The Covid-19 pandemic has reshaped our personal relationships in unprecedented ways, forcing us to live closer together with some people and further apart from others. Both in China, which was the first country in the world to go into full lockdown when the virus emerged there, and in Hong Kong - the virus has been brought under control and life has returned to some semblance of normality. But the pandemic has left some cracks in family relationships.
Most notably the high-pressure environment of confinement, combined with the financial stress brought about by a Covid-19 burdened economy, has led to a rise in marital conflict. This is most evident in a spike in divorce rates. In the city of Xi'an in northwest China's Shanxi province, marriage registration offices saw an unprecedented number of divorce requests when they re-opened in March. And it would seem that more extreme cases, these conflicts arising during lockdown have led to a surge in cases of domestic violence. In Hubei province, the heart of the initial outbreak, reported cases of domestic violence increased threefold since the pandemic started.
In Beijing, the women's rights NGO Equality reported a surge in calls to its helpline on issues of domestic violence, after lockdown measures were implemented throughout the country in early February. In Hong Kong, Harmony House, a domestic violence prevention centre and shelter, the number of admissions to the centre rose from 10 in January to 40 in April. Although Hong Kong hasn't gone into full lockdown, pandemic stress, the pressures of working from home, school closures, social isolation have caused a rise in abusive behaviours in families.
Another challenge that families are facing is the increased burden of care as a result of quarantine measures and home-schooling situations. Often, women end up shouldering a greater burden, given typically unequal divisions in household labour, according to Choi. Women spend 2.5 times more time on unpaid care work than men in China, and this will have long-term implications on women's ability to participate in the workforce. "Women workers might be disproportionately affected by Covid-19 related layoffs," said Choi, both because women have to stay at home and take care of their families, but also because both in China and Hong Kong, women are more likely to be employed in the retail sector, including restaurants, hotels and airlines, which have been hit heaviest by the pandemic.
Which best serves as the title for the passage?
The Covid-19 pandemic has reshaped our personal relationships in unprecedented ways, forcing us to live closer together with some people and further apart from others. Both in China, which was the first country in the world to go into full lockdown when the virus emerged there, and in Hong Kong - the virus has been brought under control and life has returned to some semblance of normality. But the pandemic has left some cracks in family relationships.
Most notably the high-pressure environment of confinement, combined with the financial stress brought about by a Covid-19 burdened economy, has led to a rise in marital conflict. This is most evident in a spike in divorce rates. In the city of Xi'an in northwest China's Shanxi province, marriage registration offices saw an unprecedented number of divorce requests when they re-opened in March. And it would seem that more extreme cases, these conflicts arising during lockdown have led to a surge in cases of domestic violence. In Hubei province, the heart of the initial outbreak, reported cases of domestic violence increased threefold since the pandemic started.
In Beijing, the women's rights NGO Equality reported a surge in calls to its helpline on issues of domestic violence, after lockdown measures were implemented throughout the country in early February. In Hong Kong, Harmony House, a domestic violence prevention centre and shelter, the number of admissions to the centre rose from 10 in January to 40 in April. Although Hong Kong hasn't gone into full lockdown, pandemic stress, the pressures of working from home, school closures, social isolation have caused a rise in abusive behaviours in families.
Another challenge that families are facing is the increased burden of care as a result of quarantine measures and home-schooling situations. Often, women end up shouldering a greater burden, given typically unequal divisions in household labour, according to Choi. Women spend 2.5 times more time on unpaid care work than men in China, and this will have long-term implications on women's ability to participate in the workforce. "Women workers might be disproportionately affected by Covid-19 related layoffs," said Choi, both because women have to stay at home and take care of their families, but also because both in China and Hong Kong, women are more likely to be employed in the retail sector, including restaurants, hotels and airlines, which have been hit heaviest by the pandemic.
Which best serves as the title for the passage?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu toàn bài
Lời giải
Đâu là tiêu đề phù hợp nhất cho đoạn văn?
A. Giãn cách xã hội và sự kì thị: Liệu chúng ta đã đủ linh hoạt?
B. Bình thường mới cho những gia đình sau lệnh đóng cửa.
C. Mối quan hệ gia đình và đại dịch: Báo động đỏ đáng chú ý
D. Giao tiếp gia đình trong đại dịch Covid-19.
Đoạn văn nói về những vấn đề trong mối quan hệ gia đình do hậu quả của đại dịch Covid-19.
=> Mối quan hệ gia đình và đại dịch: Báo động đỏ đáng chú ý
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What is the word "confinement" in paragraph 2 closest in meaning to?
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
confinement (n): sự giam cầm, sự hạn chế
Lời giải
Từ “confinement’ trong đoạn 1 có nghĩa gần nhất với từ nào?
A. freedom (n): sự tự do
B. quarantine (n): sự cách li
C. boundary (n): rào cản
D. ease (n): sự dễ chịu
confinement (n): sự giam cầm, sự hạn chế = quarantine
Câu 3:
According to paragraph 2,what is the reason for the increase in the divorce rate?
According to paragraph 2,what is the reason for the increase in the divorce rate?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2
Lời giải
Theo đoạn 2, lý do nào khiến tỷ lệ ly hôn tăng?
A. Việc phong tỏa và gánh nặng tài chính
B. Thiếu khả năng giải quyết xung đột
C. Giới hạn không gian khi bị cô lập
D. Sự hiểu lầm giữa các cặp đôi
Thông tin: Most notably the high-pressure environment of confinement, combined with the financial stress brought about by a Covid-19 burdened economy, has led to a rise in marital conflict. This is most evident in a spike in divorce rates.
Tạm dịch: Đáng chú ý nhất, môi trường hạn chế áp lực cao, cùng với căng thẳng tài chính gây ra bởi nền kinh tế chịu gánh nặng Covid-19, đã dẫn đến sự gia tăng mâu thuẫn trong hôn nhân. Điều này thể hiện rõ nhất ở tỷ lệ li hôn tăng đột biến.
Câu 4:
Which of the following is NOT mentioned, according to the passage?
Which of the following is NOT mentioned, according to the passage?
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2, 3, 4
Lời giải
Điều nào sau đây không được đề cập, theo đoạn văn?
A. Ở Trung Quốc, phụ nữ gánh vác nhiều gánh nặng hơn nam giới vì phân chia công việc nhà không đồng đều.
B. Sau khi nỗ lực giảm bạo lực gia đình, chính phủ cuối cùng cũng thành công.
C. Trung Quốc được xem là quốc gia đầu tiên áp dụng cách li hoàn toàn đất nước.
D. Đại dịch Coronavirus đã tái thiết lập mối liên kết của chúng ta một cách đáng kể.
Thông tin:
+ Often, women end up shouldering a greater burden, given typically unequal divisions in household labour, according to Choi. (Sau cùng phụ nữ thường gánh vác gánh nặng lớn hơn, tiêu biểu là sự phân chia việc nhà không đồng đều, theo Choi.) → A đúng
+ Both in China, which was the first country in the world to go into full lockdown when the virus emerged there, and in Hong Kong – the virus has been brought under control and life has returned to some semblance of normality. But the pandemic has left some cracks in family relationships. (Cả ở Trung Quốc, quốc gia đầu tiên trên thế giới áp dụng lệnh đóng cửa khi virus bùng phát ở đó, và ở Hồng Kông - virus đều đã được kiểm soát và cuộc sống đã trở lại trạng thái ổn định. Nhưng đại dịch đã để lại những vết nứt trong các mối quan hệ gia đình.) → C đúng
+ The Covid-19 pandemic has reshaped our personal relationships in unprecedented ways, forcing us to live closer together with some people and further apart from others. (Đại dịch Covid-19 đã định hình lại mối quan hệ cá nhân của chúng ta theo những cách chưa từng thấy, bắt buộc chúng ta sống chung gần với một số người và sống xa những người khác.) → D đúng
Câu 5:
Which of the following would the author most likely support?
Which of the following would the author most likely support?
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu toàn bài
Lời giải
Tác giả có khả năng ủng hộ quan điểm nào sau đây nhất?
A. Đại dịch gây ra một ảnh hưởng tàn phá cho mối quan hệ giữa những thành viên trong gia đình.
B. Đại dịch Covid-19 là nguồn gốc của mâu thuẫn gia đình mà chưa bao giờ xuất hiện trước đây.
C. Nếu không có gánh nặng đồng tiền gây ra bởi đại dịch, những cặp đôi đã không chia tay.
D. Trung Quốc được xem là quốc gia chịu ảnh hưởng khủng khiếp nhất bởi đại dịch.
Thông tin: But the pandemic has left some cracks in family relationships.
Tạm dịch: Nhưng đại dịch đã để lại những vết nứt trong các mối quan hệ gia đình.Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Căn cứ vào nội dung toàn bài đọc.
Dạng bài đọc hiểu văn bản văn học - Câu hỏi kết hợp
Lời giải
- Đoạn trích có khẳng định: “Đúng như Boyle dự đoán, con chim đã chết – và kinh ngạc hơn, nó còn bị đông cứng. Nếu chân không khác không khí thường đến mức có thể dập tắt sự sống, nghĩa là phải có vài vật chất vô hình nào đó tạo nên không khí”. -> Qua thí nghiệm của Boyle, ông nhận thấy rằng không khí có một thành phần quan trọng duy trì sự sống, không giống như chân không. Điều này gợi ý rằng có những thành phần vô hình trong không khí giúp duy trì sự sống.
- Phân tích, loại trừ:
+ Đáp án A sai vì thí nghiệm của Boyle cho thấy con chim chết khi bị đặt trong môi trường chân không, điều này khẳng định rằng không khí có vai trò quan trọng trong việc duy trì sự sống.
+ Đáp án B sai vì không có khẳng định nào cho thấy chân không chứa một dạng vật chất khác.
+ Đáp án D sai vì đoạn trích đề cập “thay đổi thể tích và áp suất không khí có thể thay đổi nhiệt độ của nó”.
Câu 2
Lời giải
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Căn cứ vào nội dung toàn đoạn trích.
Dạng bài đọc hiểu văn bản văn học - Câu hỏi kết hợp
Lời giải
- Ý chính của bài viết: Đoạn trích nhấn mạnh rằng không có đủ bằng chứng để chứng minh lợi ích của nhiều loại vitamin và khoáng chất, đồng thời còn cảnh báo về nguy cơ của một số chất bổ sung, như beta carotene và vitamin E. Điều này cho thấy việc sử dụng thực phẩm chức năng không phải lúc nào cũng có lợi và cần được xem xét cẩn thận.
- Phân tích, suy luận: Đáp án A, C, D sai vì đoạn trích không đề cập đến nội dung nàyCâu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

