Questions 1-8. Read the text carefully then answer the following questions.
Tourism will always have an impact on the places that people visit. Sometimes the impact is positive, but most of the time it is negative. For example, a large number of visitors in one destination can cause bad effects on the environment. The question is, how can we minimize the problems while still allowing people to travel and visit places?
The main goal of eco-tourism is to limit the bad impact of tourism on the environment and local people. The task is to encourage tourists to think about what they do when they visit an area. There are many key points. Tourists should not litter, should stay on the paths, should not interfere with wildlife and should respect local customs and traditions. Some people consider eco- tourism to be a double-edged sword that has both advantages and disadvantages. They argue that tourism requires infrastructure such as roads and airports. The more tourists visit a destination, the more of infrastructure is necessary so that the tourists can stay and benefit the local community financially. However, it’s difficult to avoid damaging the environment and develop local tourism at the same time. Eco-tourism can only develop in the right way if governments can deal with the negative effects and make sure that modern improvements benefit the local people and environment, not just the tourists.
In 2002, the United Nations General Assembly celebrated the International Year of Eco-tourism (IYE) to evaluate global eco-tourism experiences. More and more people have chosen eco- holidays over the past 20 years. Eco-tourism truly plays a key role in the tourism industry in many countries like Kenya, Costa Rica, Ecuador and Nepal.
Questions 1-8. Read the text carefully then answer the following questions.
Tourism will always have an impact on the places that people visit. Sometimes the impact is positive, but most of the time it is negative. For example, a large number of visitors in one destination can cause bad effects on the environment. The question is, how can we minimize the problems while still allowing people to travel and visit places?
The main goal of eco-tourism is to limit the bad impact of tourism on the environment and local people. The task is to encourage tourists to think about what they do when they visit an area. There are many key points. Tourists should not litter, should stay on the paths, should not interfere with wildlife and should respect local customs and traditions. Some people consider eco- tourism to be a double-edged sword that has both advantages and disadvantages. They argue that tourism requires infrastructure such as roads and airports. The more tourists visit a destination, the more of infrastructure is necessary so that the tourists can stay and benefit the local community financially. However, it’s difficult to avoid damaging the environment and develop local tourism at the same time. Eco-tourism can only develop in the right way if governments can deal with the negative effects and make sure that modern improvements benefit the local people and environment, not just the tourists.
In 2002, the United Nations General Assembly celebrated the International Year of Eco-tourism (IYE) to evaluate global eco-tourism experiences. More and more people have chosen eco- holidays over the past 20 years. Eco-tourism truly plays a key role in the tourism industry in many countries like Kenya, Costa Rica, Ecuador and Nepal.
What is the main idea of the text?
Benefits and drawbacks of eco-holidays
Something that eco-tourists shouldn’t do
A brief introduction about ecotourism
Some rules for tourists
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng: C
Giải thích: Bài đọc nói tổng quan về du lịch sinh thái: mục tiêu, tác động, thách thức, vai trò của nó.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What does the word “it” in paragraph 1 refer to?
damage
impact
environment
tourism
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: Sometimes the impact is positive, but most of the time it is negative. (Đôi khi tác động là tích cực, nhưng phần lớn là tiêu cực.)
Câu 3:
According to the text, what does eco-tourism aim at?
Preventing tourists from traveling
Stopping ecotourism altogether
Reducing the negative effects of tourism
Finding a new form of tourism
Đáp án đúng: C
Giải thích:
Dựa vào câu: The main goal of eco-tourism is to limit the bad impact of tourism on the environment and local people. (Mục tiêu chính của du lịch sinh thái là hạn chế tác động xấu của du lịch đến môi trường và người dân địa phương.)
Câu 4:
What is the meaning of the word “avoid” in paragraph 2?
present
pretend
prevent
protest
Đáp án đúng: C
Giải thích: “avoid” = ngăn chặn / tránh gây ra điều gì.
Câu 5:
Which of the following is TRUE according to the text?
The local people need more buildings.
New infrastructure is necessary if they can benefit the local people and natural habitats.
Tourists shouldn’t use infrastructure on eco-holiday.
The government plans to build more infrastructure for ecotourists.
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: Eco-tourism can only develop in the right way if governments can deal with the negative effects and make sure that modern improvements benefit the local people and environment, not just the tourists. (Du lịch sinh thái chỉ có thể phát triển theo đúng hướng nếu chính phủ có thể giải quyết những tác động tiêu cực và đảm bảo rằng những cải tiến hiện đại mang lại lợi ích cho người dân địa phương và môi trường, chứ không chỉ khách du lịch.)
Câu 6:
According to the passage, why is eco-tourism considered a double-edged sword?
Because it has both positive and negative impacts.
Because tourists prefer traditional tourism.
Because it only benefits the tourists, not the locals.
Because it completely protects the environment.
Đáp án đúng: A
Giải thích:
Dựa vào câu: Some people consider eco-tourism to be a double-edged sword that has both advantages and disadvantages. (Một số người coi du lịch sinh thái là con dao hai lưỡi có cả ưu điểm và nhược điểm.)
Câu 7:
What is one difficulty mentioned in the text regarding eco-tourism development?
It is difficult to attract tourists to eco-tourism destinations.
It is difficult to protect the environment and develop tourism at the same time.
Eco-tourism requires too much money to develop.
Tourists refuse to follow eco-tourism rules.
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: … it’s difficult to avoid damaging the environment and develop local tourism at the same time. (… thật khó để tránh gây tổn hại đến môi trường và phát triển du lịch địa phương cùng một lúc.)
Câu 8:
According to the passage, which countries consider eco-tourism an important part of their tourism industry?
Kenya, Costa Rica, Ecuador, and Nepal
France, Italy, Japan, and Korea
Thailand, Vietnam, Laos, and Cambodia
Australia, Canada, Brazil, and India
Đáp án đúng: A
Giải thích:
Dựa vào câu: Eco-tourism truly plays a key role in the tourism industry in many countries like Kenya, Costa Rica, Ecuador and Nepal. (Du lịch sinh thái thực sự đóng vai trò quan trọng trong ngành du lịch ở nhiều quốc gia như Kenya, Costa Rica, Ecuador và Nepal.)
Dịch bài đọc:
Du lịch luôn có tác động đến những nơi mọi người ghé thăm. Đôi khi tác động là tích cực, nhưng phần lớn là tiêu cực. Ví dụ, một lượng lớn du khách đến một điểm đến có thể gây ra những tác động xấu đến môi trường. Câu hỏi đặt ra là, làm thế nào chúng ta có thể giảm thiểu các vấn đề mà vẫn cho phép mọi người đi du lịch và tham quan các địa điểm?
Mục tiêu chính của du lịch sinh thái là hạn chế tác động xấu của du lịch đến môi trường và người dân địa phương. Nhiệm vụ là khuyến khích khách du lịch suy nghĩ về những gì họ làm khi đến thăm một khu vực. Có rất nhiều điểm chính. Khách du lịch không nên xả rác, nên đi trên đường, không nên can thiệp vào động vật hoang dã và nên tôn trọng phong tục, tập quán địa phương. Một số người coi du lịch sinh thái là con dao hai lưỡi, vừa có lợi vừa có hại. Họ cho rằng du lịch đòi hỏi cơ sở hạ tầng như đường sá và sân bay. Càng nhiều khách du lịch đến một điểm đến, thì càng cần nhiều cơ sở hạ tầng để du khách có thể lưu trú và mang lại lợi ích tài chính cho cộng đồng địa phương. Tuy nhiên, rất khó để tránh gây tổn hại đến môi trường và đồng thời phát triển du lịch địa phương. Du lịch sinh thái chỉ có thể phát triển đúng hướng nếu chính phủ có thể giải quyết những tác động tiêu cực và đảm bảo rằng những cải tiến hiện đại mang lại lợi ích cho người dân địa phương và môi trường, chứ không chỉ cho khách du lịch.
Năm 2002, Đại hội đồng Liên Hợp Quốc đã kỷ niệm Năm Quốc tế về Du lịch Sinh thái (IYE) để đánh giá trải nghiệm du lịch sinh thái toàn cầu. Ngày càng có nhiều người lựa chọn các kỳ nghỉ sinh thái trong 20 năm qua. Du lịch sinh thái thực sự đóng một vai trò quan trọng trong ngành du lịch ở nhiều quốc gia như Kenya, Costa Rica, Ecuador và Nepal.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Trọng tâm Hóa học 11 dùng cho cả 3 bộ sách Kết nối, Cánh diều, Chân trời sáng tạo VietJack - Sách 2025 ( 58.000₫ )
- Trọng tâm Sử, Địa, GD KTPL 11 cho cả 3 bộ Kết nối, Chân trời, Cánh diều VietJack - Sách 2025 ( 38.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
The Diverse wildlife of South East Asia
The Illegal wildlife Trade in South East Asia
The Threat of Hunting to Southeast Asian Species
The Impact of Traditional Medicine on wildlife
Lời giải
Đáp án đúng: B
Giải thích: Toàn bài nói chủ yếu về nạn buôn bán động vật hoang dã trái phép và những hậu quả của nó.
Câu 2
To make use of natural resources
To ensure an adequate supply of natural resources for future generations.
To replace renewable resources
To maintain an adequate supply of water for future.
Lời giải
Đáp án đúng: B
Giải thích:
Dựa vào câu: Conservation is the sensible use and protection of natural resources including plants, animals, mineral deposits, soils, clean water, clean air, and fossil fuels such as coal, petroleum, and natural gas to ensure an adequate supply for future generations. (Bảo tồn là việc sử dụng và bảo vệ hợp lý các nguồn tài nguyên thiên nhiên bao gồm thực vật, động vật, khoáng sản, đất, nước sạch, không khí sạch và nhiên liệu hóa thạch như than đá, dầu mỏ và khí đốt tự nhiên để đảm bảo nguồn cung cấp đầy đủ cho các thế hệ tương lai.)
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Preventing tourists from traveling
Stopping ecotourism altogether
Reducing the negative effects of tourism
Finding a new form of tourism
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
The local people need more buildings.
New infrastructure is necessary if they can benefit the local people and natural habitats.
Tourists shouldn’t use infrastructure on eco-holiday.
The government plans to build more infrastructure for ecotourists.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.