Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 34 to 40.
If you’ve done any traveling at all, you’re likely quite aware that customs and etiquette differ from one culture to another: what may be perfectly innocuous in one place may be hideously offensive in another, and vice- versa. Granted, even if you haven’t traveled at all, you’re probably aware of the fact that certain types of behavior aren’t exactly acceptable in other countries: belching at the table may be a sign of gratitude in some places, but in most areas of North America and Europe, such a display will earn you a fair bit of ire. Whether you plan on traveling to any of the places listed below or just doing business with a foreign client, it’s important to educate yourself on the standards of politesse and etiquette beforehand the last thing you want to do is offend someone with any ignorant, boorish behavior. Here’s how to be polite in different countries.
When dealing with Japanese clients, be sure to dress fairly conservatively, and make sure that you bow lower than they do upon meeting them. Accept gifts with both hands and open them later, not in front of the giver, and never blow your nose at the dining table. Avoid asking and answering direct questions: it’s better to imply rather than ask, and to answer with vagueness during conversations.
In Kenya, when greeting someone older or of a higher status than yourself, grip their right wrist with your left hand while shaking it; it’s a sign of respect and deference. Do ask questions about their health, family, business, etc. before getting to major topics, as skipping these niceties is seen as impolite. If sharing meals, do not begin eating until the eldest male has been served and starts to eat.
Turning down an alcoholic drink is considered terribly offensive in Russia, so it’s a good idea to fortify yourself with some greasy food before heading out for a meal with Russian or Ukrainian clients. Don’t smile at strangers or they’ll think you’re deranged, and when paying for items, place your money on the counter rather than trying to hand it directly to the cashier.
What does the word “them” in paragraph 2 refer to?
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 34 to 40.
If you’ve done any traveling at all, you’re likely quite aware that customs and etiquette differ from one culture to another: what may be perfectly innocuous in one place may be hideously offensive in another, and vice- versa. Granted, even if you haven’t traveled at all, you’re probably aware of the fact that certain types of behavior aren’t exactly acceptable in other countries: belching at the table may be a sign of gratitude in some places, but in most areas of North America and Europe, such a display will earn you a fair bit of ire. Whether you plan on traveling to any of the places listed below or just doing business with a foreign client, it’s important to educate yourself on the standards of politesse and etiquette beforehand the last thing you want to do is offend someone with any ignorant, boorish behavior. Here’s how to be polite in different countries.
When dealing with Japanese clients, be sure to dress fairly conservatively, and make sure that you bow lower than they do upon meeting them. Accept gifts with both hands and open them later, not in front of the giver, and never blow your nose at the dining table. Avoid asking and answering direct questions: it’s better to imply rather than ask, and to answer with vagueness during conversations.
In Kenya, when greeting someone older or of a higher status than yourself, grip their right wrist with your left hand while shaking it; it’s a sign of respect and deference. Do ask questions about their health, family, business, etc. before getting to major topics, as skipping these niceties is seen as impolite. If sharing meals, do not begin eating until the eldest male has been served and starts to eat.
Turning down an alcoholic drink is considered terribly offensive in Russia, so it’s a good idea to fortify yourself with some greasy food before heading out for a meal with Russian or Ukrainian clients. Don’t smile at strangers or they’ll think you’re deranged, and when paying for items, place your money on the counter rather than trying to hand it directly to the cashier.
Câu hỏi trong đề: Bộ 5 đề thi giữa kì 1 Tiếng Anh 12 năm 2024-2025 có đáp án !!
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: Accept gifts with both hands and open them later, not in front of the giver, and never blow your nose at the dining table. (Nhận quà bằng cả hai tay và mở sau, không mở trước mặt người tặng, và không bao giờ xì mũi ở bàn ăn.)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What can be inferred from the passage?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: Whether you plan on traveling to any of the places listed below or just doing business with a foreign client, it’s important to educate yourself on the standards of politesse and etiquette beforehand—the last thing you want to do is offend someone with any ignorant, boorish behavior. (Cho dù bạn có dự định đi du lịch đến bất kỳ địa điểm nào được liệt kê dưới đây hay chỉ làm ăn với khách hàng nước ngoài, điều quan trọng là phải tìm hiểu trước về các tiêu chuẩn lịch sự và phép xã giao—điều cuối cùng bạn muốn làm là xúc phạm ai đó bằng bất kỳ hành vi thô lỗ, thiếu hiểu biết nào.)
= Understanding clients’ customs is an important criterion in doing business. (Hiểu phong tục của khách hàng là một tiêu chí quan trọng trong kinh doanh.)
Câu 3:
Which of the following is NOT true about general cultural etiquette?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: D
Thông tin: Avoid asking and answering direct questions: it’s better to imply rather than ask, and to answer with vagueness during conversations. (Tránh hỏi và trả lời những câu hỏi trực tiếp: tốt hơn là nên ngụ ý thay vì hỏi, và trả lời một cách mơ hồ trong khi trò chuyện.)
Đáp án D: It is acceptable to ask direct questions in all cultures. (Việc đặt câu hỏi trực tiếp là điều có thể chấp nhận được ở mọi nền văn hóa.)
Câu 4:
According to the last paragraph, what behavior is often seen in Russia?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin: Don’t smile at strangers or they’ll think you’re deranged, and when paying for items, place your money on the counter rather than trying to hand it directly to the cashier. (Đừng cười với người lạ nếu không họ sẽ nghĩ bạn bị loạn trí, và khi thanh toán, hãy đặt tiền của bạn lên quầy thay vì cố gắng đưa trực tiếp cho nhân viên thu ngân.)
= avoiding handing money directly to the cashier. (tránh đưa tiền trực tiếp cho thu ngân.)
Câu 5:
The word “fortify” in the last paragraph mostly means ______.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
fortify (v): bồi bổ = strengthen (v): tăng cường
Câu 6:
The word “innocuous” in the first paragraph is opposite in meaning to ______.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
innocuous (adj): vô hại >< harmful (adj): có hại
Câu 7:
Which of the following could be served as the best title of the passage?
Which of the following could be served as the best title of the passage?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: Whether you plan on traveling to any of the places listed below or just doing business with a foreign client, it’s important to educate yourself on the standards of politesse and etiquette beforehand—the last thing you want to do is offend someone with any ignorant, boorish behavior. Here’s how to be polite in different countries. (Cho dù bạn có dự định đi du lịch đến bất kỳ địa điểm nào được liệt kê dưới đây hay chỉ làm ăn với khách hàng nước ngoài, điều quan trọng là phải tìm hiểu trước về các tiêu chuẩn lịch sự và phép xã giao—điều cuối cùng bạn muốn làm là xúc phạm ai đó bằng bất kỳ hành vi thô lỗ, thiếu hiểu biết nào. Sau đây là cách cư xử lịch sự ở các quốc gia khác nhau.)
Đáp án B: Behavior to be a courteous person in distinct nations. (Hành vi để trở thành người lịch sự ở các quốc gia khác nhau.)
Dịch bài đọc:
Nếu bạn đã từng đi du lịch, bạn có thể nhận ra rằng phong tục và phép xã giao khác nhau giữa các nền văn hóa: những gì có thể hoàn toàn vô hại ở nơi này có thể lại vô cùng xúc phạm ở nơi khác và ngược lại. Thật vậy, ngay cả khi bạn chưa từng đi du lịch, bạn có thể nhận ra rằng một số hành vi nhất định không được chấp nhận ở các quốc gia khác: ợ hơi tại bàn có thể là dấu hiệu của lòng biết ơn ở một số nơi, nhưng ở hầu hết các khu vực của Bắc Mỹ và Châu Âu, hành động như vậy sẽ khiến bạn phải chịu khá nhiều sự tức giận. Cho dù bạn có dự định đi du lịch đến bất kỳ địa điểm nào được liệt kê dưới đây hay chỉ làm ăn với khách hàng nước ngoài, điều quan trọng là phải tìm hiểu trước về các tiêu chuẩn lịch sự và phép xã giao—điều cuối cùng bạn muốn làm là xúc phạm ai đó bằng bất kỳ hành vi thô lỗ, thiếu hiểu biết nào. Sau đây là cách cư xử lịch sự ở các quốc gia khác nhau.
Khi giao tiếp với khách hàng Nhật Bản, hãy đảm bảo ăn mặc khá kín đáo và đảm bảo rằng bạn cúi chào thấp hơn họ khi gặp họ. Nhận quà bằng cả hai tay và mở sau, không mở trước mặt người tặng, và không bao giờ xì mũi ở bàn ăn. Tránh hỏi và trả lời trực tiếp: tốt hơn là ngụ ý thay vì hỏi, và trả lời mơ hồ trong khi trò chuyện.
Ở Kenya, khi chào người lớn tuổi hoặc có địa vị cao hơn mình, hãy nắm cổ tay phải của họ bằng tay trái trong khi bắt tay; đó là dấu hiệu của sự tôn trọng và kính trọng. Hãy hỏi về sức khỏe, gia đình, công việc kinh doanh, v.v. của họ trước khi đi vào chủ đề chính, vì việc bỏ qua những điều tế nhị này bị coi là bất lịch sự. Nếu dùng bữa cùng nhau, đừng bắt đầu ăn cho đến khi người đàn ông lớn tuổi nhất được phục vụ và bắt đầu ăn.
Từ chối đồ uống có cồn được coi là hành vi cực kỳ xúc phạm ở Nga, vì vậy, bạn nên bồi bổ cho bản thân bằng một số đồ ăn nhiều dầu mỡ trước khi đi ăn với khách hàng người Nga hoặc Ukraine. Đừng cười với người lạ nếu không họ sẽ nghĩ bạn bị loạn trí, và khi thanh toán, hãy đặt tiền của bạn lên quầy thay vì cố gắng đưa trực tiếp cho nhân viên thu ngân.
Hot: 1000+ Đề thi giữa kì 2 file word cấu trúc mới 2026 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
around the world: quanh thế giới
Dịch nghĩa: Thưởng thức các điệu múa truyền thống từ khắp nơi trên thế giới.
Câu 2
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: These celebrations serve as vital occasions for ethnic groups to reaffirm their cultural heritage and strengthen bonds within their communities. (Những lễ kỷ niệm này đóng vai trò quan trọng để các nhóm dân tộc khẳng định lại di sản văn hóa của họ và củng cố mối quan hệ trong cộng đồng của họ.)
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. obscure
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.