Câu hỏi:

09/12/2025 77 Lưu

Questions 1-8. Read the text carefully then answer the following questions.

If you want to go to a university, you usually apply during your last year at school, when you are 17-18. You can apply to study at any university in Britain and most people choose a university that is not in their own town. So, university students usually live away from home. Students get a grant from the government to study. At the beginning of your last year at school, you receive an application form. On this form you choose up to five universities that you would like to go to. The form is sent to those universities with information from your school about you and your academic record. If the universities are interested in your application, they will ask you to attend an interviewIf they are still interested after the interview, they will offer you a place.

Any offer, however, is only conditional at this stageApplications and interviews take place several months before students do their A-level examinations. These are the exams that you do at the end of your time at school. So, when a university makes an offer, it will tell you the minimum grades that you will have to get when you do your A-level exams. If you don't obtain those grades, then, you will not be able to get the place. It will be offered to someone else, and you must apply again to another university. You don't have to accept your place immediately. Some students don't want to go straight from school to university. So, after they have taken their A-level, they take a year out to work or travel.

The main idea of the passage is __________.

how to be accepted to a university

how to take an A-level examination

studying at a university

what to do after leaving school

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích: Đoạn văn mô tả toàn bộ quy trình nộp đơn, phỏng vấn, và điều kiện được nhận vào đại học ở Anh.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The maximum number of universities that a student can apply for is _________.

two

three

four

five

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: On this form you choose up to five universities that you would like to go to. (Trên mẫu đơn này, bạn có thể chọn tối đa năm trường đại học mà bạn muốn theo học.)

Câu 3:

If the university is interested in the application, _________.

the student will be offered a place

the student will have to attend an interview

the student will go straight to the university

the student will take an A-level examination

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: If the universities are interested in your application, they will ask you to attend an interview. (Nếu các trường đại học quan tâm đến đơn đăng ký của bạn, họ sẽ yêu cầu bạn tham dự một cuộc phỏng vấn.)

Câu 4:

Students do their A-level examination _________.

A. at the beginning of their last year at school

B. before they send the application forms to the universities

C. at the end of their time at school

D. right after they receive an application form

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: These are the exams that you do at the end of your time at school. (Đây là những bài kiểm tra mà bạn phải làm vào cuối thời gian học ở trường.)

Câu 5:

If the student's score is below the minimum grades announced by the university, _________.

the place will be offered to someone else

he must take a year out

he mustn't apply to any other university

he will be able to get the place

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: If you don't obtain those grades, then you will not be able to get the place. It will be offered to someone else. (Nếu bạn không đạt được những điểm số đó, bạn sẽ không được nhận vào trường. Trường sẽ trao suất học cho người khác.)

Câu 6:

What does the word “conditional” in paragraph 2 mean?

depending on something else happening

fixed and final

not necessary

without any requirements

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích: “conditional” nghĩa là phụ thuộc vào một điều kiện khác, ở đây là kết quả bài thi A-level.

Câu 7:

According to the passage, what do some students do after taking their A-level exams?

A. They apply to another university immediately.

B. They start studying at the university right away.

C. They take a year off to work or travel.

D. They stop studying permanently.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Some students don't want to go straight from school to university. So, after they have taken their A-level, they take a year out to work or travel. (Một số học sinh không muốn học thẳng từ phổ thông lên đại học. Vì vậy, sau khi hoàn thành chương trình A-level, họ dành một năm để đi làm hoặc đi du lịch.)

Câu 8:

Which of the following statements is TRUE according to the passage?

Students must study at a university in their own town.

Universities in Britain never hold interviews for applicants.

Students can choose up to five universities on their application form.

All offers from universities are final and unconditional.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: On this form you choose up to five universities that you would like to go to. (Trên mẫu đơn này, bạn có thể chọn tối đa năm trường đại học mà bạn muốn theo học.)

Dịch bài đọc:

Nếu bạn muốn vào đại học, bạn thường nộp đơn vào năm cuối cấp, khi bạn 17-18 tuổi. Bạn có thể nộp đơn vào bất kỳ trường đại học nào ở Anh và hầu hết mọi người đều chọn một trường đại học không nằm trong thành phố của mình. Vì vậy, sinh viên đại học thường sống xa nhà. Sinh viên nhận được trợ cấp từ chính phủ để học tập. Vào đầu năm cuối cấp, bạn sẽ nhận được một mẫu đơn đăng ký. Trên mẫu đơn này, bạn chọn tối đa năm trường đại học mà bạn muốn theo học. Mẫu đơn được gửi đến các trường đại học đó kèm theo thông tin từ trường của bạn về bạn và hồ sơ học tập của bạn. Nếu các trường đại học quan tâm đến đơn đăng ký của bạn, họ sẽ yêu cầu bạn tham dự một cuộc phỏng vấn. Nếu họ vẫn quan tâm sau cuộc phỏng vấn, họ sẽ cung cấp cho bạn một suất học.

Tuy nhiên, bất kỳ lời mời nào cũng chỉ có điều kiện ở giai đoạn này. Việc nộp đơn và phỏng vấn diễn ra vài tháng trước khi sinh viên làm bài kiểm tra A-level. Đây là kỳ thi mà bạn phải làm vào cuối thời gian học tập tại trường. Vì vậy, khi một trường đại học đưa ra lời mời, họ sẽ cho bạn biết điểm tối thiểu mà bạn sẽ phải đạt được khi làm bài kiểm tra A-level. Nếu bạn không đạt được những điểm số đó, bạn sẽ không được nhận vào học. Vị trí đó sẽ được trao cho người khác, và bạn phải nộp đơn lại vào một trường đại học khác. Bạn không cần phải chấp nhận ngay lập tức. Một số sinh viên không muốn học thẳng từ trường phổ thông lên đại học. Vì vậy, sau khi hoàn thành chương trình A-level, họ sẽ nghỉ một năm để đi làm hoặc đi du lịch.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

The passage compares and contrasts the different types of education that are available after secondary school.

The passage explains the benefits and drawbacks of further and higher education in different countries.

The passage describes the different levels and qualifications that are included in further and higher education.

The passage provides some examples and statistics of further and higher education in the UK and the US.

Lời giải

Đáp án đúng: A

Giải thích: Cả bài nói về sự khác nhau giữa “further education” và “higher education”, mô tả khái niệm, ví dụ và nơi học.

Trích dẫn: “The difference between higher and further education can be a common cause of confusion.”

Dịch nghĩa: Bài đọc so sánh và làm rõ sự khác biệt giữa các loại hình giáo dục sau trung học.

Câu 2

technical training and working skills

analytical skills, critical thinking and knowledge

vocational and professional courses

academic courses at a university or college

Lời giải

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: Academic courses help you prepare for higher education at a university or college. They aim to develop your analytical skills, critical thinking and knowledge. (Các khóa học học thuật giúp bạn chuẩn bị cho bậc học cao hơn tại một trường đại học hoặc cao đẳng. Chúng nhằm mục đích phát triển kỹ năng phân tích, tư duy phản biện và kiến ​​thức của bạn.)

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

the student will be offered a place

the student will have to attend an interview

the student will go straight to the university

the student will take an A-level examination

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. at the beginning of their last year at school

B. before they send the application forms to the universities

C. at the end of their time at school

D. right after they receive an application form

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

the place will be offered to someone else

he must take a year out

he mustn't apply to any other university

he will be able to get the place

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP