Câu hỏi:

09/09/2025 80 Lưu

Read the text carefully then answer the following questions.

The costs and benefits of global warming will vary greatly from area to area. For moderate climate change, the balance can be difficult to assess. But the larger the change in climate, the more negative the consequences will become. Global warming will probably make life harder, not easier, for most people. This is mainly because we have already built enormous infrastructure based on the climate we now have.

People in some temperate zones may benefit from milder winters, more abundant rainfall, and expanding crop production zones. But people in other areas will suffer from increased heat waves, coastal erosion, rising sea level more erratic rainfall, and droughts.

The crops, natural vegetation, and domesticated and wild animals (including seafood) that sustain people in a given area may be unable to adapt to local or regional changes in climate. The ranges of diseases and insect pests that are limited by temperature may expand, if other environmental conditions are also favourable.

In its summary report on the impacts of climate change, the Intergovernmental Panel on Climate Change stated, "Taken as a whole, the range of published evidence indicates that the net damage costs of climate change are likely to be significant and to increase over time.”

What is the main idea of the passage?

A.

Environment pollution is real.

B.

Reasons why low-lying areas are flooded.

C.

Solutions to global warming.

D.

Reasons why global warming is a problem.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Toàn bài nói về những hậu quả tiêu cực của biến đổi khí hậu và lý do tại sao nó trở thành một vấn đề.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

Which of the following is TRUE as the result of global warming?

A.

All people suffer from global warming.

B.

All people benefit from global warming.

C.

Life is more difficult for the majority of people.

D.

Life is easier for most people.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Global warming will probably make life harder, not easier, for most people. (Sự nóng lên toàn cầu có thể sẽ khiến cuộc sống trở nên khó khăn hơn chứ không dễ dàng hơn đối với hầu hết mọi người.)

Câu 3:

In paragraph 1, the word “this” refers to ____.

A.

harder life as a result of global warming

B.

easier life as a result of global warming

C.

climate change on global scale

D.

flood in low-lying areas

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: Global warming will probably make life harder, not easier, for most people. This is mainly because we have already built enormous infrastructure based on the climate we now have. (Sự nóng lên toàn cầu có thể sẽ khiến cuộc sống của hầu hết mọi người trở nên khó khăn hơn, chứ không hề dễ dàng hơn. Nguyên nhân chủ yếu là do chúng ta đã xây dựng cơ sở hạ tầng khổng lồ dựa trên khí hậu hiện tại.)

Câu 4:

In paragraph 2, the word “erratic” is closest in meaning to ____.

A.

predictable

B.

unpredictable

C.

changeable

D.

unchangeable

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

erratic rainfall = mưa thất thường, không thể đoán trước.

Câu 5:

According to the passage, all of the following are the results of global warming EXCEPT ____.

A.

higher temperature

B.

coastal erosion

C.

increasing sea level

D.

stable rainfall

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: But people in other areas will suffer from increased heat waves, coastal erosion, rising sea level more erratic rainfall, and droughts. (Nhưng người dân ở những khu vực khác sẽ phải chịu đựng tình trạng nắng nóng gia tăng, xói mòn bờ biển, mực nước biển dâng cao, lượng mưa thất thường và hạn hán.)

Câu 6:

What may happen to diseases and insect pests as a result of global warming?

A.

They will become extinct.

B.

They will increase in number.

C.

They will not harm our planet.

D.

They will be under good control.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: The ranges of diseases and insect pests that are limited by temperature may expand, if other environmental conditions are also favourable. (Phạm vi của các loại bệnh tật và côn trùng gây hại bị giới hạn bởi nhiệt độ có thể mở rộng nếu các điều kiện môi trường khác cũng thuận lợi.)

Câu 7:

According to the passage, why may crops and animals be unable to adapt to climate change?

A.

Because human beings exploit them too much.

B.

Because local or regional changes in climate may be unsuitable.

C.

Because they are already extinct in many areas.

D.

Because farmers do not take care of them properly.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: The crops, natural vegetation, and domesticated and wild animals (including seafood) that sustain people in a given area may be unable to adapt to local or regional changes in climate. (Các loại cây trồng, thảm thực vật tự nhiên và động vật hoang dã và thuần hóa (bao gồm cả hải sản) nuôi sống con người ở một khu vực nhất định có thể không thích nghi được với những thay đổi về khí hậu ở địa phương hoặc khu vực.)

Dịch bài đọc:

Chi phí và lợi ích của hiện tượng nóng lên toàn cầu sẽ rất khác nhau tùy theo từng khu vực. Đối với biến đổi khí hậu vừa phải, việc đánh giá sự cân bằng có thể khó khăn. Nhưng biến đổi khí hậu càng lớn, hậu quả sẽ càng tiêu cực. Hiện tượng nóng lên toàn cầu có thể sẽ khiến cuộc sống của hầu hết mọi người trở nên khó khăn hơn, chứ không phải dễ dàng hơn. Điều này chủ yếu là do chúng ta đã xây dựng cơ sở hạ tầng khổng lồ dựa trên khí hậu hiện tại.

Người dân ở một số vùng ôn đới có thể được hưởng lợi từ mùa đông ôn hòa hơn, lượng mưa dồi dào hơn và diện tích sản xuất cây trồng được mở rộng. Nhưng người dân ở các khu vực khác sẽ phải chịu đựng những đợt nắng nóng gia tăng, xói mòn bờ biển, mực nước biển dâng cao, lượng mưa thất thường hơn và hạn hán.

Các loại cây trồng, thảm thực vật tự nhiên, động vật hoang dã và thuần hóa (bao gồm cả hải sản) nuôi sống con người ở một khu vực nhất định có thể không thích nghi được với những thay đổi khí hậu cục bộ hoặc khu vực. Phạm vi dịch bệnh và côn trùng gây hại bị giới hạn bởi nhiệt độ có thể mở rộng, nếu các điều kiện môi trường khác cũng thuận lợi.

Trong báo cáo tóm tắt về tác động của biến đổi khí hậu, Ủy ban liên chính phủ về biến đổi khí hậu đã tuyên bố: "Nhìn chung, nhiều bằng chứng đã công bố cho thấy chi phí thiệt hại ròng do biến đổi khí hậu có thể rất đáng kể và sẽ tăng theo thời gian."

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Lời giải

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: Global warming is primarily a problem of too much carbon dioxide in the atmosphere, which acts as a blanket, trapping heat and warming the planet. (Hiện tượng nóng lên toàn cầu chủ yếu là do có quá nhiều carbon dioxide trong khí quyển, đóng vai trò như một tấm chăn giữ nhiệt và làm ấm hành tinh.)

Câu 2

A.

unimportant

B.

unnecessary

C.

necessary

D.

fundamental

Lời giải

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: “Energy is fundamental to human beings, especially to poor people …” (Năng lượng là yếu tố cơ bản đối với con người ...)

Câu 3

A.

It is used mainly for cooking and heating.

B.

It is mainly used for lighting.

C.

It is mainly used for operating.

D.

It is mainly used for producing in factories.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A.

It causes indoor air pollution.

B.

It may cause fire.

C.

It damages their houses.

D.

It affects the local scenery.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A.

goes up

B.

goes down

C.

fluctuates

D.

levels

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A.

Nuclear energy

B.

Coal

C.

Wind and sea energy

D.

Oil

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP