Read the passage and choose the best answer for each question.
SONGKRAN is the Thai traditional New Year. It starts on April 13 every year and last 3 days. Another name for Songkran is the "Water Festival’’ because people believe that water can wash away bad luck. On Songkran day, family members gather and pour scented water onto the hands of their parents and grandparents to show their respect for the elders. In return, the elders wish the youngers good luck and wealth.
What is this passage about?
Read the passage and choose the best answer for each question.
SONGKRAN is the Thai traditional New Year. It starts on April 13 every year and last 3 days. Another name for Songkran is the "Water Festival’’ because people believe that water can wash away bad luck. On Songkran day, family members gather and pour scented water onto the hands of their parents and grandparents to show their respect for the elders. In return, the elders wish the youngers good luck and wealth.
What is this passage about?
A. Thai traditional days
B. Thai family traditions
D. Thai water festival
Quảng cáo
Trả lời:

Đáp án đúng là: C
Giải thích: Dựa vào câu: SONGKRAN is the Thai traditional New Year.
Dịch: SONGKRAN là lễ đón năm mới truyền thống của Thái Lan.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What kind of activities are NOT mentioned?
What kind of activities are NOT mentioned?
A.family gathering
B. pouring water on hands of family elders
C. eating traditional food
D. giving wishes of luck and wealth

Đáp án đúng là: C
Giải thích: Dựa vào câu: On Songkran day, family members gather and pour scented water onto the hands of their parents and grandparents to show their respect for the elders. In return, the elders wish the youngers good luck and wealth.
Dịch: Vào ngày Songkran, các thành viên trong gia đình quây quần và đổ nước thơm lên tay ông bà cha mẹ để thể hiện sự kính trọng của họ đối với những người lớn tuổi. Đáp lại, những người lớn tuổi chúc những người trẻ tuổi may mắn và giàu có.
Câu 3:
Thai traditional New Year is called the "Water Festival” because water is believed to ________.
Thai traditional New Year is called the "Water Festival” because water is believed to ________.
A. bring about bad luck
B. prevent bad luck
C. show respect
D. bring about good luck

Đáp án đúng là: B
Giải thích: Dựa vào câu : Another name for Songkran is the "Water Festival’’ because people believe that water can wash away bad luck.
Dịch: Một tên gọi khác của Songkran là “Lễ hội nước” vì mọi người tin rằng nước có thể rửa sạch những điều xui xẻo.
Câu 4:
The phrase "the elders" in line 5 refer to
A. parents
B. family members
C. grandparents
D. parents and grandparents

Đáp án đúng là: D
Giải thích: Vì câu trước đó có nhắc đến ông bà và bố mẹ
[…] pour scented water onto the hands of their parents and grandparents to show their respect for the elders.
Dịch: đổ nước thơm lên tay ông bà cha mẹ để thể hiện sự kính trọng của họ đối với những người lớn tuổi.
Câu 5:
The word "wealth" in line 5 is closest in meaning to _____.
The word "wealth" in line 5 is closest in meaning to _____.
A. wishes
B. riches
B. riches
D. chances

Đáp án đúng là: B
Giải thích: wealth = riches: sự giàu có
Dựa vào câu: In return, the elders wish the youngers good luck and wealth.
Dịch: Đáp lại, những người lớn tuổi chúc những người trẻ tuổi may mắn và giàu có.
Hot: 500+ Đề thi vào 10 file word các Sở Hà Nội, TP Hồ Chí Minh có đáp án 2025 (chỉ từ 100k). Tải ngay
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Đáp án đúng là: A
Giải thích: Who thay thế cho người
Dịch: Anh ấy là người mà đã giúp tôi ngày hôm qua.
Câu 2
A. took
B. picked
C. looked
D. learnt
Lời giải
Đáp án đúng là: A
Giải thích: take up: bắt đầu học
Dịch: Mạnh bắt đầu học một ít tiếng Tây Ban Nha khi anh ấy đang sống ở Mexico.
Câu 3
A. which
B. where
C. why
D. when
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
A. will get
B. getting
C. would get
D. got
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
A. do they
B. doesn't they
C. are they
D. don't they
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 7
A. passing
B. to pass
C. pass
D. will pass
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.