Câu hỏi:

16/09/2023 1,062 Lưu

ACID DUST

“ Calcite- containing dust particles blow into the air and combine with nitric acid in polluted air from factories to form an entirely new particle – calcium nitrate , ” said Alexander Laskin, a senior research scientist at the Department of Energy’s Pacific Northwest National Laboratory in Richland, Washington .These nitrates have optical and chemical properties that are completely different from those of the originally dry dust particles . Due to this, climate models need to be updated to reflect this chemistry. Calcite dust is common in arid areas such as Israel, where scientists collected particles for analysis.

 Working from a mountaintop, the team collected dust that had blown in from the northern shores of Egypt, Sinai,and southern Israel. The particles had combined with air containing pollutants that came from Cairo.They analyzed nearly 2,00 individual particles and observed the physical and chemical changes at the W.R Wiley Environmental Sciences Laboratory.

 A key change in the properties of the newly formed nitrate particles is that they begin to absorb water and retain the moisture .These wet particles can scatter and absorb sunlight-presenting climate modelers, who need to know where the energy is going , a new wild card to deal with . Companion studies of dust samples from the Sahara and the Saudi coast and loess from China show that the higher the calcium in the mineral , the more reactive they are in with nitric acid .And once the particle is changed , it stays that way.

 “When dust storms kick up these particles and they enter polluted areas , the particles change ,” Laskin said . “To what extent this is happening globally, as more of the world becomes industrialized , we don’t know . But now we have the laboratory and field evidence that shows it is definitely happening . The story is much more complicated than anybody thought .”

What is the main idea of the passage ?

A. There is a new particle called calcium nitrate
B. Factories are polluting the environment
C. Climate models have to be updated because of the new particle calcium nitrate.
D. Calcium nitrate has chemical properties different from other dust particles.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

C

Nội dung chính của bài đọc là gì?

A. Có một phân tử mới được gọi là natri nitrat.

B. Các nhà máy đang làm ô nhiễm môi trường.

C. Các mô hình khí hậu phải được cập nhật bởi vì phân tử mới natri nitrat.

D. Natri nitrat có đặc điểm hóa học khác so với các phân tử bụi khác.

Dẫn chứng:

“ Calcite- containing dust particles blow into the air and combine with nitric acid in polluted air from factories to form an entirely new particle – calcium nitrate , ”

These nitrates have optical and chemical properties that are completely different from those of the originally dry dust particles . Due to this, climate models need to be updated to reflect this chemistry.

=>Chọn C

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

Why do climate models need to be updated to reflect the chemistry of calcium nitrate ?

  A. The new particles can absorb water and retain moisture.
B. The new particles can scatter and absorb sunlight.
C. To stop acid dust.
D. Both A and B.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

D

Tại sao các mô hình khí hậu cần được cập nhật để phản ánh ngành hóa học canxi nitrat?

A. Các phân tử mới có thể hấp thụ nước và duy trì độ ẩm.

B. Các phân tử mới có thể rãi rác và hấp thu ánh nắng mặt trời.

C. Để ngăn chặn bụi axit.

D. Cả A và B.

Dẫn chứng: A key change in the properties of the newly formed nitrate particles is that they begin to absorb water and retain the moisture .These wet particles can scatter and absorb sunlight-presenting climate modelers,

=>Chọn D

Câu 3:

Do the particles react with nitric acid ?

A. No, but they continue to absorb the sun’s energy.
B. No, and the particles do not change.
C. Yes, but the changes are temporary.
D. Yes, and the changes are permanent .

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

D

Các phân tử có phản ứng lại axit nitric không?

A. Không, nhưng chúng tiếp tục hấp thu năng lượng mặt trời.

B. Không, và các phân tử không đổi.

C. Có, nhưng sự thay đổi chỉ là tạm thời.

D. Có, và sự thay đổi là vĩnh viễn.

Dẫn chứng: Companion studies of dust samples from the Sahara and the Saudi coast and loess from China show that the higher the calcium in the mineral , the more reactive they are in with nitric acid .And once the particle is changed , it stays that way.

=>Chọn D

Câu 4:

Which of the following may be true ?

A. The change of an ice age is increased.
B. We may see more rainbows.
C. The greenhouse effects are increased   
D. Calcite dust is common in arid areas.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

D

Câu nào sau đây có thể đúng?

A. Sự thay đổi của thời kỳ băng hà được tăng lên.

B. Chúng ta có thể nhìn thấy nhiều cầu vòng hơn.

C. Hiệu ứng nhà kính tăng lên.

D. Bụi canxit thì phổ biến ở các vùng cằn cỏi.

Dẫn chứng: Calcite dust is common in arid areas such as Israel, where scientists collected particles for analysis.

=>Chọn D

Câu 5:

Why does the passage begin with a description of the properties of calcium nitrate?

A. To give background information so the reader can understand the topic better.
B. Because calcium nitrate is the main idea.
C. They show how elements combine to create calcium nitrate .
D. To prove the existence of calcium nitrate

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Tại sao tác giả bắt đầu bài đọc bằng sự mô tả các đặc điểm hóa học của canxi nitrat?

A. Để cung cấp sự hình thành nền tảng vì vậy người đọc có thể hiểu chủ đề tốt hơn.

B. Bởi vì canxi nitrat là nội dung chính.

C. Để thể hiện các phân tử kết hợp như thế nào để tạo ra canxi nitrat.

D. Để chứng minh sự tồn tại của canxi nitrat.

=>Chọn A

Câu 6:

The word “those ” in paragraph 1 refers to _____.

A. Nitrates
B. Properties
C. Particles
D. Models

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

B

Từ “ those” ở đoạn 1 ám chỉ đến

A. nitrat

B. các đặc điểm

C. các phân tử

D. các mô hình

Dẫn chứng: These nitrates have optical and chemical properties that are completely different from those of the originally dry dust particles .

=>Chọn B

Câu 7:

It can be inferred that the word “retain ” in paragraph 3 is closest in meaning to _____.

A. hold
B. lose
C. increase
D. need

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Có thể suy ra rằng từ “retain” [ giữ gìn/ duy trì ] ở đoạn 3 gần nghĩa nhất với

A. giữ lấy

B. mất

C. tăng

D. cần

Dẫn chứng: A key change in the properties of the newly formed nitrate particles is that they begin to absorb water and retain the moisture .

=>Chọn A

Câu 8:

In the third paragraph , what does the term “ wild card ” mean ?

A. An unknown card in a card game.
B. An unknown item in the scientists’ calculations
C. A large amount of acid dust.
D. A,B and C are incorrect .

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

B

Ở đoạn văn thứ 3, thuật ngữ “ wild card” có nghĩa là gì?

A. Một quân bài không biết trong một ván bài.

B. Một vật không biết trong tính toán của các nhà khoa học.

C. Một lượng lớn bụi axit

D. A, B và C đều không đúng.

Dẫn chứng: These wet particles can scatter and absorb sunlight-presenting climate modelers, who need to know where the energy is going , a new wild card to deal with .

=>Chọn B

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. much greater than the past
B. not greater than the past
C. getting ever greater
D. more diversified

Lời giải

Đáp án B

Các nghiên cứu cho thấy rằng áp lực đặt lên học sinh ngày nay thì

A.nhiều hơn trong quá khứ rất nhiều

B. không nhiều hơn trong quá khứ

C. trở nên nhiều hơn trong quá khứ

D. đa dạng hơn

Dẫn chứng: Based on data about how students are spending time, academic or financial pressures don’t seem to be greater now than a generation ago.

Câu 2

A. Applications of various fuels    
B. Natural resources and fossil fuels
C. A history of energy use  
D. A historical overview of energy rates

Lời giải

C

Chủ đề chính của bài đọc là gì?

A. Các ứng dụng của các loại nhiên liệu khác nhau.

B. Các nguồn tài nguyên thiên nhiên

C. Lịch sử của việc sử dụng nhiên liệu

D. Tổng quan về mặt lịch sử của tỉ lệ nhiên liệu

Dẫn chứng: In the course of history, human inventions have dramatically increased the average amount of energy available for use per person.

=>Chọn C

Câu 3

A. is just a strong headache.
B. can be treated with regular aspirin.
C. is caused by the same things that cause a headache
D. has a specific scientific cause, unlike a headache.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. is in the provision of clockwork toys and trains
B. is to send them to clinics
C. is to capture them before they are sufficiently experienced
D. offers recapture of earlier experiences

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. Different Indian tribes
B. Types of households among Indians
C. Types of shelters built by Indians
D. Different Indian cultures

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. in a large and wealthy family
B. in a stable and loving household
C. by his father alone
D. without good work habits

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP