.
Câu 7:
It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if________
It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.
Hướng dẫn dịch: Mãi đến gần đây, dữ liệu thu thập bằng vệ tinh mới giúp các nhà khoa học nhận thức được kích thước khổng lồ của hồ; radar trên vệ tinh đã phát hiện ra một vùng cực kỳ bằng phẳng, nơi băng vẫn nằm ngang vì nó nổi trên mặt nước của hồ.
Câu 8:
All of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it________
All of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin đáp án A: Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size.
(Sóng radio từ thiết bị khảo sát đã xuyên qua băng và tiết lộ một khối nước có kích thước không xác định.)
Thông tin đáp án B: The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area.
(Hồ được phát hiện lần đầu tiên vào những năm 1970 khi một nhóm nghiên cứu đang tiến hành khảo sát trên không khu vực này.)
Thông tin đáp án D: Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size.
(Sóng radio từ thiết bị khảo sát đã xuyên qua băng và tiết lộ một khối nước có kích thước không xác định.)
Câu 9:
The word "conducting" in the passage is closest in meaning to________
The word "conducting" in the passage is closest in meaning to________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Conducting (v) = Carrying out: tiến hành
Hướng dẫn dịch: Hồ được phát hiện lần đầu tiên vào những năm 1970 khi một nhóm nghiên cứu đang tiến hành khảo sát trên không khu vực này.
Câu 10:
Lake Vostok is potentially important to scientists because________
Lake Vostok is potentially important to scientists because________
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas.
Hướng dẫn dịch: Việc phát hiện ra một hồ nước ngọt khổng lồ bị mắc kẹt dưới Nam Cực thu hút sự quan tâm của cộng đồng khoa học bởi tiềm năng hồ chứa các vi sinh vật cổ đại đã tồn tại hàng nghìn năm, không bị ảnh hưởng bởi các yếu tố như bụi phóng xạ hạt nhân và tia cực tím cường độ cao – những yếu tố đã ảnh hưởng đến các sinh vật ở những khu vực tiếp xúc nhiều hơn.
Dịch bài đọc:
Một đặc điểm địa lý khá bất ngờ của Nam Cực là một hồ nước ngọt khổng lồ, một trong những hồ lớn nhất và sâu nhất thế giới, nằm ẩn mình dưới lớp băng dày bốn kilômét. Hiện được biết đến với tên gọi Hồ Vostok, khối nước khổng lồ này nằm dưới khối băng tạo nên Nam Cực. Hồ có thể tồn tại ở trạng thái không đóng băng dưới khối băng này vì nước của nó được làm ấm bởi nhiệt địa nhiệt từ lõi Trái đất. Lớp băng dày phía trên Hồ Vostok thực sự cách nhiệt cho hồ khỏi nhiệt độ lạnh giá trên bề mặt. Hồ được phát hiện lần đầu tiên vào những năm 1970 khi một nhóm nghiên cứu đang tiến hành khảo sát trên không khu vực này. Sóng radio từ thiết bị khảo sát đã xuyên qua băng và tiết lộ một khối nước có kích thước không xác định. Mãi đến gần đây, dữ liệu thu thập bằng vệ tinh mới giúp các nhà khoa học nhận thức được kích thước khổng lồ của hồ; radar trên vệ tinh đã phát hiện ra một vùng cực kỳ bằng phẳng, nơi băng vẫn nằm ngang vì nó nổi trên mặt nước của hồ.
Việc phát hiện ra một hồ nước ngọt khổng lồ bị mắc kẹt dưới Nam Cực thu hút sự quan tâm của cộng đồng khoa học bởi tiềm năng hồ chứa các vi sinh vật cổ đại đã tồn tại hàng nghìn năm, không bị ảnh hưởng bởi các yếu tố như bụi phóng xạ hạt nhân và tia cực tím cường độ cao – những yếu tố đã ảnh hưởng đến các sinh vật ở những khu vực tiếp xúc nhiều hơn. Tuy nhiên, nhược điểm của phát hiện này nằm ở khó khăn trong việc tiến hành nghiên cứu trên hồ trong điều kiện khí hậu khắc nghiệt như vậy và những vấn đề liên quan đến việc thu thập các mẫu không bị ô nhiễm từ hồ mà không thực sự làm ô nhiễm hồ. Các nhà khoa học đang tìm kiếm những cách khả thi để giải quyết vấn đề này.
Hot: 1000+ Đề thi giữa kì 2 file word cấu trúc mới 2026 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Trọng tâm Hóa học 11 dùng cho cả 3 bộ sách Kết nối, Cánh diều, Chân trời sáng tạo VietJack - Sách 2025 ( 58.000₫ )
- Trọng tâm Sử, Địa, GD KTPL 11 cho cả 3 bộ Kết nối, Chân trời, Cánh diều VietJack - Sách 2025 ( 38.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
preserved (v) được bảo tồn
promoted (v) được quảng bá
restored (v) được phục hồi
protected (v) được bảo vệ
Hướng dẫn dịch: Di tích lịch sử được quảng bá như một điểm đến du lịch trên mạng xã hội.
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: It was in London that I first met my girlfriend.
Cấu trúc câu chẻ: It + be + tân ngữ + that + S + V
Hướng dẫn dịch: Tôi gặp bạn gái mình lần đầu tiên ở London.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.