Câu hỏi:

27/03/2025 65

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions 

The change in the global surface temperature between 1850 and the end of the 21st Century is likely to exceed 1.5°C, most simulations suggest. The WMO says that if the current warming trend continues, temperatures could rise 3-5°C by the end of this century. Temperature rises of 2°C had long been regarded as the gateway to dangerous warming. More recently, scientists and policymakers have argued that limiting temperature rises to 1.5°C is safer.

An Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) report in 2018 suggested that keeping to the 1.5°C target would require “rapid, far-reaching and unprecedented changes in all aspects of society”. The UN is leading a political effort to stabilise greenhouse-gas emissions for as long as we continue to emit greenhouse gases, temperatures will continue to rise. China emits more CO2 than any other country. It is followed by the US and the European Union member states, although emissions per person are much greater there. But even if we now cut greenhouse-gas emissions dramatically, scientists say the effects will continue. Large bodies of water and ice can take hundreds of years to respond to changes in temperature. And it takes CO2 decades to be removed from the atmosphere.

As more CO2 is released into the atmosphere, uptake of the gas by the oceans increases, causing the water to become more acidic. This could pose major problems for coral reefs. Global warming will cause further changes that are likely to create further heating. This includes the release of large quantities of methane as permafrost - frozen soil found mainly at high latitudes - melts.

Responding to climate change will be one of the biggest challenges we face this century. As the world warms, more water evaporates, leading to more moisture in the air. This means many areas will experience more intense rainfall - and in some places snowfall. But the risk of drought in inland areas during hot summers will increase. More flooding is expected from storms and rising sea levels. But there are likely to be very strong regional variations in these patterns.

 Which of the following could be the best title for the passage?

Đáp án chính xác

Sách mới 2k7: Bộ 20 đề minh họa Toán, Lí, Hóa, Văn, Sử, Địa…. form chuẩn 2025 của Bộ giáo dục (chỉ từ 49k/cuốn).

Đề toán-lý-hóa Đề văn-sử-địa Tiếng anh & các môn khác

Quảng cáo

Trả lời:

verified
Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Đoạn văn nói về sự ấm lên toàn cầu và các tác động của nó, từ nhiệt độ tăng lên đến sự thay đổi của môi trường và khí hậu.

Dịch nghĩa: Global Warming and its Effects (Sự nóng lên toàn cầu và những tác động của nó)

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word “exceed” in paragraph 1 is closest in meaning to ______ .

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: D

exceed: vượt quá = be greater than = vượt lên

Câu 3:

According to paragraph 1, it is better to limit the temperature rise ______ .

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: A

Thông tin: Temperature rises of 2°C had long been regarded as the gateway to dangerous warming. More recently, scientists and policymakers have argued that limiting temperature rises to 1.5°C is safer. (Nhiệt độ tăng 2°C từ lâu đã được coi là cửa ngõ dẫn đến sự nóng lên nguy hiểm. Gần đây hơn, các nhà khoa học và nhà hoạch định chính sách đã lập luận rằng việc giới hạn nhiệt độ tăng ở mức 1,5°C sẽ an toàn hơn.)

Câu 4:

The word “It” in paragraph 2 refers to ______ .

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: C

Thông tin: It is followed by the US and the European Union member states, although emissions per person are much greater there. But even if we now cut greenhouse-gas emissions dramatically, scientists say the effects will continue. (Tiếp theo là Hoa Kỳ và các quốc gia thành viên Liên minh Châu Âu, mặc dù lượng khí thải trên đầu người ở đó lớn hơn nhiều. Nhưng ngay cả khi chúng ta cắt giảm đáng kể lượng khí thải nhà kính, các nhà khoa học cho biết tác động sẽ vẫn tiếp tục.)

Câu 5:

 The word “uptake” in paragraph 4 is closest in meaning to ______ .

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: A

uptake (v): sự hấp thụ = taking something in: tiếp nhận

Câu 6:

Which of the following statements is NOT true, according to the passage?

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: C

Thông tin: The UN is leading a political effort to stabilise greenhouse-gas emissions for as long as we continue to emit greenhouse gases, temperatures will continue to rise. (Liên Hợp Quốc đang dẫn đầu nỗ lực chính trị nhằm ổn định lượng khí thải nhà kính vì chừng nào chúng ta còn thải ra khí nhà kính thì nhiệt độ vẫn sẽ tiếp tục tăng.)

Câu 7:

Which of the following statements can be inferred from paragraph 5?

Đáp án chính xác

Xem lời giải

verified Lời giải của GV VietJack

Đáp án đúng: D

Thông tin: Responding to climate change will be one of the biggest challenges we face this century. As the world warms, more water evaporates, leading to more moisture in the air. This means many areas will experience more intense rainfall - and in some places snowfall. (Ứng phó với biến đổi khí hậu sẽ là một trong những thách thức lớn nhất mà chúng ta phải đối mặt trong thế kỷ này. Khi thế giới ấm lên, nhiều nước bốc hơi hơn, dẫn đến nhiều hơi ẩm hơn trong không khí. Điều này có nghĩa là nhiều khu vực sẽ có lượng mưa lớn hơn - và ở một số nơi có tuyết rơi.)


Dịch bài đọc:

Sự thay đổi nhiệt độ bề mặt toàn cầu từ năm 1850 đến cuối thế kỷ 21 có khả năng sẽ vượt quá 1,5°C, theo hầu hết các mô phỏng. Tổ chức Khí tượng Thế giới (WMO) cho biết nếu xu hướng ấm lên hiện tại tiếp tục, nhiệt độ có thể tăng từ 3-5°C vào cuối thế kỷ này. Tăng nhiệt độ 2°C từ lâu đã được xem là ngưỡng dẫn đến sự ấm lên nguy hiểm. Gần đây, các nhà khoa học và nhà hoạch định chính sách đã tranh luận rằng việc giới hạn sự tăng nhiệt độ ở mức 1,5°C là an toàn hơn.

Một báo cáo của Ủy ban Liên Chính phủ về Biến đổi Khí hậu (IPCC) năm 2018 cho thấy để duy trì mục tiêu 1,5°C sẽ đòi hỏi “những thay đổi nhanh chóng, sâu rộng và chưa từng có trong tất cả các lĩnh vực của xã hội”. Liên Hợp Quốc đang dẫn đầu một nỗ lực chính trị để ổn định lượng khí thải nhà kính, vì miễn là chúng ta tiếp tục thải khí nhà kính, nhiệt độ sẽ tiếp tục tăng. Trung Quốc thải ra lượng CO2 nhiều hơn bất kỳ quốc gia nào khác. Tiếp theo là Mỹ và các quốc gia thành viên Liên minh Châu Âu, mặc dù lượng khí thải trên mỗi người ở đó cao hơn nhiều. Tuy nhiên, ngay cả khi chúng ta cắt giảm mạnh mẽ lượng khí thải nhà kính ngay bây giờ, các nhà khoa học cho rằng các tác động sẽ vẫn tiếp tục. Các khối lượng lớn nước và băng có thể mất hàng trăm năm để phản ứng với sự thay đổi nhiệt độ. Và CO2 mất hàng thập kỷ để được loại bỏ khỏi khí quyển.

Khi CO2 được thải vào khí quyển, khả năng hấp thụ khí này của đại dương tăng lên, khiến nước trở nên axit hơn. Điều này có thể gây ra các vấn đề lớn đối với các rạn san hô. Sự ấm lên toàn cầu sẽ gây ra thêm những thay đổi có thể dẫn đến sự nóng lên hơn nữa. Điều này bao gồm sự phát thải một lượng lớn khí methane khi lớp đất băng vĩnh cửu - lớp đất đóng băng chủ yếu ở các vĩ độ cao - tan chảy.

Phản ứng với biến đổi khí hậu sẽ là một trong những thách thức lớn nhất mà chúng ta phải đối mặt trong thế kỷ này. Khi thế giới nóng lên, nhiều nước sẽ bay hơi hơn, dẫn đến độ ẩm trong không khí tăng lên. Điều này có nghĩa là nhiều khu vực sẽ trải qua lượng mưa mạnh hơn - và ở một số nơi, tuyết rơi. Tuy nhiên, nguy cơ hạn hán ở các khu vực nội địa trong mùa hè nóng sẽ tăng lên. Lũ lụt dự kiến sẽ gia tăng do bão và mực nước biển dâng cao. Nhưng có khả năng sẽ có sự khác biệt rất lớn giữa các khu vực về những kiểu thời tiết này.

Bình luận


Bình luận

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1:

One of the more well-known benefits of volunteering is(18)_____

Xem đáp án » 27/03/2025 84

Câu 2:

Which of the following could be the best title for the passage?

Xem đáp án » 27/03/2025 63

Câu 3:

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct arrangement of the sentences to  make a meaningful paragraph/letter in each of the fallowing questions.

a. I intend to invite about 10 people, so it will be a small gathering.

b. Dear Jane, As the school year is coming to an end, I'm giving a farewell party before we go away for holiday

c. I will order some pizzas and buy snacks and fruits. There will be dancing and karaoke competition, so there will be a lot of fun.

d. Would you like to come?

e. It will be held at my home at 7 p.m this coming Sunday.

f. Please let me know if you can come. Just leave me a message on the phone if you can't catch me at home.Your friend,

Xem đáp án » 27/03/2025 62

Câu 4:

A first class graduate in Physics from Delhi University with (10)_____experience of

Xem đáp án » 27/03/2025 51

Câu 5:

a. Also, voluntary tasks help them connect with the community, making them aware of the needs around them.

b. In addition to this, students deve1op teamwork and communication skills while they volunteer.

c. Firstly, they will gain valuable real-world experience which can help in their future careers.

d. Last but not least, doing volunteer work can be a rewarding job, as students feel great about helping others.

e. Upper secondary school students get many benefits from doing voluntary work.

Xem đáp án » 27/03/2025 51

Câu 6:

 (13)____a minute to locate the exit closest to you.

Xem đáp án » 27/03/2025 42