Câu hỏi:

22/12/2025 14 Lưu

II. READING

TASK 1. Read the passage and choose the correct answer to each question.

Like many other school leavers, Duong is coping with the issue of high life-plan anxiety. There are two conventionally available options for her to consider: entering the world of work or enrolling in the university system. She has finished high school this year and wants to get work immediately; however, it’s difficult for her to go ahead with her plan due to her parents’ objections.

In Viet Nam’s society, it’s a common practice that people with low qualifications rarely earn others’ respect and have fewer opportunities to get promotions in their career ladder. That’s why her parents strongly expect that her distinguished academic result of the national entrance examination can help her win a place at a popular economic university despite her family’s state of financial crisis.

In contrast, she doesn’t want to put more strain on her family with costly tuition fees and huge student loan debts during the four years of university. She has convinced her parents to let her find a stable job to support her family several times before, but they haven’t agreed yet. Yesterday she had a consultation meeting with Mr Trung, her homeroom teacher. He advised her to give in to her parents’ demand by choosing a university with reasonable fees and scholarships offered to excellent students. Meanwhile, she can obtain a part-time job to relieve the cost burden, accumulate more experience and decorate her future CV.

Now she is taking his advice into account and ready to persuade her parents to change their minds one more time.

What is the passage mainly about?

A. Anxiety of many school-leavers about their future jobs
B. The supporting roles of parents and teachers in guiding school-leavers to pursue their dreams
C. Contrasting views on future education choices between a school-leaver and her parents
D. The misunderstanding of choosing a university between a school-leaver and her parents

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: C

Dịch nghĩa: Đoạn văn chủ yếu nói về điều gì? - Những quan điểm trái ngược về lựa chọn học tiếp của một học sinh vừa tốt nghiệp và bố mẹ cô ấy

Thông tin: She has finished high school this year and wants to get work immediately; however, it’s difficult for her to go ahead with her plan due to her parents’ objections.

(Cô đã hoàn thành chương trình phổ thông năm nay và muốn đi làm ngay lập tức; tuy nhiên, thật khó để cô thực hiện kế hoạch đó vì bố mẹ phản đối.)

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

What does the word “their” in line 7 mean?

A. Low-qualified individuals’
B. Ordinary people’s
C. Duong’s parents’
D. School-leavers’

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Dịch nghĩa: Từ “their” ở dòng 9 có nghĩa là của ai? - Của những người có trình độ thấp

Thông tin: …people with low qualifications rarely earn others’ respect and have fewer opportunities to get promotions in their career ladder.

(...người có trình độ học vấn thấp thường ít được tôn trọng và có ít cơ hội thăng tiến hơn trong sự nghiệp.)

Câu 3:

Why do Duong’s parents try to impose their opinions on her?

A. Because of her homeroom teacher’s advice
B. Because of her impressive academic performance
C. Because of her parents’ hardship
D. Because of social prejudice

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Dịch nghĩa: Tại sao bố mẹ Dương lại cố ép cô theo ý họ? - Vì định kiến xã hội

Thông tin: In Viet Nam’s society, it’s a common practice that people with low qualifications rarely earn others’ respect and have fewer opportunities to get promotions in their career ladder. That’s why her parents strongly expect that her distinguished academic result of the national entrance examination can help her win a place at a popular economic university despite her family’s state of financial crisis.

(Trong xã hội Việt Nam, người có trình độ học vấn thấp thường ít được tôn trọng và có ít cơ hội thăng tiến hơn trong sự nghiệp. Đó là lý do tại sao bố mẹ cô kỳ vọng rằng kết quả học tập xuất sắc cùng điểm thi đại học cao có thể giúp cô giành được một suất vào một trường đại học kinh tế nổi tiếng, dù gia đình đang gặp khủng hoảng tài chính.)

Câu 4:

Which of the following is NOT a recommendation from Mr Trung?

A. Trying to win a place at a popular economic university
B. Finding a part-time job while studying at university
C. Selecting a university with reasonable costs
D. Choosing a university that awards scholarships to top students

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: A

Dịch nghĩa: Điều nào sau đây KHÔNG phải là lời khuyên của thầy Trung? - Cố gắng giành một suất vào trường đại học kinh tế nổi tiếng

Thông tin: He advised her to give in to her parents’ demand by choosing a university with reasonable fees and scholarships offered to excellent students. Meanwhile, she can obtain a part-time job to relieve the cost burden…

(Thầy khuyên cô nên nhượng bộ bố mẹ bằng cách chọn một trường đại học có mức học phí hợp lý và cung cấp học bổng cho sinh viên giỏi. Đồng thời, cô có thể làm thêm để giảm bớt gánh nặng chi phí…)

Câu 5:

Which of the following is true about the passage?

A. Duong has had a lot of practical experience since her graduation.
B. Duong prefers going straight to university to training for a stable job.
C. Duong can make her own decision without her teacher’s advice.
D. Duong’s parents might be convinced by her new idea once again.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: D

Dịch nghĩa: Câu nào sau đây đúng theo bài đọc? - Cha mẹ Dương có thể bị thuyết phục bởi ý kiến mới của cô ấy thêm một lần nữa.

Thông tin: Now she is taking his advice into account and ready to persuade her parents to change their minds one more time.

(Hiện tại, cô đang cân nhắc lời khuyên của thầy và sẵn sàng thuyết phục bố mẹ thay đổi quan điểm thêm một lần nữa.)

 

Dịch bài đọc:

Giống như nhiều học sinh cuối cấp khác, Dương đang phải đối mặt với tình trạng lo lắng cao độ về kế hoạch tương lai của mình. Hiện có hai lựa chọn thông thường mà cô có thể cân nhắc: đi làm ngay hoặc đăng ký vào hệ thống đại học. Cô đã hoàn thành chương trình phổ thông năm nay và muốn đi làm ngay lập tức; tuy nhiên, thật khó để cô thực hiện kế hoạch đó vì bố mẹ phản đối.

Trong xã hội Việt Nam, người có trình độ học vấn thấp thường ít được tôn trọng và có ít cơ hội thăng tiến hơn trong sự nghiệp. Đó là lý do tại sao bố mẹ cô kỳ vọng rằng kết quả học tập xuất sắc cùng điểm thi đại học cao có thể giúp cô giành được một suất vào một trường đại học kinh tế nổi tiếng, dù gia đình đang gặp khủng hoảng tài chính.

Ngược lại, cô không muốn tạo thêm gánh nặng cho gia đình với học phí đắt đỏ và khoản vay nợ lớn dành cho sinh viên trong bốn năm đại học. Cô đã nhiều lần thuyết phục bố mẹ cho phép mình tìm một công việc ổn định để phụ giúp gia đình, nhưng họ vẫn chưa đồng ý.

Hôm qua, cô có buổi tư vấn với thầy Trung, giáo viên chủ nhiệm. Thầy khuyên cô nên nhượng bộ bố mẹ bằng cách chọn một trường đại học có mức học phí hợp lý và cung cấp học bổng cho sinh viên giỏi. Đồng thời, cô có thể làm thêm để giảm bớt gánh nặng chi phí, tích lũy kinh nghiệm và làm đẹp CV trong tương lai.

Hiện tại, cô đang cân nhắc lời khuyên của thầy và sẵn sàng thuyết phục bố mẹ thay đổi quan điểm thêm một lần nữa.

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. an international student 
B. a tutor at the university 
C. a student at the university 
D. a lecturer at the university

Lời giải

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: C

Dịch nghĩa: David từng là một sinh viên tại trường đại học.

Thông tin: Yes, I was in AERD, that's the department of Agricultural Extension and Rural Development.

(Tớ học ở khoa AERD – tức là khoa Khuyến nông và Phát triển Nông thôn.)

Lời giải

Hướng dẫn giải:

Đáp án đúng: People use explosives to catch fish and other sea animals.

Cấu trúc: Mệnh đề To-infinitive chỉ mục đích: to + verb-infinitive

Dịch nghĩa: Người ta dùng chất nổ để bắt cá và các động vật biển khác.

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. undergraduate 
B. opportunity 
C. qualification 
D. university

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP