Câu hỏi:

09/12/2025 60 Lưu

Questions 9-15. Read the text carefully then answer the following questions.

The difference between higher and further education can be a common cause of confusion. Further education is used to describe the education that occurs following compulsory post-16 secondary education, which is usually distinct from that offered in universities (higher education). It includes a few different levels such as A-Levels and Higher National Diplomas. Foundation Degrees are also a type of further education and take 2 years to complete compared with the 3-4 years of most bachelor's degrees which are offered by both universities and colleges. Sometimes it is possible to extend a Foundation Degree to a bachelor's degree, with one year or more of extra study.

Further education is usually taught in the sixth-form college part of a school or in independent further education colleges, as well as in other work-based, adult and community learning institutions in the United States, further education is sometimes referred to as continuing education.

Higher education primarily describes post-18 learning that takes place at universities, as well as other colleges and institutions that award academic degrees, and professional qualifications. While higher education is the common name in the UK and Ireland, it is also known as post-secondary, tertiary and third level education.

What is the main idea of the passage?

The passage compares and contrasts the different types of education that are available after secondary school.

The passage explains the benefits and drawbacks of further and higher education in different countries.

The passage describes the different levels and qualifications that are included in further and higher education.

The passage provides some examples and statistics of further and higher education in the UK and the US.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích: Cả bài nói về sự khác nhau giữa “further education” và “higher education”, mô tả khái niệm, ví dụ và nơi học.

Trích dẫn: “The difference between higher and further education can be a common cause of confusion.”

Dịch nghĩa: Bài đọc so sánh và làm rõ sự khác biệt giữa các loại hình giáo dục sau trung học.

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word “It” in line 3 of paragraph 1 refers to ________.

higher education

further education

compulsory post-16 secondary education

education

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: It includes a few different levels such as A-Levels and Higher National Diplomas. (Bao gồm một số cấp độ khác nhau như A-Level và Bằng tốt nghiệp quốc gia cao hơn.)

Câu 3:

The word “distinct” in paragraph 1 is closest in meaning to ________.

different

separate

clear

special

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích: “distinct from” = separate from / different from, nghĩa là “khác biệt, tách biệt khỏi”.

Câu 4:

Which of the following is NOT a type of further education mentioned in the passage?

A-Levels

Higher National Diplomas

Foundation Degrees

Professional Qualifications

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: D

Giải thích:

Dựa vào câu: It includes a few different levels such as A-Levels and Higher National Diplomas. Foundation Degrees are also a type of further education and take 2 years to complete compared with the 3-4 years of most bachelor's degrees which are offered by both universities and colleges. Sometimes it is possible to extend a Foundation Degree to a bachelor's degree, with one year or more of extra study. (Chương trình này bao gồm một số cấp độ khác nhau như A-Level và Bằng Cao đẳng Quốc gia (Higher National Diploma). Bằng Đại học Dự bị cũng là một loại hình giáo dục nâng cao và mất 2 năm để hoàn thành, so với 3-4 năm của hầu hết các bằng cử nhân được cung cấp bởi cả trường đại học và cao đẳng. Đôi khi, bạn có thể nâng cấp Bằng Đại học Dự bị lên bằng cử nhân, với một năm học thêm hoặc hơn.)

Câu 5:

What is another name for higher education in the United States?

continuing education

post-secondary education

tertiary education

third level education

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Giải thích:

Dựa vào câu: While higher education is the common name in the UK and Ireland, it is also known as post-secondary, tertiary and third level education. (Trong khi giáo dục đại học là tên gọi phổ biến ở Vương quốc Anh và Ireland, nó còn được gọi là giáo dục sau trung học, bậc đại học và bậc ba.)

Câu 6:

Which of the following statements is TRUE according to the passage?

Further education and higher education are exactly the same in the UK.

Foundation Degrees take more time to complete than bachelor’s degrees.

Further education usually takes place before students enter universities.

Higher education is only provided by independent colleges.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: C

Giải thích:

Dựa vào câu: Further education is used to describe the education that occurs following compulsory post-16 secondary education, which is usually distinct from that offered in universities (higher education). (Giáo dục thường xuyên được dùng để mô tả chương trình giáo dục diễn ra sau khi hoàn thành giáo dục trung học bắt buộc sau 16 tuổi, thường khác với chương trình giáo dục được cung cấp tại các trường đại học (giáo dục đại học).)

Câu 7:

What can be inferred about Foundation Degrees from the passage?

They are shorter than most bachelor’s degrees.

They cannot be extended to a bachelor’s degree.

They are only offered at universities.

They are a form of professional qualification.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Đáp án đúng: A

Giải thích:

Dựa vào câu: Foundation Degrees are also a type of further education and take 2 years to complete compared with the 3-4 years of most bachelor's degrees which are offered by both universities and colleges. (Bằng cấp cơ sở cũng là một loại hình giáo dục nâng cao và mất 2 năm để hoàn thành so với 3-4 năm của hầu hết các bằng cử nhân được cung cấp bởi cả trường đại học và cao đẳng.)

Dịch bài đọc:

Sự khác biệt giữa giáo dục đại học và giáo dục sau phổ thông có thể là một nguyên nhân phổ biến gây nhầm lẫn. Giáo dục sau phổ thông được sử dụng để mô tả chương trình giáo dục diễn ra sau khi hoàn thành giáo dục trung học bắt buộc sau 16 tuổi, thường khác với chương trình được cung cấp tại các trường đại học (giáo dục đại học). Nó bao gồm một vài cấp độ khác nhau như A-Level và Bằng Cao đẳng Quốc gia. Bằng Đại học Cơ sở cũng là một loại hình giáo dục sau phổ thông và mất 2 năm để hoàn thành so với 3-4 năm của hầu hết các bằng cử nhân được cung cấp bởi cả trường đại học và cao đẳng. Đôi khi, có thể mở rộng Bằng Đại học Cơ sở thành bằng cử nhân, với một năm học thêm hoặc hơn.

Giáo dục sau phổ thông thường được giảng dạy tại trường cao đẳng dự bị đại học hoặc tại các trường cao đẳng giáo dục sau phổ thông độc lập, cũng như tại các cơ sở giáo dục tại nơi làm việc, dành cho người lớn và cộng đồng khác ở Hoa Kỳ. Giáo dục sau phổ thông đôi khi được gọi là giáo dục thường xuyên.

Giáo dục đại học chủ yếu mô tả việc học sau 18 tuổi diễn ra tại các trường đại học, cũng như các trường cao đẳng và tổ chức khác cấp bằng học thuật và chứng chỉ chuyên môn. Trong khi giáo dục đại học là tên gọi phổ biến ở Vương quốc Anh và Ireland, nó còn được gọi là giáo dục sau trung học, bậc đại học và bậc ba.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

how to be accepted to a university

how to take an A-level examination

studying at a university

what to do after leaving school

Lời giải

Đáp án đúng: A

Giải thích: Đoạn văn mô tả toàn bộ quy trình nộp đơn, phỏng vấn, và điều kiện được nhận vào đại học ở Anh.

Câu 2

technical training and working skills

analytical skills, critical thinking and knowledge

vocational and professional courses

academic courses at a university or college

Lời giải

Đáp án đúng: B

Giải thích:

Dựa vào câu: Academic courses help you prepare for higher education at a university or college. They aim to develop your analytical skills, critical thinking and knowledge. (Các khóa học học thuật giúp bạn chuẩn bị cho bậc học cao hơn tại một trường đại học hoặc cao đẳng. Chúng nhằm mục đích phát triển kỹ năng phân tích, tư duy phản biện và kiến ​​thức của bạn.)

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

the student will be offered a place

the student will have to attend an interview

the student will go straight to the university

the student will take an A-level examination

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 5

A. at the beginning of their last year at school

B. before they send the application forms to the universities

C. at the end of their time at school

D. right after they receive an application form

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

the place will be offered to someone else

he must take a year out

he mustn't apply to any other university

he will be able to get the place

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP