II. READING
TASK 1. Read the passage. Circle the best answer A, B, or C to each of the questions.
In the late 19th century, the women’s movement occurred in many developed countries. It is said to begin in Western societies and then quickly spread over the world. During the movement, women fought against inequality in education, employment, reproductive rights, etc. Their uprising was the inevitable result of such a long period of being subdued. The victims of the temporarily old society were not only women from poor families but also from all the social classes not permitted to express their own ideas. To these people, life seemed to last endlessly without freedom and joyfulness. Therefore, their reaction was considered as the revolution in recognising their contributions and narrowing the huge gender gap between males and females. The victory of the feminist movement gave birth for the new era of independence, liberty, and happiness for all women globally. Since then, women have legally gone to school, chosen their career, and been admitted to most social institutions and organisations, which had been considered extremely luxurious things for them. Although gender inequality has been substantially reduced over the past decades, there are still a few places where women do not have their entitlement, young girl children are completely illiterate and mature ones cannot work and receive payment as equally as men. How to help them to be released from the culturally regional oppression is a very tricky situation. However, it is believed that this issue is going to be resolved soon.
What is the passage mainly about?
II. READING
TASK 1. Read the passage. Circle the best answer A, B, or C to each of the questions.
In the late 19th century, the women’s movement occurred in many developed countries. It is said to begin in Western societies and then quickly spread over the world. During the movement, women fought against inequality in education, employment, reproductive rights, etc. Their uprising was the inevitable result of such a long period of being subdued. The victims of the temporarily old society were not only women from poor families but also from all the social classes not permitted to express their own ideas. To these people, life seemed to last endlessly without freedom and joyfulness. Therefore, their reaction was considered as the revolution in recognising their contributions and narrowing the huge gender gap between males and females. The victory of the feminist movement gave birth for the new era of independence, liberty, and happiness for all women globally. Since then, women have legally gone to school, chosen their career, and been admitted to most social institutions and organisations, which had been considered extremely luxurious things for them. Although gender inequality has been substantially reduced over the past decades, there are still a few places where women do not have their entitlement, young girl children are completely illiterate and mature ones cannot work and receive payment as equally as men. How to help them to be released from the culturally regional oppression is a very tricky situation. However, it is believed that this issue is going to be resolved soon.
What is the passage mainly about?
Quảng cáo
Trả lời:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: The victory of the feminist movement gave birth for the new era of independence, liberty, and happiness for all women globally.
Dịch nghĩa: Chiến thắng của phong trào nữ quyền đã mở ra một kỷ nguyên mới độc lập, tự do và hạnh phúc cho tất cả phụ nữ trên toàn cầu.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
Who were often repressed when expressing their own perspective?
Who were often repressed when expressing their own perspective?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: A
Thông tin: The victims of the temporarily old society were not only women from poor families but also from all the social classes not permitted to express their own ideas.
Dịch nghĩa: Nạn nhân của xã hội tạm thời cũ không chỉ là những phụ nữ xuất thân từ gia đình nghèo mà còn là những người thuộc mọi tầng lớp xã hội không được phép bày tỏ ý kiến riêng của mình.
Câu 3:
In the past, working for social groups or organisations was ___________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: Since then, women have legally gone to school, chosen their career, and been admitted to most social institutions and organisations, which had been considered extremely luxurious things for them.
Dịch nghĩa: Kể từ đó, phụ nữ đã được đi học hợp pháp, lựa chọn nghề nghiệp và được nhận vào hầu hết các tổ chức và cơ sở xã hội, những điều từng được coi là cực kỳ xa xỉ đối với họ.
Câu 4:
According to the passage, what is one of the remaining drawbacks of gender inequality in a few nations?
According to the passage, what is one of the remaining drawbacks of gender inequality in a few nations?
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: B
Thông tin: Although gender inequality has been substantially reduced over the past decades, there are still a few places where women do not have their entitlement, young girl children are completely illiterate and mature ones cannot work and receive payment as equally as men.
Dịch nghĩa: Mặc dù bất bình đẳng giới đã giảm đáng kể trong những thập kỷ qua, nhưng vẫn còn một số nơi mà phụ nữ không được hưởng quyền lợi của mình, trẻ em gái hoàn toàn mù chữ và những người trưởng thành không thể làm việc và nhận lương bình đẳng như nam giới.
Câu 5:
The gender inequality problems in a few nations will be ___________.
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: However, it is believed that this issue is going to be resolved soon.
Dịch nghĩa: Tuy nhiên, người ta tin rằng vấn đề này sẽ sớm được giải quyết.
Dịch bài đọc:
Vào cuối thế kỷ 19, phong trào phụ nữ đã diễn ra ở nhiều nước phát triển. Người ta nói rằng nó bắt đầu ở các xã hội phương Tây và sau đó nhanh chóng lan rộng ra toàn thế giới. Trong suốt phong trào, phụ nữ đã đấu tranh chống lại sự bất bình đẳng trong giáo dục, việc làm, quyền sinh sản, v.v. Cuộc nổi dậy của họ là kết quả tất yếu của một thời gian dài bị khuất phục. Nạn nhân của xã hội tạm thời cũ không chỉ là phụ nữ xuất thân từ các gia đình nghèo mà còn từ tất cả các tầng lớp xã hội không được phép thể hiện ý tưởng riêng của mình. Đối với những người này, cuộc sống dường như kéo dài vô tận mà không có tự do và niềm vui. Vì vậy, phản ứng của họ được coi là một cuộc cách mạng trong việc ghi nhận những đóng góp của họ và thu hẹp khoảng cách giới tính rất lớn giữa nam và nữ. Thắng lợi của phong trào nữ quyền đã khai sinh ra một kỷ nguyên mới của độc lập, tự do và hạnh phúc cho tất cả phụ nữ trên toàn cầu. Kể từ đó, phụ nữ được đi học hợp pháp, được lựa chọn nghề nghiệp và được gia nhập hầu hết các tổ chức và cơ sở xã hội, những điều trước đây được coi là vô cùng xa xỉ đối với họ. Mặc dù bất bình đẳng giới đã giảm đáng kể trong những thập kỷ qua, nhưng vẫn còn một số nơi phụ nữ không được hưởng quyền lợi của mình, trẻ em gái hoàn toàn mù chữ và người lớn không thể làm việc và hưởng lương bình đẳng như nam giới. Làm thế nào để giúp họ thoát khỏi sự áp bức văn hóa vùng miền là một vấn đề rất nan giải. Tuy nhiên, người ta tin rằng vấn đề này sẽ sớm được giải quyết.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Trọng tâm Lí, Hóa, Sinh 10 cho cả 3 bộ KNTT, CTST và CD VietJack - Sách 2025 ( 40.000₫ )
- Trọng tâm Toán, Văn, Anh 10 cho cả 3 bộ KNTT, CTST, CD VietJack - Sách 2025 ( 13.600₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Thông tin: So let our classmates know more about the ASEAN with lots of interesting things about other countries like Thailand and Singapore.
Dịch nghĩa: Vậy hãy cho các bạn cùng lớp biết thêm về ASEAN với nhiều điều thú vị về các quốc gia khác như Thái Lan và Singapore.
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: be improved
Câu bị động với “should”: should be + Vp2 (by...)
Dịch nghĩa: Theo ý kiến của tôi, giáo dục nên được cải thiện ở vùng nông thôn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.