TASK 2. Read the passage and decide if the statements are true (T) or false (F).
Getting into university is an important event for young people. While most students are excited about it, they should also be aware of the difference between university and school.
At school, most of your learning is done in the classroom. Teachers give you regular assignments and provide support and resources to help you complete them. Meanwhile, most of your learning at university involves self-studying and project work that you need to plan and complete by a certain date. It is your responsibility to review lecture notes, read textbooks, and do research to find information in the library or online.
Your relationships at school are often limited to schoolmates or classmates. You interact with them mostly in a school environment; therefore, your group of friends is small and very familiar. By contrast, at university, you not only have more contacts, but you also meet people from different backgrounds. Therefore, you need better social skills to deal with any conflict you may come into when interacting with other people.
As a secondary school student, you also live with your parents who provide you with the daily care and support you need. You don't have to worry about things such as shopping or cooking for yourself. You have your parents take care of your physical and mental well-being. Once you go to university, you will probably move away from home and start to live independently. You need to improve your life skills so that you can manage your own life.
Every student is excited about getting into university.
TASK 2. Read the passage and decide if the statements are true (T) or false (F).
Getting into university is an important event for young people. While most students are excited about it, they should also be aware of the difference between university and school.
At school, most of your learning is done in the classroom. Teachers give you regular assignments and provide support and resources to help you complete them. Meanwhile, most of your learning at university involves self-studying and project work that you need to plan and complete by a certain date. It is your responsibility to review lecture notes, read textbooks, and do research to find information in the library or online.
Your relationships at school are often limited to schoolmates or classmates. You interact with them mostly in a school environment; therefore, your group of friends is small and very familiar. By contrast, at university, you not only have more contacts, but you also meet people from different backgrounds. Therefore, you need better social skills to deal with any conflict you may come into when interacting with other people.
As a secondary school student, you also live with your parents who provide you with the daily care and support you need. You don't have to worry about things such as shopping or cooking for yourself. You have your parents take care of your physical and mental well-being. Once you go to university, you will probably move away from home and start to live independently. You need to improve your life skills so that you can manage your own life.
Every student is excited about getting into university.
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: F/ False
Dịch nghĩa: Mỗi sinh viên đều hào hứng về việc vào đại học.
Thông tin: While most students are excited about it, they should also be aware of the difference between university and school.
(Mặc dù hầu hết sinh viên đều rất hào hứng, họ cũng cần nhận thức được sự khác biệt giữa đại học và phổ thông.)
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
Students are provided with support and resources to complete assignments given by teachers at school.
Students are provided with support and resources to complete assignments given by teachers at school.
Đáp án:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: T/ True
Dịch nghĩa: Học sinh được cung cấp hỗ trợ và tài liệu để hoàn thành các bài tập do giáo viên giao ở trường.
Thông tin: Teachers give you regular assignments and provide support and resources to help you complete them.
(Giáo viên giao bài tập thường xuyên và cung cấp hỗ trợ, tài liệu để giúp bạn hoàn thành.)
Câu 3:
University students often meet people from similar backgrounds, so they do not need improved social skills.
University students often meet people from similar backgrounds, so they do not need improved social skills.
Đáp án:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: F/ False
Dịch nghĩa: Sinh viên đại học thường gặp những người có cùng xuất thân, nên họ không cần cải thiện kỹ năng xã hội.
Thông tin: By contrast, at university, you not only have more contacts, but you also meet people from different backgrounds. Therefore, you need better social skills…
(Ngược lại, ở đại học, bạn có nhiều mối quan hệ hơn và tiếp xúc với những người có xuất thân khác nhau. Do đó, bạn cần kỹ năng xã hội tốt hơn…)
Câu 4:
Secondary school students have their parents take care of daily tasks like cooking and shopping.
Secondary school students have their parents take care of daily tasks like cooking and shopping.
Đáp án:
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: T/ True
Dịch nghĩa: Học sinh trung học có cha mẹ chăm lo các công việc hằng ngày như nấu ăn và đi chợ.
Thông tin: You don't have to worry about things such as shopping or cooking for yourself. You have your parents take care of your physical and mental well-being.
(Bạn không phải lo lắng việc đi chợ hay nấu ăn cho bản thân. Cha mẹ là người đảm bảo cho bạn cả sức khỏe thể chất lẫn tinh thần.)
Dịch bài đọc:
Vào đại học là một cột mốc quan trọng đối với người trẻ. Mặc dù hầu hết sinh viên đều rất hào hứng, họ cũng cần nhận thức được sự khác biệt giữa đại học và phổ thông.
Ở trường phổ thông, phần lớn việc học của bạn diễn ra ngay trong lớp. Giáo viên giao bài tập thường xuyên và cung cấp hỗ trợ, tài liệu để giúp bạn hoàn thành. Trong khi đó, ở đại học, phần lớn việc học của bạn là tự học và làm các dự án mà bạn phải tự lên kế hoạch và hoàn thành đúng hạn. Bạn có trách nhiệm tự xem lại bài giảng, đọc sách giáo khoa và nghiên cứu tài liệu bằng cách tìm thông tin trong thư viện hoặc trên mạng.
Các mối quan hệ ở trường phổ thông thường chỉ xoay quanh bạn bè trong trường hoặc trong lớp. Bạn chủ yếu tương tác trong môi trường học đường, vì vậy nhóm bạn của bạn khá nhỏ và quen thuộc. Ngược lại, ở đại học, bạn có nhiều mối quan hệ hơn và tiếp xúc với những người có xuất thân khác nhau. Do đó, bạn cần kỹ năng xã hội tốt hơn để giải quyết những xung đột có thể xảy ra khi giao tiếp với người khác.
Là một học sinh phổ thông, bạn sống với cha mẹ – những người chăm sóc và hỗ trợ bạn hằng ngày. Bạn không phải lo lắng việc đi chợ hay nấu ăn cho bản thân. Cha mẹ là người đảm bảo cho bạn cả sức khỏe thể chất lẫn tinh thần. Nhưng khi lên đại học, bạn có thể phải rời xa nhà và bắt đầu sống tự lập. Bạn cần rèn luyện kỹ năng sống để có thể tự quản lý cuộc sống của chính mình.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Trọng tâm Sử, Địa, GD KTPL 11 cho cả 3 bộ Kết nối, Chân trời, Cánh diều VietJack - Sách 2025 ( 38.000₫ )
- Sách - Sổ tay kiến thức trọng tâm Vật lí 11 VietJack - Sách 2025 theo chương trình mới cho 2k8 ( 45.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: David từng là một sinh viên tại trường đại học.
Thông tin: Yes, I was in AERD, that's the department of Agricultural Extension and Rural Development.
(Tớ học ở khoa AERD – tức là khoa Khuyến nông và Phát triển Nông thôn.)
Câu 2
Lời giải
Hướng dẫn giải:
Đáp án đúng: C
Dịch nghĩa: Đoạn văn chủ yếu nói về điều gì? - Những quan điểm trái ngược về lựa chọn học tiếp của một học sinh vừa tốt nghiệp và bố mẹ cô ấy
Thông tin: She has finished high school this year and wants to get work immediately; however, it’s difficult for her to go ahead with her plan due to her parents’ objections.
(Cô đã hoàn thành chương trình phổ thông năm nay và muốn đi làm ngay lập tức; tuy nhiên, thật khó để cô thực hiện kế hoạch đó vì bố mẹ phản đối.)
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.