We live in a world of tired, sleep deprived people. In his book Counting Sheep, Paul Martin - a behavioural biologist - describes a society which is just too busy to sleep and which does not give sleeping the importance it deserves. Modern society has invented reasons not to sleep. We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours. We spend longer hours at work than we used to, and more time getting to work.
Mobile phones and email allow us to stay in touch round the clock and late-night TV and the Internet tempt us away from our beds. When we need more time for work or pleasure, the easy solution is to sleep less. The average adult sleeps only 6.2 hours a night during the week, whereas research shows that most people need eight or even eight and a half hours' sleep to feel at their best. Nowadays, many people have got used to sleeping less than they need and they live in an almost permanent state of 'sleep debt'.
Until the invention of the electric light in 1879 our daily cycle of sleep used to depend on the hours of daylight. People would get up with the sun and go to bed at nightfall. But nowadays our hours of sleep are mainly determined by our working hours (or our social life) and most people are woken up artificially by an alarm clock. During the day caffeine, the world's most popular drug, helps to keep us awake. 75% of the world's population habitually consume caffeine, which up to a point masks the symptoms of sleep deprivation.
What does a chronic lack of sleep do to us? As well as making us irritable and unhappy as humans, it also reduces our motivation and ability to work. This has serious implications for society in general. Doctors, for example, are often chronically sleep deprived, especially when they are on 'night call', and may get less than three hours' sleep. Lack of sleep can seriously impair their mood, judgment, and ability to take decisions. Tired engineers, in the early hours of the morning, made a series of mistakes with catastrophic results. On our roads and motorways lack of sleep kills thousands of people every year. Tests show that a tired driver can be just as dangerous as a drunken driver. However, driving when drunk is against the law but driving when exhausted isn't. As Paul Martin says, it is very ironic that we admire people who function on very little sleep instead of criticizing them for being irresponsible. Our world would be a much safer, happier place if everyone, whatever their job, slept eight hours a night.
What is mentioned about the Internet in the second paragraph?
We live in a world of tired, sleep deprived people. In his book Counting Sheep, Paul Martin - a behavioural biologist - describes a society which is just too busy to sleep and which does not give sleeping the importance it deserves. Modern society has invented reasons not to sleep. We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours. We spend longer hours at work than we used to, and more time getting to work.
Mobile phones and email allow us to stay in touch round the clock and late-night TV and the Internet tempt us away from our beds. When we need more time for work or pleasure, the easy solution is to sleep less. The average adult sleeps only 6.2 hours a night during the week, whereas research shows that most people need eight or even eight and a half hours' sleep to feel at their best. Nowadays, many people have got used to sleeping less than they need and they live in an almost permanent state of 'sleep debt'.
Until the invention of the electric light in 1879 our daily cycle of sleep used to depend on the hours of daylight. People would get up with the sun and go to bed at nightfall. But nowadays our hours of sleep are mainly determined by our working hours (or our social life) and most people are woken up artificially by an alarm clock. During the day caffeine, the world's most popular drug, helps to keep us awake. 75% of the world's population habitually consume caffeine, which up to a point masks the symptoms of sleep deprivation.
What does a chronic lack of sleep do to us? As well as making us irritable and unhappy as humans, it also reduces our motivation and ability to work. This has serious implications for society in general. Doctors, for example, are often chronically sleep deprived, especially when they are on 'night call', and may get less than three hours' sleep. Lack of sleep can seriously impair their mood, judgment, and ability to take decisions. Tired engineers, in the early hours of the morning, made a series of mistakes with catastrophic results. On our roads and motorways lack of sleep kills thousands of people every year. Tests show that a tired driver can be just as dangerous as a drunken driver. However, driving when drunk is against the law but driving when exhausted isn't. As Paul Martin says, it is very ironic that we admire people who function on very little sleep instead of criticizing them for being irresponsible. Our world would be a much safer, happier place if everyone, whatever their job, slept eight hours a night.
What is mentioned about the Internet in the second paragraph?
Quảng cáo
Trả lời:
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 2
Lời giải
Đoạn văn thứ hai đề cập đến điều gì về Internet?
A. Đây là một yếu tố không liên quan đến tình trạng thiếu ngủ.
B. Đây là một giải pháp dễ dàng cho tình trạng thiếu ngủ.
C. Đây là một sự cám dỗ ngăn cản chúng ta ngủ.
D. Đây là một phương tiện giao tiếp không hiệu quả.
Thông tin: Mobile phones and email allow us to stay in touch round the clock and late-night, TV and the Internet tempt us away from our beds.
Tạm dịch: Điện thoại di động và email cho phép chúng ta giữ liên lạc suốt ngày đêm, TV và Internet khiến chúng ta không muốn đi ngủ.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
What does the word "which" in the third paragraph refer to?
What does the word "which" in the third paragraph refer to?
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn 3
Lời giải
Từ "which" trong đoạn thứ ba đề cập đến điều gì?
A. dân số thế giới
B. tiêu thụ caffein
C. đạt đến một điểm
D. che dấu các triệu chứng
Thông tin: 75% of the world’s population habitually consume caffeine, which up to a point masks the symptoms of sleep deprivation.
Tạm dịch: 75% dân số thế giới thường xuyên tiêu thụ caffein, đến một mức nào đó nó che lấp các triệu chứng thiếu ngủ.
Câu 3:
Which of the following is NOT mentioned as those whose performance is affected by 'sleep debt'?
Đáp án đúng là D
Phương pháp giải
Đọc hiểu tìm thông tin đoạn cuối
Lời giải
Đối tượng nào sau đây KHÔNG được đề cập là những người có hiệu suất làm việc bị ảnh hưởng bởi 'nợ giấc ngủ'?
A. lái xe
B. kỹ sư
C. bác sĩ
D. nhà sinh vật học
Thông tin:
+ Tests show that a tired driver can be just as dangerous as a drunken driver.
(Các thử nghiệm cho thấy một người lái xe mệt mỏi có thể nguy hiểm như một người lái xe say rượu.)
+ Tired engineers, in the early hours of the morning, made a series of mistakes with catastrophic results.
(Các kỹ sư mệt mỏi, vào đầu giờ sáng, đã mắc một loạt sai lầm dẫn đến hậu quả thảm khốc.)
+ Doctors, for example, are often chronically sleep deprived, especially when they are on “night call”, and may get less than three hours sleep.
(Ví dụ, các bác sĩ thường bị thiếu ngủ kinh niên, đặc biệt là khi họ phải “làm ca đêm”, và có thể ngủ ít hơn ba tiếng.)
Câu 4:
According to the third paragraph, which of the following statements is NOT TRUE?
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu suy luận đoạn 3
Lời giải
Theo đoạn thứ ba, câu nào sau đây KHÔNG ĐÚNG?
A. Mặt trời rõ ràng đã quyết định thói quen hàng ngày của chúng ta.
B. Ánh sáng điện đã thay đổi chu kỳ ngủ hàng ngày của chúng ta.
C. Cuộc sống xã hội của chúng ta không ảnh hưởng đến số giờ ngủ của chúng ta.
D. Đèn điện được phát minh vào thế kỉ 19.
Thông tin: But nowadays our hours of sleep are mainly determined by our working hours (or our social life) and most people are woken up artificially by an alarm clock.
Tạm dịch: Nhưng ngày nay số giờ ngủ của chúng ta chủ yếu được xác định bởi giờ làm việc (hoặc đời sống xã hội của chúng ta) và hầu hết mọi người đều bị đồng hồ báo thức đánh thức một cách nhân tạo.
Câu 5:
Which of the following would the writer of the passage approve of?
Which of the following would the writer of the passage approve of?
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Đọc hiểu suy luận đoạn cuối
Lời giải
Người viết đoạn văn sẽ tán thành điều nào sau đây?
A. Thế giới của chúng ta sẽ là một nơi an toàn hơn nhiều nếu không có người uống rượu.
B. Cần phê phán cả những người lái xe say rượu và những người thiếu ngủ.
C. Không có ích gì khi chỉ trích những người vô trách nhiệm trong xã hội của chúng ta.
D. Chúng ta chắc chắn có thể hoạt động tốt ngay cả khi chúng ta hầu như không ngủ.
Thông tin: Tests show that a tired driver can be just as dangerous as a drunken driver. However, driving when drunk is against the law but driving when exhausted isn’t. As Paul Martin says, it is very ironic that we admire people who function on very little sleep instead of criticizing them for being irresponsible. Our world would be a much safer, happier place if everyone, whatever their job, slept eight hours a night.
Tạm dịch: Các thử nghiệm cho thấy một người lái xe mệt mỏi có thể nguy hiểm như một người lái xe say rượu. Tuy nhiên, lái xe khi say rượu là phạm luật nhưng lái xe khi kiệt sức thì không. Như Paul Martin đã nói, thật là mỉa mai khi chúng ta ngưỡng mộ những người hoạt động trong tình trạng ngủ rất ít thay vì chỉ trích họ vô trách nhiệm. Thế giới của chúng ta sẽ là một nơi an toàn hơn, hạnh phúc hơn nhiều nếu tất cả mọi người, dù làm công việc gì, đều ngủ tám tiếng một đêm.
Hot: 1000+ Đề thi cuối kì 1 file word cấu trúc mới 2025 Toán, Văn, Anh... lớp 1-12 (chỉ từ 60k). Tải ngay
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 140.000₫ )
- Tuyển tập 15 đề thi Đánh giá tư duy Đại học Bách Khoa Hà Nội 2025 (Tập 1) ( 39.000₫ )
- Tuyển tập 30 đề thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội, TP Hồ Chí Minh (2 cuốn) ( 150.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Lời giải
Đáp án đúng là D
Phương pháp giải
Căn cứ vào nội dung văn bản.
Dạng bài đọc hiểu văn bản văn học - Câu hỏi kết hợp
Lời giải
Nhân vật trữ tình hay chủ thể trữ tình là “người trực tiếp thổ lộ những suy nghĩ và cảm xúc trong bài thơ”. Trong bài thơ trên, nhân vật thổ lộ cảm xúc của mình chính là nhân vật “tôi”: Em chở mùa hè của tôi đi đâu?/ Chùm phượng vĩ em cầm là tuổi tôi mười tám.
Câu 2
Lời giải
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Căn cứ vào các phương thức biểu đạt đã học
Dạng bài đọc hiểu văn bản văn học - Câu hỏi kết hợp
Lời giải
- Mặc dù đoạn trích có sự kết hợp của nhiều phương thức biểu đạt như miêu tả, tự sự và biểu cảm, nhưng chủ yếu nó tập trung vào việc bày tỏ quan điểm, suy nghĩ và đánh giá của tác giả về phong cách viết của Nguyễn Nhật Ánh. Tác giả không chỉ nhận định về các yếu tố trong tác phẩm mà còn lý giải tại sao những yếu tố đó lại quan trọng và có ý nghĩa trong việc tạo nên bản sắc văn chương của nhà văn. Điều này cho thấy tính chất nghị luận chiếm ưu thế trong toàn bộ đoạn văn.
- Chính luận là phong cách ngôn ngữ, không phải là phương thức biểu đạt.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
