Read the article about free time. Choose the best answer for each question.
People have a lot more free time than they had in the past. A hundred years ago, most people worked six days a week, so they were very tired on the seventh day and wanted to have a rest. In any case, they didn’t have the money for most forms of entertainment because sports matches, plays and movies were very expensive. Travel was very expensive, too.
Nowadays, most people work 35 or 40 hours per week and have the same amount of leisure time. A lot of entertainment is not expensive and travel is quite cheap. So people can enjoy watching sports or going to the movies, or they can arrange to hang out with friends in town on the weekend.
A hundred years ago, people didn’t have holidays. Nowadays, most people have two, three or four weeks’ holiday every year. Many people like going to another country because it is hotter, or because there are famous places to visit.
So many people have much more leisure time than in the past. However, in some countries, teenagers do not spend much time out of school on leisure activities. For example, a recent survey of 400 students aged 13 to 19 in some Asian cities found that 92% spent most of this time studying at home. Only four hours a day is left free. Most of the teenagers in the survey loved watching television or going on the internet. Most of them hated playing sports or doing active things like swimming, running, or working out in the gym.
Why didn’t most people go to places of entertainment a hundred years ago?
Read the article about free time. Choose the best answer for each question.
People have a lot more free time than they had in the past. A hundred years ago, most people worked six days a week, so they were very tired on the seventh day and wanted to have a rest. In any case, they didn’t have the money for most forms of entertainment because sports matches, plays and movies were very expensive. Travel was very expensive, too.
Nowadays, most people work 35 or 40 hours per week and have the same amount of leisure time. A lot of entertainment is not expensive and travel is quite cheap. So people can enjoy watching sports or going to the movies, or they can arrange to hang out with friends in town on the weekend.
A hundred years ago, people didn’t have holidays. Nowadays, most people have two, three or four weeks’ holiday every year. Many people like going to another country because it is hotter, or because there are famous places to visit.
So many people have much more leisure time than in the past. However, in some countries, teenagers do not spend much time out of school on leisure activities. For example, a recent survey of 400 students aged 13 to 19 in some Asian cities found that 92% spent most of this time studying at home. Only four hours a day is left free. Most of the teenagers in the survey loved watching television or going on the internet. Most of them hated playing sports or doing active things like swimming, running, or working out in the gym.
Quảng cáo
Trả lời:

B
Why didn’t most people go to places of entertainment a hundred years ago?
(Tại sao hầu hết mọi người không đến các nơi giải trí cách đây 100 năm?)
A. They were too far away: chúng ở quá xa.
B. They were very expensive: chúng rất đắt tiền.
C. They worked every day of the week: họ làm việc cả tuần.
D. There weren’t many places of entertainment: không có nhiều nơi giải trí.
Thông tin: They didn’t have the money for most forms of entertainment because sports matches, plays and movies were very expensive.
Dịch: Họ không có tiền cho hầu hết các hình thức giải trí vì các trận đấu thể thao, vở kịch và phim ảnh rất tốn kém.
Câu hỏi cùng đoạn
Câu 2:
How much leisure time do most people have nowadays?

A
How much leisure time do most people have nowadays?
(Ngày nay, hầu hết mọi người có bao nhiêu thời gian rảnh?)
A. The article does not say: Bài viết không nói rõ.
B. Five and a half hours per day: Năm tiếng rưỡi mỗi ngày.
C. 35 to 40 hours per week: 35–40 giờ mỗi tuần.
D. More leisure time than working hours: Nhiều thời gian rảnh hơn thời gian làm việc.
Thông tin: Nowadays, most people work 35 or 40 hours per week and have the same amount of leisure time.
Dịch: Ngày nay, hầu hết mọi người làm việc 35 hoặc 40 giờ một tuần và có cùng lượng thời gian rảnh rỗi.
Câu này chỉ nói “họ làm việc 35–40 giờ/tuần và có cùng lượng thời gian rảnh,” nhưng không nêu số giờ cụ thể cho thời gian rảnh.
Câu 3:
Which of these points does the article make about life a hundred years ago?

C
Which of these points does the article make about life a hundred years ago?
(Điều nào sau đây được bài viết đề cập về cuộc sống cách đây 100 năm?)
A. Holidays were shorter: Kỳ nghỉ ngắn hơn.
B. People had holidays at home: Mọi người nghỉ ở nhà.
C. Travel was more expensive: Việc đi lại đắt đỏ hơn.
D. Entertainment was cheaper: Giải trí rẻ hơn.
Thông tin: Travel was very expensive, too.
Dịch: Đi lại cũng rất tốn kém.
Câu 4:
How do the students in the survey spend most of their free time?

C
How do the students in the survey spend most of their free time?
(Các học sinh trong khảo sát dành phần lớn thời gian rảnh của mình để làm gì?)
A. They stay at school: Họ ở lại trường.
B. They continue their studies: Họ tiếp tục học.
C. They watch television: Họ xem tivi.
D. They play computer games: Họ chơi trò chơi máy tính.
Thông tin: Most of the teenagers in the survey loved watching television or going on the internet.
Dịch: Hầu hết thanh thiếu niên tham gia khảo sát đều thích xem tivi hoặc truy cập internet.
Câu 5:
What does the survey say about some teenagers?
What does the survey say about some teenagers?

A
What does the survey say about some teenagers?
(Khảo sát nói gì về một số thanh thiếu niên?)
A. They don’t get a lot of exercise: Họ không vận động nhiều.
B. They don’t spend enough time studying: Họ không học đủ thời gian.
C. They spend too many hours at school: Họ dành quá nhiều thời gian ở trường.
D. They are too tired to do activities like swimming: Họ quá mệt để tập bơi hoặc vận động.
Thông tin: Most of them hated playing sports or doing active things like swimming, running, or working out in the gym.
Dịch: Hầu hết họ ghét chơi thể thao hoặc các hoạt động năng động như bơi lội, chạy bộ hoặc tập luyện trong phòng tập thể dục.
→ Thông tin này ám chỉ rằng họ không vận động nhiều.
Dịch bài đọc:
Ngày nay, con người có nhiều thời gian rảnh hơn so với trong quá khứ. Cách đây một trăm năm, hầu hết mọi người phải làm việc sáu ngày mỗi tuần, nên họ rất mệt mỏi vào ngày thứ bảy và chỉ muốn nghỉ ngơi. Dù sao đi nữa, họ cũng không có tiền cho các hình thức giải trí, vì các trận thể thao, vở kịch hay phim ảnh đều rất đắt. Việc đi lại cũng rất tốn kém.
Ngày nay, hầu hết mọi người làm việc khoảng 35 đến 40 giờ mỗi tuần và có lượng thời gian rảnh tương đương. Nhiều hình thức giải trí hiện không quá đắt đỏ, và việc đi lại cũng rẻ hơn. Vì vậy, mọi người có thể xem thể thao, đi xem phim, hoặc tụ tập cùng bạn bè vào cuối tuần.
Một trăm năm trước, con người không có kỳ nghỉ. Ngày nay, hầu hết mọi người có hai, ba hoặc bốn tuần nghỉ phép mỗi năm. Nhiều người thích đi du lịch đến các quốc gia khác, nơi có khí hậu ấm áp hơn hoặc có nhiều địa điểm nổi tiếng để tham quan.
Như vậy, con người hiện nay có nhiều thời gian rảnh hơn trước. Tuy nhiên, ở một số quốc gia, thanh thiếu niên không dành nhiều thời gian sau giờ học cho các hoạt động giải trí. Ví dụ, một cuộc khảo sát gần đây với 400 học sinh từ 13 đến 19 tuổi ở một số thành phố châu Á cho thấy 92% trong số họ dành phần lớn thời gian để học ở nhà. Họ chỉ có khoảng 4 giờ rảnh mỗi ngày, và phần lớn thích xem tivi hoặc lên mạng. Hầu hết các bạn trẻ trong khảo sát đều ghét chơi thể thao hoặc hoạt động thể chất như bơi lội, chạy bộ hay tập gym.
Hot: Học hè online Toán, Văn, Anh...lớp 1-12 tại Vietjack với hơn 1 triệu bài tập có đáp án. Học ngay
- Trọng tâm Lí, Hóa, Sinh 10 cho cả 3 bộ KNTT, CTST và CD VietJack - Sách 2025 ( 40.000₫ )
- Sách - Sổ tay kiến thức trọng tâm Vật lí 10 VietJack - Sách 2025 theo chương trình mới cho 2k9 ( 31.000₫ )
- Sách lớp 10 - Combo Trọng tâm Toán, Văn, Anh và Lí, Hóa, Sinh cho cả 3 bộ KNTT, CD, CTST VietJack ( 75.000₫ )
- Sách lớp 11 - Trọng tâm Toán, Lý, Hóa, Sử, Địa lớp 11 3 bộ sách KNTT, CTST, CD VietJack ( 52.000₫ )
CÂU HỎI HOT CÙNG CHỦ ĐỀ
Câu 1
Lời giải
D
What is special about Jackson’s appearance? (Ngoại hình của Jackson có gì đặc biệt?)
A. his medium height: chiều cao trung bình
B. his eyes and his smile: đôi mắt và nụ cười
C. his laughs: tiếng cười
D. his suits: bộ vest
Thông tin: What makes him so attractive is his smile and his laughing eyes.
Dịch: Điều khiến anh ấy trở nên hấp dẫn chính là nụ cười và đôi mắt biết cười của anh ấy.
Câu 2
A. reputable brand
Lời giải
D
Cần một cụm danh từ làm chủ ngữ cho động từ "affects" (số ít).
A. reputable brand: thương hiệu uy tín
B. reputation brands: sai ngữ pháp
C. brands reputable: sai trật tự tính từ – phải nói “reputable brands.”
D. brand reputation: uy tín thương hiệu – đúng cấu trúc danh từ ghép (noun + noun)
→ We were tasked with researching how brand reputation affects our buying decisions.
Dịch: Chúng tôi được giao nhiệm vụ nghiên cứu cách mà uy tín thương hiệu ảnh hưởng đến quyết định mua hàng của chúng tôi.
Câu 3
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 4
A. will do
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 5
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.
Câu 6
Lời giải
Bạn cần đăng ký gói VIP ( giá chỉ từ 199K ) để làm bài, xem đáp án và lời giải chi tiết không giới hạn.