Câu hỏi:

04/11/2023 4,398 Lưu

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

 

There are a number of natural disasters that can strike across the globe. Two that are frequently linked to one another are earthquakes and tsunamis. Both of them can cause a great amount of devastation when they hit. However, tsunamis are the direct result of earthquakes and cannot happen without them.

The Earth has three main parts. They are the crust, the mantle, and the core. The crust is the outer layer of the Earth. It is not a single piece of land. Instead, it is comprised of a number of plates. There are a few enormous plates and many smaller ones. These plates essentially rest upon the mantle, which is fluid. As a result, the plates are in constant - yet slow - motion. The plates may move away from or towards other plates. In some cases, they collide violently with the plates adjoining them. The movement of the plates causes tension in the rock. Over a long time, this tension may build up. When it is released, an earthquake happens.

Tens of thousands of earthquakes happen every year. The vast majority are so small that only scientific instruments can perceive them. Others are powerful enough that people can feel them, yet they cause little harm or damage. More powerful earthquakes, however, can cause buildings, bridges, and other structures to collapse. They may additionally injure and skill thousands of people and might even cause the land to change it appearance.

Since most of the Earth's surface is water, numerous earthquakes happen beneath the planet's oceans. Underwater earthquakes cause the seafloor to move. This results in the displacement of water in the ocean. When this occurs, a tsunami may form. This is a wave that forms on the surface and moves in all directions from the place where the earthquake happened. A tsunami moves extremely quickly and can travel thousands of kilometres. As it approaches land, the water near the coast gets sucked out to sea. This causes the tsunamis to increase in height. Minutes later, the tsunami arrives. A large tsunami - one more than ten meters in height - can travel far inland. As it does that, it can flood the land, destroy human settlements, and kill large numbers of people.

Which of the following statements does paragraph 1 support?

A. Earthquakes cause more destruction than tsunamis.
B. A tsunami happens in tandem with an earthquake.
C. The most severe type of natural disaster is an earthquake.
D. Earthquakes frequently take place after tsunamis do.

Quảng cáo

Trả lời:

verified Giải bởi Vietjack

B

Đoạn văn 1 ủng hộ ý nào sau đây?

          A. Động đất gây ra nhiều thiệt hại hơn sóng thần.

          B. Sóng thần xảy ra song song với động đất.

          C. Loại hình thiên tai tàn khốc nhất là động đất.

          D. Động đất thường xảy ra sau sóng thần.

Dẫn chứng: However, tsunamis are the direct result of earthquakes and cannot happen without them.

=> Chọn B

Câu hỏi cùng đoạn

Câu 2:

The word "it" in bold in paragraph 2 refers to___________.

A. the Earth
B. the core
C. the crust
D. the mantle

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

C

Từ “it” ở đoạn 2 ám chỉ đến......

          A. Trái Đất

          B. hạt nhân

          C. vỏ Trái Đất

          D. vỏ ngoài

Dẫn chứng: The crust is the outer layer of the Earth. It is not a single piece of land. Instead, it is comprised of a number of plates.

“it” là “the crust”

=> Chọn C

Câu 3:

What is the passage mainly about?

A. How earthquakes and tsunamis occur.
B. What kind of damage natural disasters can cause.
C. Why tsunamis are deadlier than earthquakes.
D. When earthquakes are the most likely to happen.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Bài đọc chủ yếu nói về?

          A. Động đất và sóng thần xảy ra như thế nào?

          B. Khi nào động đất có kahr năng xảy ra nhất?

          C. Các thiên tai có thể gây ra những thiệt hại nào?

          D. Tại sao sóng thần gây nguy hiểm chết người hơn động đất?

Dẫn chứng: Two that are frequently linked to one another are earthquakes and tsunamis. Both of them can cause a great amount of devastation when they hit.

=> Chọn A

Câu 4:

The word "adjoining" in bold in paragraph 2 is closest in meaning to___________.

A. bordering  
B. residing
C. approaching   
D. appearing

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Từ “adjoining” ( tiếp giáp) được in đậm ở đoạn 2 gần nghĩa nhất với....

          A. giáp biên giới

          B. cư trú

          C. tiếp cận

          D. xuất hiện

=> Chọn A

Câu 5:

The word "perceive" in bold in paragraph 3 is closest in meaning to___________.

A. comprehend    
B. detect
C. prevent   
D. locate

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

B

Từ “perceive” ( nhận thức) được in đậm ở đoạn 3 gần nghĩa nhất với.....

          A. thấu hiểu

          B. tìm ra/ phát hiện ra

          C. ngăn cản

          D. đặt / để/ có vị trí

=> Chọn B

Câu 6:

Which of the following is true regarding the crust?

A. There many separate pieces that make it up.
B. It is the smallest of the Earth's three layers.
C. It is thicker on land than it is under the water.
D. The mantle beneath it keeps it from moving too much.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

A

Câu nào sau đây là đúng theo như bài đọc?

          A. Có nhiều mảng riêng biệt tạo nên nó.

          B. Nó là tầng nhỏ nhất trong 3 tầng của Trái Đất.

          C. Vỏ Trái Đất trên đất dày hơn khi ở dưới nước.

          D. Lớp vỏ bên dưới nó giữ cho nó không di chuyển quá nhiều.

Dẫn chứng: Instead, it is comprised of a number of plates. There are a few enormous plates and many smaller ones.

=> Chọn A

Câu 7:

Based on the passage, what is probably true about tsunamis?

A. They kill more people each year than earthquakes.
  B. They are able to move as fast as the speed of sound.
C. They cannot damage ships sailing on the ocean.
D. They can be deadly to people standing near shore.

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

D

Theo bài đọc câu nào đúng khi nói về sóng thần?

          A. Mỗi năm nó giết chết nhiều người hơn động đất.

          B. Nó có thể di chuyển với tốc độ nhanh như âm thanh.

          C. Nó có thể phá những con tàu đang lênh đênh trên đại dương.

          D. Nó có thể gây chết người khi họ đứng gần bờ biển.

Dẫn chứng: As it does that, it can flood the land, destroy human settlements, and kill large numbers of people.

=> Chọn D

Câu 8:

Which of the following is NOT mentioned in paragraph 3 about earthquakes?

A. How many people they typically kill
B. How often powerful ones take place
C. What kind of damage they can cause
D. How severe the majority of them are

Xem lời giải

verified Giải bởi Vietjack

C

Ý nào sau đây không được đề cập ở đoạn 3 khi nói về động đất?

          A. Hầu hết chúng tàn khốc như thế nào.

          B. Chúng có thể gây ra loại thiệt hại nào.

          C. Chúng thường diễn ra mạnh như thế nào.

          D. Chúng gây thiệt hại bao nhiêu người.

Dẫn chứng: More powerful earthquakes, however, can cause buildings, bridges, and other structures to collapse. They may additionally injure and skill thousands of people and might even cause the land to change it appearance.

=> Không đề cập đến cách một trận động đất diễn ra.

=> Chọn C

CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ

Câu 1

A. The prejudice that existed in Atlanta.
B. M.L.’s grandfather
C. Martin Luther King’s childhood.
D. The neighborhood King grew up in

Lời giải

C

Ý chính của bài là gì?

A. Thành kiến tồn tại ở Atlanta.                     B. ông của M.L.

C. thời thơ ấu của Martin Luther King.          D. khu phố King lớn lên

=> đáp án C

Câu 2

A. Limits of the human eye
B. Perfection vision       
C. Different eyes for different uses   
D. Eye variation among different species

Lời giải

Đáp án D.

Key words: passage, discuss.

Clue: “But being able to read the bottom line on the eye chart does not approximate perfection as far as other species are concerned”: Nhưng việc đọc được dòng dưới cùng trong bảng kiểm tra mắt không có nghĩa là tầm mắt hoàn hảo của con người cũng xa như các loài khác.

          A. limits of the human eye: giới hạn của mắt người

          B. perfect vision: tầm nhìn hoàn hảo

          C. different eyes for different uses: các loại mắt khác nhau dùng cho các mục đích sử dụng khác nhau.

          D. eye variation among different species: sự khác nhau về mắt giữa các loài khác nhau.

Ta thấy bài văn nói về mắt của nhiều loài động vật khác nhau do đó đáp án chính xác là đáp án D.

Câu 3

A. Walls 
B. Animals  
C. Materials
D. Artists

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 4

A. Why the Beatles split up after 7 years
B. The Beatles’ fame and success
C. How the Beatles became more successful than other groups
D. Many people’s ability to sing a Beatles song

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP

Câu 6

A. the basketball coach
B. a math teacher
C. a janitor  
D. Joe

Lời giải

Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.

Nâng cấp VIP